06 Şubat 2020 00:00

Parola KHK, işaret yoksulluk

Balçova Belediyesinde taşeron olarak çalışan belediye işçisi yazdı: Maaşlarımıza 6 ayda bir yüzde 4 zam yapılıyor. Enflasyonun altında, açlığın hemen sınırında.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Balçova Belediye işçisi
İzmir

2020 yılı asgari ücreti net 2 bin 324 TL olarak belirlendi. Elbette insani yaşam koşullarının çok altında, ancak alınacak ücret en azından belirlendi. Bizler KHK ile kadroya geçtiği söylenen ama hiçbir haktan faydalanamayan taşeron işçileriz. Alacağı maaşı bile henüz belli olmayan işçileriz. 375 sayılı sözleşmede yüzde 4 diye bir oran geçiyor. Maaşlarımıza 6 ayda bir yüzde 4 zam yapılıyor. Enflasyonun altında, açlığın hemen sınırında. Bize bu sözleşmede var olan ikramiyelerimiz dahi ödenmiyor.

SENDİKACILAR HAKKIMIZI SAVUNMUYOR

Geçinemiyoruz! Ev kirası, faturalar, mutfak masrafı, çocukların okulu derken yettiremiyoruz. Günlük 5 lira yemek parası veriliyor. En ucuz lokantada bile tabldot 15 lira. Ne yapacağımızı ne tarafa döneceğimizi bilemiyoruz. Eşi çalışmayan arkadaşlarımızın durumu daha vahim. Durmadan kredi çekerek borç kapatıyoruz. Daha kredi taksitini ödemeden gene borç birikiyor. Biz 2 bin 300 lira ile ailemizi yaşatmaya çalışıyoruz. Kimsenin aldığı parada gözümüz yok. Ama biz niye bu kadar az maaş alıyoruz? Biz niye bu kadar çok hırpalanıyoruz? Bir kredi kartından çekip öbür kartı ödüyoruz. Evlenecek, çocuğu olacak arkadaşlarımız var. Hepsi kara kara düşünüyor. Yeni doğan bir bebeğin bir sürü ihtiyacı oluyor. Barınmak, karnını doyurmak, hele bugünlerde ısınmak en büyük dert. Bunca sıkıntıya rağmen belediye bizlere sırtını dönmüş durumda. Sendikacılar da (Belediye-İş) hakkımızı savunmuyor. Öyle yalnız ve çaresiz kaldık. Aile desteği olmasa ayakta kalmak imkansız. Televizyonda intihar haberlerini gördüğümde korkuyorum, bir gün bu çaresizliğe kapılır mıyım diye.

HAK HUKUK NEREDE KALDI?

Belediye yönetimi sürekli KHK arkasına saklanıyor. Bizim taleplerimizi hep KHK gerekçesiyle kabul etmiyor. Kemal Kılıçdaroğlu CHP’li belediyelerde asgari ücret 2 bin 200 lira olacak dedi, o bile uygulanmadı.

Çok ciddi yoksulluğun içindeyiz. Gelecek kaygısı herkesin korkusu haline geldi. Bir ayda 26 gün çalışırsak 184 lira yol parası veriyoruz. Aldığımız yol parası 115 lira. Biz hep içeri giriyoruz. Hep eksi hesaptayız. Hep borçluyuz. Harcadığımız emeğin karşılığını hiçbir zaman göremedik. Bu şartlarda 12 yıldır çalışanlar var. Herkes yıkılmış durumda. Sürekli haziranda yapılacak sözleşmeden bahsedilerek umut veriliyor ama onda da ‘Çok büyük zam beklentiniz olmasın belediye bunu karşılayamaz’ deniyor. Bir mengenede sıkışmış gibiyiz. Hak hukuk nerede kaldı? Adalet duygusu nerede kaldı? Bunca insana, çoluk çocuğa yazıktır, günahtır. 

Bizler hem bu kuruma hem de Balçova halkına hizmet ediyoruz. Halkın temizliğini yapıyoruz, yolunu yapıyoruz, şoförlüğünü yapıyoruz, semt evinde her türlü ihtiyaçlarına emeğimizle hizmet ediyoruz. Tek isteğimiz insanca yaşamak. Borç düşünmeden, fatura düşünmeden yaşamak istiyoruz. Kimsenin kazancında gözümüz yok. Biz neden bu kadar az alıyoruz? Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Yapılan zamlar en çok bizleri etkiliyor. Artık yarını düşünmek istemiyoruz. İnşallah bu mektup işe yarar da ücretlerimiz makul bir miktara getirilir.

Reklam