31 Ocak 2020 05:16
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ocak 2020 07:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ı affetti

Sivas Katliamı dolayısıyla müebbet hapis cezası ile hükümlü bulunan Ahmet Turan Kılıç'ın cezası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedildi.

2 Temmuz 1993'te yayınlanan haber bülteninden ekran görüntüsü.

Paylaş

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 33 kişinin yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı'ndan dolayı cezaevinde bulunan Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırıldı. 86 yaşındaki Kılıç'ın sağlık sorunları nedeniyle affedildiği belirtildi.

2000 yılında Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak" suçundan idam cezasına hükmedilen Ahmet Turan Kılıç'ın cezası, idam cezasının kaldırılmasının ardından müebbet ağır hapse çevrilmişti. Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezası, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun raporu doğrultusunda kaldırıldı.

CUMHURBAŞKANININ AF YETKİSİNİN KAPSAMI NE?

1961 Anayasasının 97. maddesinde olduğu gibi, 1982 Anayasasının 104. maddesinde de Cumhurbaşkanı’na “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak” yetkisi tanındı. Suç kapsamı belirtilmediği için Cumhurbaşkanı, “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama" durumu olan ve başvuruda bulunan bütün suçlular hakkında af yetkisini kullanabilir.

Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak af, “Cumhurbaşkanı kararı” niteliğini taşır. Bu karar yalnız kendisi tarafından imzalanır ve yayımlanır. Bu işlem Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerden olduğu için, Anayasa’nın 125/2. maddesi gereğince yargı denetimi dışındadır.

ZEYNEP ALTIOK AKATLI: KİŞİYE ÖZEL AF MI SÖZ KONUSU?

Sivas'ta katledilen aydınlardan Şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı, Cumhurbaşkanı affına tepki gösterdi.

Zeynep Altıok Akatlı, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

"Sivas Katliamı’nın zaman aşımını “hayırlı” bularak hüküm giymiş katilleri “mağdur” ilan etmişti. Bu adamı hasta ve yaşlı diyerek salıvermek hukuken başarılamayınca adli tıp hekimlerine soruşturma açılmıştı. Şimdi Cumhurbaşkanlığı yetkisiyle “affetmiş” HAYIRLI OLSUN!

“Aldandık” dedikleri süreçte hastalığına rağmen ölüme terkedilen Kuddusi Okkır gibi, hayati tehlikesine rağmen sevkine izin verilmeyen Selahattin Demirtaş gibi onca hasta, yaşlı ve mağdur  tutuklu için çalışmayan sistem kimilerini “koruyup kolluyor” Ömrü vefa ederse MV de olur!

Bir sorum olacak? Hapishanede hasta ve yaşlı bir tek bu kişi mi kalmıştır da “kişiye özel af” söz konusu oluyor?"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

THY, koronavirüs nedeniyle Pekin, Şangay, Xian ve Guangzhou'ya seferlerini durdurdu

SONRAKİ HABER

Koronavirüs İtalya'ya da sıçradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa