21 Ocak 2020 18:55
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ocak 2020 20:56

Lübnan'da yeni hükümet kuruldu: Halk sokakları terk etmiyor

Lübnan’daki protestolar sonrası 29 Ekim’de istifa eden hükümetin yerine Hizbullah’a yakın olan Hassan Diyab başbakanlığında yeni hükümet kuruldu.

Mişel Avn (ortada), Hassan Diyab (sağda) ve Nebih Berri (solda) | Fotoğraf: AA

Paylaş

Lübnan'da halk protestosu sonrası 29 Ekim’de istifa eden hükümetin yerine Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefiklerinin desteğiyle öne çıkan Hassan Diyab başbakanlığında yeni hükümet kuruldu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Diyab ve Meclis Başkanı Nebih Berri'yi, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Diyab, görüşmenin ardından Saray'da düzenlediği basın toplantısında, 20 kişiden oluşan kabine listesini kamuoyuyla paylaştı. Kabinenin teknokratlardan oluştuğunu ifade eden Diyab, yeni seçim yasası için çalışacaklarını aktardı.

AA'da yer alan habere göre Diyab, kabinesinin halkın beklentileri doğrultusunda oluşturulduğunu savundu. Diyab, "Kaybedecek zaman yok, vakit çalışma vakti" ifadesini kullandı. Diyab ayrıca ilk yurt dışı ziyaretini bir Arap ülkesine büyük ihtimalle de Körfez ülkelerinden birine yapacağını sözlerine ekledi.

Bakanlar Kurulunun bugün ilk toplantısını Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapması bekleniyor.

ONLARCA KİŞİ MECLİS BİNASI ÖNÜNDE TOPLANDI

Hassan Diyab'ın Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkmasının hemen ardından başkent Beyrut'un merkezindeki Meclis binasının önünde onlarca kişi toplandı. Halk, Hizbullah ve siyasi müttefiklerini temsil ettiği kabineyi reddediyor.

Ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikaları nedeniyle 29 Ekim 2019'da istifa eden Başbakan Saad el-Hariri, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam ediyor.

Lübnan'da halk, 1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan sonra yönetimi paylaşan mevcut siyasi grupların oluşturduğu Hariri'nin hükümeti yerine, bağımsız teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Hacı Yusuf Topaloğlu tahliye oldu

SONRAKİ HABER

10-17 Ocak arasında en az 347 haber, mültecilerin haklarını ihlal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...