14 Ocak 2020 12:41

Antep'te cinsel istismar sanığına "iyi hal" indirimi Meclis gündemine taşındı

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Antep GASMEK’te 14 çocuğa yönelik cinsel istismar davasından sanığa uygulanan "iyi hal" indirimini Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Antep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sanat ve Mesleki Eğitim Kurslarında (GASMEK) yaşanan cinsel istismar olayına dair Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılması üzerine soru önergesi verdi.

GASMEK bünyesinde faaliyet yürüten Hali Karaduman Sanat Merkezi’nde çocuk istismarı yaşandığının ortaya çıktığını belirten Toğrul, “Eğitmen olduğu söylenen Yusuf Gökhan Emir’in; 14 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu basına yansımıştır. İstismara uğrayan çocukların bu durumu sınıf öğretmenlerine paylaşmalarıyla söz konusu vaka ortaya çıkmıştır” dedi.

Antep Başsavcılığı’nın talimatı üzerine Çocuk İzleme Merkezine götürülen çocukların adli görüşme değerlendirme raporlarının tutulduğunu söyleyen Toğrul, “Yapılan görüşmelerde çocukların gerçeği değerlendirme yetisi incelenerek, gerçek-yalan ayrımı yapabildikleri tespit edilmiştir. Yusuf Gökhan Emir tutuklanmış ve 136 yıl hapse çarpıtılmıştır. Fakat söz konusu şahıs hakkında 'iyi hal' indirimi uygulanmıştır ve cezayı 104 yıla indirilmiştir” diye konuştu. 

Toğrul cevaplandırılması üzere şu soruları sordu:

  1. Bakanlığınızca, Şehitkâmil ilçesine bağlı Güvenevler Mahallesi’ndeki Antep Büyük Şehir Belediyesine bağlı Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları bünyesinde faaliyet yürüten Hali Karaduman Sanat Merkezinde çocuk istismarı yaşandığından haberdar mısınız? Bu eğitim kurslarına yönelik herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır? Bu eğitim kursları hangi aralıklarla denetlenmektedir?
  2. Türkiye’de çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakalarının artması göz ardı edilemez. Bu konuda, herhangi bir yapıcı düzenlemeye gitmeyi düşünüyor musunuz?
  3. Türkiye genelinde olduğu gibi Antep’te de çocuk istismar vakalarında artış görülmesinin nedeni nedir? Bu istismarların yaşanmaması için neden önlem alınmamaktadır?
  4. Antep'te yıllara göre kaç çocuk cinsel istimara uğramıştır? Bu çocuklar nerede ve kimler tarafından istismara uğramıştır?
  5. Bakanlık birimlerinizce Antep ilinde yaşan cinsel istismar vakalarına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Bu konu hakkında elde edilen bulgular nelerdir?
  6. Çocukların korunması ve üstün yararının gözetilmesi için gerekli önlemlerin alınmama gerekçesi nedir? Çocuğa yönelik şiddet ve istismar eğilimlerinin giderek artma gerekçelerine dair bir araştırma yaptınız mı?
  7. Çocuklarla temas halinde çalışan görevlilerin belirlenmesi, eğitilmesi ve bilinçlendirmesine yönelik çalışmalarınız var mıdır?
  8. Taraf olduğunuz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin hükümlerinin yeterince yerine getirildiğini düşünmekte misiniz?
  9. Cinsel istismar olayından dolayı kaç kişi ceza almıştır? Bu olaya sebep olan şahıslar kaç kişi “hafifletici sebepten” tahliye edilmiş veya ceza indirimi almıştır?
  10. Yusuf Gökhan Emir ayrı bir dosyadan 4 ayrı çocuğa cinsel istismar uyguladığı bilinmesine rağmen neden iyi hal indirimi uygulanmıştır?
  11. Böylesi toplumsal bir olaya Antep Barosunun kanuni hakkı olan müdahillik talebi neden reddedilmiştir?
  12. Yusuf Gökhan Emir’in işe alınırken güvenlik soruşturması yapılmadan işe alındığı söylenmektedir. Güvenlik soruşturmalarını muhalif kesimler üzerinde bir işkenceye dönüştüren iktidarınız söz konusu kişinin güvenlik soruşturmasını neden yapmamıştır?
  13. Çocuklara yönelik cinsel taciz suçlarında yargı mekanizmalarınca uygulanan cezasızlık politikasının etkili olduğunu düşünüyor musunuz? (Antep/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta ‘Dormofol’ krizi: Anestezi endişesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Gazeteciler Akın, Doğru ve Yılmaz hakim karşısındaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...