13 Ocak 2020 05:39

Erdoğan'ın memleketinde halk Gürgen HES projesini yargıya taşıyor

Erdoğan'ın memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde Gürgen köylüleri, hukuksuz biçimde süren HES inşaatının durdurulması için dava açmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde, dere üzerinde HES inşaat çalışmalarının hukuksuz bir şekilde sürdüğünü iddia eden köy halkı, konuyu yargıya taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı olan Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde mahkeme kararına rağmen çalışmaları devam eden HES projesine tepkiler devam ediyor. Köy halkına yol yapıldığı söylenerek Baro Enerji tarafından yürütülen çalışmaların, perde betonlar arkasına HES boruları döşenmeye başlamasıyla çalışmaların yol değil HES inşaatı olduğu ortaya çıkmıştı. Gürgen'de köy halkı, 28 Aralık'ta yaşananları hemşerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak için eylem yapmıştı. Köy halkı bu kez HES projesi inşaatıyla ilgili mahkemeye başvurma kararı aldı.

Handüzü Yaylası Kültür, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Güneysu Çevre Platformu üyeleri ve köy halkı ile bir araya gelen Avukat Remzi Kazmaz, HES çalışmalarının devam ettiği dere üzerinden bir dizi incelemelerde bulunduktan sonra köy halkıyla beraber basın açıklaması yaptı.

16 OCAK'TA DAVA AÇACAKLAR

Alanda incelemelerde bulunulduktan sonra Gürgen Deresi üzerinde yapımı devam eden HES inşaatının, haksız, hukuksuz ve yasaya uygun olmayan bir şekilde yapıldığını tespit ettiklerini ifade eden Avukat Kazmaz, "Henüz kamulaştırma davaları açılmamışken, halkın arazileri gasbedilerek buradaki köylü vatandaşlarımız mağdur ediliyor" dedi. Avukatlarla birlikte 16 Ocak'ta yapımı devam eden HES inşaatına karşı dava açacaklarını duyuran Kazmaz, "Doğada ve çevrede yaratılan tahribatın daha ileriye gitmemesi için mahkemenin de yürütmeyi durdurma yönünde uygun kararı vereceğine inanıyoruz" dedi.

"YANGINDAN MAL KAÇIRIYORLAR GİBİ BU ACELE NİYE?"

HES şirketine de seslenen Kazmaz, "Bu kadar acele niye? Hak, hukuk, adalet, anayasa var. Sana varsa, buradaki insanlara da var. Bekleyin, yüce mahkeme kararını versin. Eğer sizin lehinize bir karar çıkarsa buyurun yapmaya başlayın. Ama yangından mal kaçırırcasına bu aceleniz niye? Haksız, hukuksuz ve yasaya aykırı bir şekilde burada işlem yapıyorsunuz. Biz mahkemeye başvuracağız, sizler de mahkeme kararını verene kadar yasalara ve bu halka karşı saygılı olun. Bu halk sizi saygıya davet ediyor" diye konuştu.

KÖY MUHTARI YİNE HALKIN YANINDA OLMADI

Köy halkının 28 Aralık'ta yaptığı eylemde "Ben hukuksuz bir eyleme katılmam. Kaymakam bana projeyi gösterdi. Her şey yasal ancak burada yasal olmayan kanunsuz bir eylem var, ben yokum. Köylülerim yargıya giderse her türlü hukuki mücadelelerinin yanında olurum" diyerek eyleme katılmayan Köy Muhtarı İspet Pehlivan, köylülerin mahkemeye gitme kararını açıkladıkları basın açıklamasına da katılmadı.

Köy halkı ise Muhtar İspet Pehlivan'ın HES şirketi ile diyalog içerisinde olduğunu, bir takım vaatlere kandığını öne sürerek muhtara tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde Gürgenli köylüler, Baro Enerji (Baro Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş) tarafından yürütülen HES projesine karşı eylem yapmıştı. "Yol yapıyoruz" denilerek kandırıldıklarını ifade eden köylüler, projenin durdurulmasını talep etmiş ve hemşehrileri Erdoğan’dan yardım talep etmişti.

ÖNCEKİ HABER

"Belediyelerin internet hizmetleri İçişleri Bakanlığı kontrolüne geçecek" iddiası

SONRAKİ HABER

Kar topu oynarken vücudunda yara oluşan öğrencinin babası: Ne olduğunu merak ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...