08 Ocak 2020 02:55
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ocak 2020 12:44

İran'da 176 kişinin bulunduğu yolcu uçağı düştü, kurtulan olmadı

Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan kalkışından kısa süre sonra düştü. İran devlet televizyonu kurtulan olmadığını duyurdu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İran’dan Kiev’e gitmek üzere hareket eden Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan kalkışından kısa süre sonra düştü. İran Acil Durum Departmanı Başkanı, uçak çok şiddetli bir şekilde yandığı için kurtarma çalışmaları yapamadıklarını akrarırken, İran devlet televizyonu bütün yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiğini duyurdu.

İçerisinde mürettebatla birlikte 176 kişinin bulunduğu yolcu uçağı, Tahran’ın 40 kilometre güneyindeki İmam Humeyni Havalimanından, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere kalkış yaptı. Kalkıştan kısa süre alev alan ve irtifa kaybeden yolcu uçağı, Tahran’a yakın Parand bölgesinde düştü.

Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mucteba Halidi, uçağının yerel saatle 06.18'de teknik arıza nedeniyle düştüğünü bildirdi. Uçakta 167 yolcu ve 9 mürettebat olduğunu aktaran Halidi, 22 ambulans ve 2 otobüs ambulans ile kurtarma ekiplerinin olay mahalline nakledildiğini kaydetti.

İran Acil Yardım Kurumu Başkanı Pir Hüseyin Kulivend de İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, PS-752 sefer sayılı uçaktan sağ kurtulan kimsenin olmadığını söyledi. Kulivend, uçak çok şiddetli bir şekilde yandığı için kurtarma çalışmaları yapamadıklarını da belirtti.

"UÇAK FÜZEYLE DÜŞÜRÜLDÜ" İDDİASINA YALANLAMA

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz, yolcu uçağının "füzeyle vurulduğu" iddiasını yalanladı.

Biniyaz, İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan açıklamasında, Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının motorda çıkan yangın nedeniyle düştüğünü söyledi.

Uçağın füze saldırısı sonucu düştüğü yönündeki iddiaları yalanlayan Biniyaz, "Uçak, füzeyle vurulmuş olsaydı havada patlardı ancak kaza motorun ateş alması ve pilotun kontrolü sağlamada başarısız olması nedeniyle yaşandı" ifadelerini kullandı.

İran Acil Yardım Kurumu Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, uçaktakilerden 147 kişinin İran vatandaşı, diğerlerinin ise başka ülke vatandaşı olduğunu söyledi.

İKİ KARA KUTU DA BULUNDU

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in haberine göre, İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, uçağın düşüş nedeninin henüz belli olmadığını söyledi.

Abidzade, “Kazanın nedeni kara kutu ayrıştırılıp analiz edildiği zaman açığa çıkacaktır” dedi.

Kara kutunun, İran Sivil Havacılık Kurumu tarafından oluşturulan Kaza Yönetim Komitesi tarafından İran'da inceleneceğini belirten Abidzade, “Ukraynalılar da komite toplantılarına iştirak edebilir” ifadesini kullandı.

Öte yandan İran Sivil Havacılık Kurumu yetkililerinden Hasan Rızayi Ferd ise uçağın iki kara kutusunun da bulunduğunu açıkladı. Ferd, her iki kara kutunun da zarar gördüğünü ancak hafızalarının sağlam durumda olduğunu kaydetti.

ZELENSKİY: HERKESİ SPEKÜLASYONDAN KAÇINMAYA DAVET EDİYORUM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yolcu uçağının düşmesiyle ilgili spekülasyondan kaçınma çağrısında bulundu.

Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Zelenskiy, olayla ilgili bütün gelişmelerin takip edildiğini belirterek "Resmi açıklamalar yapılana dek, herkesi, olayla ilgili spekülasyon yapmaktan ve doğrulanmamış bilgileri sunmaktan kaçınmaya davet ediyorum" dedi.

Ukrayna Uluslararası Hava Yollarının basın servisinden yapılan açıklamada da Tahran'a uçak seferlerinin süresiz durdurdurulduğu bildirildi.

29 Ekim 2018 ve 10 Mart 2019'da 737 MAX 8 tipi iki uçağı teknik arızalar sebebiyle çakılan Boeing, olaydan haberdar olduklarını ve gelişmeleri takip ettiklerini açıkladı.

UKRAYNA İRAN HAVA SAHASINDAKİ UÇUŞLARI DURDURDU

Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk ise, başkent Kiev’de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın başkenti Tahran'da Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının düşmesine dair değerlendirmelerde bulundu. Gonçaruk, Ukraynalı havayolu şirketlerinin İran hava sahası üzerindeki uçuşlarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Uçağın düşmesine dair incelemelerde Ukraynalı uzmanların da yer alması gerektiğini belirten Gonçaruk, “İranlı yetkililerle bu konuyu görüşüyoruz. Ukraynalı uzmanların da soruşturmada yer almasına dair bir engel olduğunu düşünmüyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İran, ABD'nin Irak'taki üssünü balistik füzelerle vurdu

SONRAKİ HABER

İran'da nükleer tesis yakınlarında 4,7 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...