01 Ağustos 2018 19:44

Uçak kazasından sağ çıkmamız ne kadar olası?

Meksika'daki uçak kazasında yolcuların tamamı hayatta kalmayı başardı. Peki bir uçak kazasında hayatta kalma olasılığımız yüzde kaç?

Fotoğraf: AA

Paylaş

Meksika’nın Durango eyaletinde 103 yolcu taşıyan uçağın geçirdiği kazada ölen olmaması herkesin yüreğine su serpti. Uçağın üzerinden dumanlar yükselen enkaz halindeki görüntüsüne rağmen herkesin hayatta olması sevindirici olduğu kadar şaşırtıcıydı da.

Bunun üzerine BBC, uçak kazalarından sağ çıkmanın ne kadar olası olduğunu araştırdı.

UÇAK KAZASINDA HAYATTA KALMA OLASILIĞI

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulunun derlediği rapora göre 1983-1999 arasındaki kazalarda yolcuların yüzde 95’i hayatta kalmayı başardı. Ciddi kazalarda ise bu oran yüzde 55’e geriliyor.

Uçak kazalarında hayatta kalma şansı, yangın seviyesi, kazanın yaşandığı sırada uçağın ne kadar yükseklikte olduğu ve uçağın düştüğü coğrafi şartlar gibi faktörlere dayanıyor.

Avrupa Ulaşım Güvenliği Konseyinin 1996’daki bir çalışmasına göre teknik olarak uçak kazalarının yüzde 90’ında hayatta kalmak mümkün.

Bu iki çalışmanın üzerinden yaklaşık 20 yıl geçti ve uçak güvenliğinde daha fazla ilerleme kaydedilirken ölümlü kazaların sayısı da azaldı.

Uçak yolculuğu istatistiksel olarak diğer yolculuk biçimlerinden daha az riskli ancak yine de bu bazılarımızın korkularını dindirmiyor. Bunun sebepleri arasında haberlerde gördüğümüz dramatik ve ölümcül kazalar ya da Hollywood tarafından dramatize edilen vakalar geliyor.

KAZADAN CANLI ÇIKMAYI BELİRLEYEN ŞARTLAR NELER?

Hava Ulaşımı Birliğinin eski Güvenlik Direktörü Tom Farrier, Quora internet sitesinde bir uçak kazasından sağ çıkma olasılığını üç şarta bağlıyor.

1-Karşı karşıya bulunulan durumun insan dayanıklılığının sınırlarında olup olmadığı.

2-İçinde bulunulan aracın ne kadar zarar gördüğü.

3-Kaza sonrası konumun yolcular ve cankurtaranlar için acil bir tehdit oluşturup oluşturmadığı.

Kısacası, kazanın vücuda etkisinin derecesi, kazanın hava aracına etkisinin derecesi ve enkazla çevresinin güvenli olup olmadığı temel belirleyici unsurlar.

Meksika örneğinde uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra düştü ve yaralı yolcuların büyük çoğunluğu, uçak alev almadan dışarı çıkmayı başardı.

Uçağın denize mi karaya mı düşmesinin daha kötü olduğu sorusunu yanıtlayan havacılık danışmanı Adrian Gjertsen, uçağın düştüğü yüzeyden çok kurtarma ekiplerinin yakınlık derecesinin daha önemli olduğunu söylüyor.

Gjertsen, Sahra Çölü ile Atlantik Okyanusu’nun ortasındaki bir kazanın birbirinden çok da farklı olmayacağını çünkü yardım edebilecek kimse olmayacağını vurguluyor.

HAYATTA KALMA ŞANSI NASIL ARTIRILIR?

İnternet bu konuda tavsiyelerle dolu. Kemerinizin takılı olması, yanıcı kıyafetler giyilmemesi ve ışıkların sönmesi ihtimalini göz önüne alarak önünüzde kaç sıra olduğunu akılda tutmak gibi. İnsanlar ayrıca uçağın neresinin en güvenli olduğunu da tartışıyor. Bazı araştırmalar uçağın arkasında oturmanın az da olsa daha güvenli olduğunu öne sürüyor.

Gjertsen, bunun o kadar basit olmadığını ve içinde bulunulan hava aracı ve bireye bağlı olduğunu belirtiyor. Gjertsen, “Sorun yaratan konulardan biri yolcuların bagajlarını toplayıp onlarla çıkmaya çalışması. Bu, sadece kendilerinin değil herkesin güvenliğini tehlikeye atıyor” diyor.

Genel olarak uzmanlar, çevrenize dair farkındalığın, çıkış kapısına hızla ulaşmanın ve diğer güvenlik tavsiyelerini dinlemenin çok önemli olduğunu vurguluyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Kekilli: Türkiye kökenli olduğum için Almanya'da daha az rol aldım

SONRAKİ HABER

Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu eşleşmeleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...