05 Ocak 2020 06:11
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ocak 2020 11:43

Trump, tehditlerini sürdürüyor: İran'a ait 52 hedef belirledik

Trump, İran'a ait 52 hedef belirlediklerini, Tahran'ın muhtemel bir saldırısına karşılık bu hedefleri vuracaklarını ve "2 trilyon dolarlık yeni silahlarını" kullanabileceklerini söyledi.

Fotoğraf: EPA-EFE/Jim Lo Scalzo/AA

Paylaş

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra ABD-İran arasındaki gerilim tırmanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik tehditlerini sürdürüyor.

İran'a ait 52 hedef belirlediklerini ve Tahran'ın muhtemel bir saldırısına karşılık bu hedefleri vuracaklarını Twitter'dan paylaşan Trump, İran'a yönelik tehditlerine yenisini ekledi.

Trump, Twitter'dan yeni bir paylaşımda bulunarak "ABD, askeri ekipman için daha yeni 2 trilyon dolar harcadı. Dünyada en büyük ve en iyiyiz. İran, bir Amerikan üssüne veya herhangi bir Amerikalıya saldırırsa yepyeni, güzel ekipmanlardan bazılarını onlara göndeririz, hiç tereddüt etmeden" ifadelerini kullandı.

Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor. (Süleymani) Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor."

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Twitter'dan yaptığı açıklamada "İran'ın sahip olduğu Ketaib Hizbullah çeteleri Irak güvenlik güçlerinden ABD'nin Bağdat büyükelçiliğini ve iyi Irak halkının Amerikalılarla çalıştığı diğer yerleri koruma görevini bırakmasını istiyor. İran'ın Irak yönetimine ne yapması gerektiğini söylemesi Iraklı vatanseverlerin hayatını tehlikeye atıyor. Irak halkı aslında İran'ın boyunduruğundan kurtulmak istiyor ve daha yakın zamanda İran Başkonsolosluğunu yakıp kül ettiler" ifadelerini kullandı.

İRANLI BAKANDAN TRUMP'A: TAKIM ELBİSELİ TERÖRİST

Sıklıkla “intikam” açıklamaları yapan İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın “İran saldırırsa 52 hedefi çok hızlı ve sert vuracağız” sözlerine sert yanıt verdi. İran Enformasyon ve Telekomünikasyon Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cahromi, “İran saldırırsa 52 hedefi çok hızlı ve sert vuracağız” diyen Trump için IŞİD, Hitler ve Cengiz Han benzetmesi yaparak, “Takım elbiseli terörist” dedi.

Cahromi, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “IŞİD gibi, Hitler gibi, Cengiz gibi! Hepsi kültürlerden nefret ediyor. Trump, takım elbiseli bir terörist. Tarihi, hiç kimsenin ‘Büyük İran ulusunu ve kültürünü’ yenilgiye uğratamayacağını kısa süre içinde öğrenecek.”

İran Ordusu Başkomutanı Abdulrahim Musavi de, Trump'ın tehdidine "İleride, cesaretlerinin yeteceğinden şüphelendiğim olası bir çatışmada 5 ve 2 sayılarının hangi yere ait olacağı netleşir" yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

ABD ile İran arasındaki gerilim, geçen hafta İran destekli Ketaib Hizbullah örgütünün, ABD askerlerinin konuşlu olduğu Kerkük'teki K1 askeri üssüne roket saldırısı düzenlemesiyle tırmandı.

31 roketle yapılan saldırıda, bir Amerikalı sözleşmeli personel ölmüş, çok sayıda Amerikan askeri yaralanmıştı. Bu saldırı üzerine ABD de örgüte ait Irak ve Suriye'deki 5 üsse hava saldırısı düzenlemiş, buna karşılık Şii milisler, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde eylem yapmıştı.

Bölgeye asker sevk eden ABD, Irak'a da baskı uygulayarak Bağdat Büyükelçiliğinin önündekilerin dağılmasını sağlamıştı.

Daha sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor" ifadelerini kullanmıştı.

İran destekli milisler, dün Irak'ın Salahaddin vilayetinde ABD askerlerinin kaldığı Beled Askeri Üssü'ne ve Bağdat'ta ABD Büyükelçiliği yakınına füzeli saldırı düzenlendi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD Amfibi gemisi 2 bin askerle Orta Doğu'ya gidiyor

SONRAKİ HABER

EMEP: Ortadoğu’dan ABD ve bütün emperyalistler çekilmeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...