03 Ocak 2020 06:11
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2020 12:44

2019 yılı enflasyon rakamı 11,84 oldu: Sözde "küçük", gelir kaybı çok büyük

Enflasyon, Aralık 2019'da yüzde 0,74 artarken yıllık bazda yüzde 11,84 oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı enflasyon oranlarını açıkladı. Yıllık enflasyon 2019 yılı Aralık ayında yüzde 11,84 olarak açıklandı. Bir önceki aya göre fiyat artış ortalaması (aylık enflasyon) ise yüzde 0,74 düzeyinde gerçekleşti. Yıllık tüketici enflasyonu, eylül ayında tek haneye inmesinin ardından kasım ayında yüzde 10,56 seviyesinde gerçekleşerek yeniden çift haneye çıkmıştı.

Verilerin duyurulmasını ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan, “Enflasyonda 2019’u hedeflediğimiz yüzde 12 seviyesinin altında kapattık” açıklaması geldi.

Bakan Aybayrak’ın “tutturduk” dediği ve tüketici enflasyonu olarak açıklanan 11,84’lük yıllık artış, 2018 aralık ayı ile 2019 aralık ayı fiyat karşılaştırması sonucu ortaya çıkan bir artış. Enfalsyonda doğru ölçü ise on iki aylık ortalamalara göre artışlara bakarak yapılabiliyor. Dolayısıyla emekçilerin pazarda, markette karşılaştıkları enflasyon oranı da bu oluyor. TÜİK’in sunduğu verilerde on iki aylık ortalamalara göre fiyatlarda yüzde 15,18 düzeyinde artış gerçekleştiği belirtiliyor. Bu da iki oran arasında yaklaşık 3,5 puanlık bir fark olduğu anlamına geliyor.  

HİSSEDİLEN ÇOK DAHA YÜKSEK

On iki aylık ortalamalara göre, gıda ürünlerindeki artış son bir yılda yüzde 19,54 olarak kayıtlara geçti. Ev eşyası fiyatlarındaki artış yüzde 19 olurken sağlıkta yüzde 17 oldu. Çeşitli mal ve hizmetlerdeki fiyat artış ortalaması ise yüzde 22’nin üzerinde. Hissedilen enflasyonun açıklanandan 8 puan daha fazla olduğu açık.

Açıklanan enflasyon oranı ile yıl boyunca yaşanan zamlar ve harcama oranlarındaki düşüş karşılaştırıldığında gerçek enflasyonun çok daha yüksek olmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’dan tepki geldi. Ağbaba, yaptığı açıklamada "Yıl boyunca gıdadan ulaşıma, elektrikten doğal gaza onca zam gelmişken açıklanan yüzde 11,84'lük enflasyon ile halkın mutfağındaki enflasyon oranları birbirini tutmamaktadır. Bir yılda onca müdahale neticesinde TÜİK, açıkladığı veriler ile istatistik kurumu olmaktan çok halkı oyalama ve inandırma kurumu olarak ön plana çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

MEMURUN EZİLMESİ "MÜJDE" DİYE SUNULDU

TÜFE’nin açıklanmasıyla milyonlarca memur ve memur emeklisi ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam da açıklandı.

2019’un ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam alan memurlar, resmi enflasyona bile yenildi. Çünkü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın ikinci yarısında yaklaşık yüzde 6,5 arttı. Böylece 6 aylık dönemde, geçen yılın ikinci yarısında toplu sözleşme kapsamında yapılan yüzde 5’lik zam aşıldı. Bu nedenle memura yaklaşık yüzde 1,5’lik enflasyon farkı ödenmesi durumu ortaya çıktı. Bu durum iktidara yakın yayın organlarınca "Müjde, memur fark alacak" şekilde sunuldu.

MAAŞ ZAMLARI ERİDİ GİTTİ

Bu yılın ilk yarısında uygulanacak toplu sözleşme hükmü doğrultusunda memur maaşlarına yüzde 4 artış yapılması öngörülüyordu. Buna yüzde 1,5’lik enflasyon farkının eklenmesiyle memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaş ve aylık artışı yüzde 5,5’e çıktı.

Yıllık enflasyon farkını yüzde 11,84 üzerinden alan memurlar, on iki aylık ortalamada 15,18 düzeyinde olan enflasyona göre yüzde 3,5 oranında kayıp yaşadılar. Böylece bu yılın ilk 6 ayı için alacakları yüzde 4’lük zammın neredeyse tamamı, geçen yılın kayıplarının telafisine gitti. Ellerinde yüzde 4 değil sadece yarım puanlık (0.5) bir zam kaldı.

İşçi, esnaf, çiftçi emeklilerinin yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları yüzde 6,5 arttı.

Bu rakam 2019’un ikinci 6 ayında oluşan TÜFE oranına göre belirlendi. Ancak on iki aylık ortalamalara göre belirlenseydi daha yüksek olacaktı. (EKONOMİ SERVİSİ)


BAKAN ALBAYRAK: ENFLASYONLA MÜCADELE, ANA GÜNDEMLERİMİZDEN OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklamalarda bulundu. Enflasyonla mücadelenin, 2020'de de ana gündemlerden olacağını belirten Bakan Albayrak, şunları kaydetti: 

"Enflasyonda 2019'u hedeflediğimiz yüzde 12 seviyesinin altında kapattık. 2020'de de enflasyonla mücadele ana gündemlerimizden biri olacak. İnşallah, ürün ve hizmet piyasalarında rekabeti daha da iyileştirerek, üretimi güçlendirerek enflasyonu tek hanelerde istikrara kavuşturacağız. 2019'da ihracatımız yüzde 2,04 artışla 180,5 milyar dolar oldu ve Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Emeği geçenleri kutluyorum. İhracata ve katma değerli üretime dayalı büyüme için kaynaklarımızı özellikle bu alanlarda değerlendirmeye ve üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)


AYKUT ERDOĞDU: ENFLASYONUN YÜZDE 11,84 OLDUĞUNA KİMSE İNANMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşın 2019'u kriz ve zamlar altında yaşamaya çalışarak geçirdiğini söyledi. Erdoğdu "Hayat pahalılığının doludizgin gittiği, maaşların kira ve faturaları ödedikten sonra tükendiği bir dönemde, enflasyonun yüzde 11,84 olduğuna kimse inanmaz" dedi.

Hükümetin enflasyon hedeflerinin tutmadığını ve emekçilerin maaşlarının düşük enflasyona göre belirlendiğini hatırlatan Erdoğdu, olduğundan düşük gösterilen enflasyon nedeniyle çalışanların yoksullaştığını belirtti.

AKP iktidarının uzun zamandır enflasyonu çift haneden tek haneye düşüremediğine vurgu yapan Erdoğdu, "Hükümet ekonomide kalıcı tedbirler yerine günlük palyatif çözümlerle idare etmeye kalkınca enflasyonu düşüremiyor, TÜİK'in ilan ettiği rakamlarla ekonomiyi oyalamaya çalışıyor. Vatandaşı en çok ilgilendiren gıda-alkolsüz içecek, ulaştırma ve konut grupları yüzde 2,93, yüzde 0,57 ve yüzde 0,42 ile en fazla artış kaydeden kalemler oldu. Yıllık TÜFE yüzde 11,84 olarak gerçekleştiği açıklandığına göre, emekli maaşlarında yüzde 6,49'luk bir artış yapılacak. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 5,49 oranında zam alma hakkı kazandı. Kısacası memur ve emeklilerimiz yine yoksulluk sınırı altında yaşamak zorunda bırakıldı. Gerçek enflasyon rakamları açıklansaydı, ücretliler daha yüksek maaş almaya hak kazanacaktı." ifadelerini kullandı.

Aykut Erdoğdu, Para Politikası Kurulu'nun 16 Ocak tarihinde gerçekleştireceği yılın ilk toplantısında hareket alanının kısıtlı olacağını, o nedenle Kurul'dan bir faiz indirimi kararı çıkmayacağını beklediklerini de söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuzla'da kaçak döküm yapan hafriyat kamyonlarının önüne geçilemiyor

SONRAKİ HABER

Zihinsel engelli kadına istismarda bulunmakla suçlanan erkeğin 17 yıl hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa