26 Aralık 2019 19:36

ZMO, Adanalı çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istedi

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, selle mücadele eden Adana’nın acilen "Afet Bölgesi" ilan edilmesini ve çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Aşırı yağış nedeniyle zarar gören ekili ve dikili tarım arazilerini gezen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut,  Adana’nın acilen ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesini ve üreticinin borçlarının ertelenmesini istedi.

Korkut, 7269 sayılı kanun gereği doğal afetlerin neden olduğu hasarlara karşı alınacak tedbirlerin yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Adana’da 3 gün boyunca devam eden sağanak yağışın, tarım alanlarında büyük hasara yol açtığını dile getiren Korkut, özellikle buğday, soğan, patates, yeni tesis narenciye ve diğer yeni tesis meyve fidanlarının sular altında kaldığını, Adana’nın acilen ‘Afet Bölgesi’ ilan edilerek devlet organlarının bir an önce hasar tespit çalışması yapması ve çiftçinin zararlarının karşılanması gerektiğini ifade etti.

"TÜM BORÇLARI ERTELENMELİDİR"

Son yıllarda ekonomik krizle baş başa bırakılan, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üretim gerçekleştiremeyen, borçlarını ödeyemeyen, tarım alanlarından adeta uzaklaştırılan çiftçinin afetler nedeniyle tarımsal kredi borçlarını ödeyemediğini dile getiren Korkut, çiftçi borçlarının, faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılması gerektiğini belirti. “Çiftçilerin sigorta, elektrik, vergi başta olmak üzere tüm borçları ertelenmelidir. Üretime devam edebilmeleri için çiftçilere yeni finansman sağlanmalıdır" diyen Korkut, Adana'nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

DFİF PRİMLERİ ÖDENMELİ

2020 yılına sayılı günler kala çiftçinin 2018 yılı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) primlerinin de henüz ödenmediğine işaret eden Korkut, DFİF primlerinin de ödenmesi çağrısında bulundu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Reuters: Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye'den askeri destek istedi

SONRAKİ HABER

İmamoğlu'ndan Erdoğan’a Kanal İstanbul çağrısı: Eminim ikna ederim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...