25 Aralık 2019 06:10
Son Güncellenme Tarihi: 25 Aralık 2019 20:34

Adana'da sağanak sele neden oldu: Eğitime yine ara verildi

Adana'da sağanak nedeniyle sokaklar göle döndü. Ev ve iş yerlerini su bastı. Mahsur kalanlar botlarla kurtarılırken 4 ilçede eğitime yine ara verildi. Tarım arazileri de kullanılamaz hale geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adana'da kenti etkisi altına alan kuvvetli yağış, aralıksız sürüyor. Yağmur sonrası cadde ve sokaklar göle döndü; araçlar su içinde kaldı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı, yol çöktü. Evlerinde mahsur kalanlar, botlarla kurtarıldı. Dün Merkez 4 ilçede eğitim öğretime ara verilirken, 26 Aralık'ta da bazı okullar tatil edildi. Meteoroloji, Adana'da metrekareye 182 kilogram yağışın düştüğünü açıkladı. Sel sularına kapılan araçtan 5 kişi kurtarıldı. CHP Milletvekili Ayhan Barut, ekili-dikili arazileri zarar gören üreticiler için seferberlik başlatılmasını istedi. "Çukurova afet bölgesi ilan edilsin" çağrısı yapan Barut, "Üreticilerimizin mağduriyeti derhal giderilsin" dedi.

Adana'da, pazartesi günü saat 21.00 sıralarında başlayan ve etkisini arttırarak devam eden kuvvetli yağış, halka zor anlar yaşattı. Etkili olan yağış nedeniyle birçok cadde ve sokak su altında kaldı. Kozan Caddesi göle döndü, evlerinde mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı. Ege Bağatur ve Mustafa Kemal Paşa bulvarlarının kesiştiği kavşaktaki köprünün asfaltında çökme meydana geldi. Su baskınının da bulunduğu kavşak, trafiğe kapatıldı. Sele teslim olan Levent Mahallesi'nde araçlar su içinde kaldı. Bazı kamu bina ve hastanelerin bodrum katlarını da su bastı.

Başta Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri ve AFAD ekipleri, gece boyunca mahsur kalanları kurtarma çalışması yaparken, sel sularını da tahliye etmeye çalıştı.

26 ARALIK'TA EĞİTİME ARA VERİLEN OKULLAR

Adana'da elverişsiz hava koşulları nedeniyle Yüreğir ve Seyhan ilçelerindeki bazı okullarda eğitime bir gün ara verildiği açıklandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, elverişsiz hava koşulları nedeniyle öğrencilerin herhangi bir olumsuz durum yaşamaması için Yüreğir ve Seyhan ilçelerindeki bazı okullarda ğitime ara verildi.

Eğitime 26 Aralık 2019 tarihinde ara verilen okullar şöyle:

"Yüreğir ilçesi Farabi Anadolu Lisesi, Doğankent Anadolu Lisesi, Çamlıbel Şehit Kamil Yelmen Anadolu Lisesi, Kaşkarlı Mahmut Ortaokulu, Emine Özgüler Gürsu İmam Hatip Ortaokulu, Tuğrulbey Ortaokulu, Aziz Sancar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Borsa İstanbul Mesleki Teknik Anadolu lisesi, Seyhan Rotary Anadolu Lisesi, Tahsilli Şehit Hulusi Emre Dilci Ortaokulu, Fevziye Çelik Ortaokulu ile Seyhan ilçesi Şakirpaşa Anadolu Lisesi, 125. Yıl Ortaokulu, Gülbahçesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi"

Açıklamada, adı geçen okullar haricindeki tüm okullarda eğitim öğretime devam edileceği duyuruldu.

CEYHAN NEHRİ TAŞTI

Ceyhan Nehri'nde taşkınlar meydana geldi. AFAD ekiplerinin sevk edildiği derelerin de taştığı bölgelerde etrafını suların sardığı evlere ulaşım botlarla sağlandı. Ekipler tarafından evlerinden çıkamayanlara gıda yardımlarında bulunulduğu kaydedildi.

KOLONLARINDA ÇATLAK OLAN BİNA BOŞALTILDI

Seyhan ilçesi Alidede Mahallesi'nde bir bina kolonlarında oluşan çatlaktan dolayı boşaltıldı. Binadaki zararın, yanında bulunan inşaat temel kazısında yağış nedeniyle oluşan heyelandan kaynaklandığı ileri sürüldü. Olay yerine gelen belediye ekipleri, binanın tahliye edilmesini istedi. Duruma tepki gösteren ev sahibi Yılmaz Gül ve Neşe Pınarbaşı, "Yıllardır oturduğumuz ev çökme tehlikesi geçiriyor. Temel kazısında yağıştan dolayı heyelan oldu. Evimizin kolonlarında büyük çatlaklar var" dedi.

Bazı iş yerleri sular altında kaldı. Sabah saatlerinde iş yerlerini açanlar, sularla karşılaştı. Bir tamirci dükkanındaki koltuk da sel sularının içinde kaldı.

YOL ÇÖKTÜ

Sel suları altında kalan İmamoğlu-Adana karayolunun Mustafalar mevkiinde çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle araç trafiği kontrollü olarak sağlanıyor.

Kırsal ilçelerden Feke'de 2 gündür aralıksız olarak devam eden yoğun karla karışık sağanak hayatı olumsuz etkiledi. İlçede 30 mahallenin bulunduğu batı kısmında bazı yollar ulaşıma kapandı. Feke Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ortak yaptığı çalışmalarla ana yollar ulaşıma açıldı. Kar yağışının etkili olduğu bölgede elektrik direklerinin devrildiği, birçok hatta tellerin koptuğu ve mahallelere elektrik verilemediği kaydedildi.

Tufanbeyli'de de kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. İlçede etkisini aralıklarla sürdüren kar yağışı nedeniyle kopan iletim hatları ve devrilen elektrik direkleri nedeniyle akşamdan bu yana enerji kesintisi yaşanıyor. Ekiplerin ilçeye elektrik verilebilmesi için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Kar kalınlığının ilçe merkezinde 20 santimetreye, yüksek kesimlerde bir metreye kadar ulaştığı Tufanbeyli'nin bazı mahallelerinde su kesintisi de yaşanıyor.

SON YILLARIN EN YÜKSEK YAĞIŞ MİKTARI

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Meteoroloji'den alınan bilgilere göre, son yılların en yüksek yağış miktarını gördüklerini söyledi. Demirtaş, "Meteorolojiden aldığımız bilgiler ışığında, son yıllardaki en yüksek yağış miktarını aldık. Sarıçam, Yüreğir, Seyhan ve Çukurova ilçelerinde metrekareye yaklaşık 250 kilogram yağmur düştü. Bu çok ciddi bir miktar. Şu an kriz merkezimiz hızlı şekilde kararlar alıyor. İlgili komisyonlar, hem tarımda meydana gelen zararlar ortaya çıkarmaya çalışılıyor hem de evlerdeki hasarların tespiti yapılıyor. Özellikle vatandaşlarımızın kullandığı eşyalarda sıkıntı varsa bunun da tespiti yapılıyor. İlgili personelimiz şu an sahada. Öğleden sonra da yağış bekliyoruz ancak dünkü kadar fazla olmayacak. Biz tüm tedbirleri almış durumdayız" diye konuştu.

ÇUKUROVA'DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise Acil Müdahale Birimi ve Adana Valiliği tarafından oluşturulan kriz masası ile koordineli olarak belediye bünyesinde de kriz masası oluşturduklarını açıkladı. Yağışların Çukurova ilçesinde olumsuzluğa yol açmadığını söyleyen Başkan Çetin, "Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bütün önlemlerimizi aldık. Oluşturduğumuz kriz masasıyla çalışmaların koordineli yürütülmesini sağlıyoruz. Çukurovalı hemşerilerimiz yoğun yağışlardan olumsuz etkilenmedi" dedi.

EKİLİ ALANLAR SULAR ALTINDA

Sağanak nedeniyle tarım arazileri büyük ölçüde zarar gördü. İmamoğlu ilçesi ve köylerinde bulunan birçok ekili alan sular altında kaldı. İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler zarar gören tarlalarda inceleme yaptı.

"ÇUKUROVA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili-dikili tarım arazileri sulara gömülen üreticilerin mağduriyetinin derhal giderilmesini istedi. Üreticilere "Geçmiş olsun" dileğinde bulunan Barut, yağışlar nedeniyle oluşan zararın acilen tespit edilip Çukurova'nın afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.

4 İLÇEDE TARIM ARAZİLERİ SU ALTINDA KALDI

Adana'da 23 Aralık'tan itibaren çok etkili olan aşırı yağmur nedeniyle ekili ve dikili tarım arazilerini su bastı. 2018 yılı Aralık boyunca metrekareye 380 kilogram yağmurun düştüğü Adana'da sadece 24 Aralık'ta yani bir günde 150 kilogramın üzerinde yağmur yağdı. Sağanak yağışla birlikte özellikle Yüreğir, Sarıçam, Seyhan, Karataş, Yumurtalık ilçelerindeki tarım arazileri su altında kaldı. Yüksek yerlerde yağışın etkisi nispeten daha az olurken alçak seviyedeki tarım alanlarına dolan suyu tahliye etmek isteyen çiftçiler güçlükler yaşadı.

"BAKAN AFETİ YERİNDE İNCELESİN"

Etkili olan yağışlar nedeniyle bahçelerin yanı sıra özellikle buğday ve soğan ekili tarlaların sular altında kaldığını vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Adana'da özellikle son 2 yıldır aşırı yağışlar nedeniyle üreticilerimiz zorda kalıyor. Narenciye ve meyve bahçeleri, soğan ve buğday ekili tarlalar büyük risk altında. Sulara gömülen ekili ve dikili arazilerdeki zararın boyutu elbette sular çekilince ortaya çıkacaktır. Bir an evvel bu olumsuzluklar gözetilerek bölgemiz afet alanı kapsamına alınmalıdır. Mümkün olduğunca zarar tespiti yapılmalı, söz konusu zararların tamamı karşılanmalıdır. Mağdur üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz 2 yıl süreyle ertelenmeli, üreticilerin zararlarının yerinde tespiti için Tarım ve Orman Bakanı ile üst düzey bürokratları kentimizde incelemelerde bulunmalıdır"

SEL SULARINA KAPILAN 5 KİŞİ KURTARILDI

Adana'da 24 Aralık akşamı sele kapılan otomobil tarlaya düştü. Sel sularına kapılarak sürüklenen otomobildeki 3 kişi kendi imkanlarıyla, 2 kişi bölgeye gelen AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta IŞİD saldırısı: 5 ölü, 10 yaralı

SONRAKİ HABER

2020’de geçerli olacak asgari ücret bugün açıklanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...