26 Aralık 2019 11:02

Didim Kadın Platformu: Kadınlar öldürülürken neredeydiniz?

Didim Kadın Platfomu yaptığı açıklamayla kadın cinayetlerine dikkat çekerken devlet yetkililerine "Kadınlar öldürülürken neredeydiniz?" diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Didim Kadın Platformu bileşenleri, Cumhuriyet Kent Meydanı’nda kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı. "Yaşamak İstiyoruz" diyen kadınlar, şiddete boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Didim Kadın Platformu adına açıklamada bulunan DİSK Genel-İş Sendikasından Aslı Oflaz Kaya, Türkiye’de her 3 kadından birinin fiziksel şiddet gördüğünü belirterek “2018 yılında 280, 2019 yılının 11 ayında 430 kadın katledildi. 17 yılda 15 bin kadın katledildi. Kadınlar artık katledilmiyor adeta kıyıma uğruyor” ifadelerini kullandı.

“Kadınların bedenlerinin, emeklerinin ve üretim becerilerinin denetim altına alındığı bir düzenin kurulabilmesi ve sürdürülebilmesi için şiddet en önemli araçlardan biri olageldi. Bu süreçte kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet vakalarındaki artış rastgele bir sonuç değildi. Evde, işte, okulda, sokakta, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan, çocuk yaşta evlenmeye zorlanan kızların namus veya töre adı altında yaşam hakları elinden alınıyor” diyen Kaya, devlet yetkililerine, “Ceren’in katilinin can güvenliğini düşünürken, Ceren öldürülürken neredeydiniz?” diye sordu.

Yaşanan daha birçok örnek olduğuna dikkat çeken Kaya, kadın katilleri korunurken iyi hal indirimleri ve haksız tahrik indirimleriyle katledilen kadınların cezalandırdığını ifade etti. Kaya, “Ama biz kadınlar da artık tüm bu şiddet sarmalına karşı susmuyoruz ve hayatımızı kendi ellerimizle savunuyoruz. Bir kez daha haykırıyoruz: Tüm bu şiddetinize boyun eğmeyeceğiz, 'yaşamak istiyoruz' çığlığımızı büyüteceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

ZELİHA’NIN YANINDAYIZ!

Didim’de yaşayan 36 yaşındaki Zeliha Erdemir’in ayrıldığı eşi tarafından defalarca şiddete maruz kalmasına da tepki gösteren platform üyeleri, Didim Kadın Platformu olarak “Sesimi ölmeden önce duyun, ölmek istemiyorum” diyen Zeliha Erdemir’in yanında olduklarını belirtti. (EKMEK VE GÜL)

Reklam