23 Aralık 2019 08:51
Son Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2019 19:52

Mansur Yavaş, Sinan Aygün hakkında "FETÖ"ye yardım iddiasıyla suç duyurusunda bulundu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Sinan Aygün hakkında “FETÖ”ye yardım etmek suçundan suç duyurusunda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş | Fotoğraf: Harun Özalp/DHA

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP eski milletvekili Sinan Aygün hakkında ‘terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet ve terör örgütüne yardım etmek’ suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

Mansur Yavaş'ın, avukatı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, FETÖ/PDY’nin 2016’daki darbe girişiminin ardından FETÖ’nün finansmanına yönelik birçok şirkete yönelik operasyon düzenlendiği, ancak Ankara’da bu yönde bir operasyon yapılmadığı belirtildi. Dilekçede, MHP 26'ncı dönem milletvekili Seyfettin Yıldız'ın 2018'deki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, Ankara'da birçoğu ranta dayalı 4 bin 200 imar değişikliğinin yapıldığını, imar değişikliği yapılan yerlerden birinin de Sinan Aygün’ün sahibi olduğu Togo Kuleleri olduğu anlatıldı. Buradaki imar değişikliğini yapan kişinin FETÖ firarisi Ömer Akgül olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“FETÖ'nün Ankara'daki en büyük finansörü firari terörist Ömer Akgül'ün ticari ortaklıkları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce geçmiş dönemde yapılan imar artışlarından elde ettiği imar rantları savcılık makamlarınca soruşturulduğunda FETÖ’nün finansmanında Ankara'da elde edilen miktarın ne kadar büyük ve önemli bir rol oynadığı ortaya çıkabilecektir. Firari terörist Ömer Akgül’ün bu imar rantını elde ederken yaptığı ticari ortaklıklar ve bunların akıbetleri derinlemesine araştırıldığında FETÖ'nün finansmanını Ankara ayağı ve buna ortaklık eden suç ortaklarının ortaya çıkarılması mümkündür. Bu bağlamda Akgül’ün şüpheli Sinan Aygün ile kurduğu ticari ortaklıklar ve belediyece sağlanan imar artışlarıyla elde ettikleri ölçüsüz rantın boyutlarının FETÖ finansmanında nasıl kullanıldığının savcılık makamınca araştırılarak ortaya çıkarılmasına dönük olarak suç duyurusu yapma gereği duyulmuştur.”

Dilekçede, Sinan Aygün'ün ortağı olduğu Alan Taahhüt İnşaat A.Ş.'ye ait parsel üzerinden terör örgütü FETÖ'ye finans sağlandığı iddia edilerek, Ömer Akgül ve kardeşi ile olan iş ilişkileri ve şirket ortaklıkları detaylı bir şekilde yer aldı. Aygün ve Akgül'ün bu ortaklıklarının amacının ‘FETÖ’ye sağlanan finansmanı perdelemek olduğu iddia edilen dilekçede, Sinan Aygün’ün mal varlığı üzerinde ihtiyati tedbir dahil gerekli tüm hukuki önlemlerin alınması ve şüpheli hakkında soruşturma açılarak cezalandırılması istendi.

AYGÜN: PARAYI FETÖ DEDİKLERİ KİŞİLERE VERMEDİM, MAHKEMENİN KASASINA YATIRDIM

CNN Türk televizyonunda Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programına katılan Sinan Aygün iddialara ilişkin konuştu.

“Abisi FETÖ’den aranan biriyle ortaklık kurdu, FETÖ’cü olduğu bilinen birinden hisseleri aldı” iddiası sorulan Aygün,  “Ömer Akgün, şu anda yurt dışında ve kaçak. Ömer Akgün’ün kardeşi, yeğeni ve karısı Togo’daki o hissenin bir kısmını şirket olarak aldılar. 340 metrekare bir aldım, 68 metrekare bir aldım, 36 metrekare aldım. Bunlar bana dava açtılar, ‘Paramızı ver, buradan çıkacağız’ dediler. Mahkemenin tayin ettiği fiyatla aldım. ‘Parayı almış yurt dışına çıkarmış’ diyorlar. Hayır. Benim adım Sinan Aygün, cin gibi adamım. Gittim bu paraların hepsini mahkemenin kasasına yatırdım. Devlete teslim ettim. Bu işler ortaya çıkınca mali müşavirinden öğrendik, ‘Parayı çoktan teslim aldık’ dediler. 21.10 2010’da almışlar. Bunlarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmadı. Ben bu paraları mahkeme teslim ettim. FETÖ’cü dediğiniz adamlara parayı veren devlet. Bir insanın abisi FETÖ’cüyse o da FETÖ’cü olacak diye bir şey olabilir mi? Mansur Yavaş, ‘Hapse girecek’ diyor. Sen nereden biliyorsun, hakim misin sen? Bu ne aymazlık. Mansur Yavaş’ın terör örgütü finanse etti dediği bu. Parayı ben vermedim devlet verdi.” dedi.

"TEMYİZ BAŞVURUSU İÇİN PARA İSTEDİLER"

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Sinan Aygün, Belediyenin kendisinden 25 milyon lira istediği iddiasına dair belediye meclis üyelerinin temyiz başvurusu için kendisinden para istediğini öne sürdü. Görüşmeye yaklaşık 10 belediye meclis üyesinin katıldığını iddia eden Aygün “Perşembe günü Mansur Yavaş, 8-10 tane meclis üyesini makamına çağırıyor. Çağırdıkları üyeler arasında kız kardeşim de var. Beni aradılar, dediler ki ‘Büyükşehir’de seni bekliyoruz’. Büyükşehir meclis grup odasına gittim. Konuyu anlattım, ‘Bunu istinafa götürmeniz lazım’. Hukuk müşaviri ya da imar daire başkanı niye çağırmıyorsunuz, onlardan bilgi alın’ dedim. Büyük iknalar sonucunda imar daire başkanı geldi. İmar daire başkanı ‘Sorun yok, istinafa gidelim’ dedi. İmar daire başkanı çıktı, ‘Ne vereceksin’ dediler. Avukat Ömer diyor, belediye meclis üyesi. CHP’nin de avukatı. Yalnız o meclis üyelerinden 5’i hiç sesini çıkartmadı. Dedim ki, ‘Arkadaşlar ben bir şey veremem, okul kararını zaten mahkeme de iptal etti. Ben size yine park, kreş yapayım’ dedim. Bunlar hala ne vereceksin dediklerinde ben terk ettim orayı. Rüşvet istemediler. Temyize gitmek için ne vereceksin diyorlar. Bu irtikaptır rüşvet değil.” diye konuştu.

İki belediye meclis üyesinin ofisine geldiğini belirten Aygün, “24 saat sonra iki belediye meclis üyesi geldi. ‘Sen zaten okul yapacakmışsın’ dediler. ‘Yok, okul yapmayacağım, mahkeme kararı var’ dedim. Dedi ki ‘Okul zaten nedir 2-3 milyon’, ‘Ya olur mu 25 milyon’ dedi. ‘Ne 25 milyonu kardeşim’ dedim. Nereden biliyorsun 25 milyon olduğunu sen bu parayı alıp da valizle mi götüreceğini zannediyorsun buradan, böyle bir bağış yapılır mı? 25 milyon lafı oradan çıktı. Gerçekten koptum artık, ne geldiyse ağzıma söyledim. 25 dakika sonra çıktılar. 25 milyon okul parası diyorlar. Okul parası 7 milyon 18’i ne yapacaksınız?​” dedi.

Ahmet Hakan’ın “Bu 25 milyondan Mansur Yavaş’ın haberi var mıydı?​” soru üzerine Aygün, “Yüzde 1 milyon haberi vardı” yanıtını verdi.

Yayına telefonla bağlanan CHP Ankara Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Haydar Demir ise Aygün'ün iddialarını "Bizim 25 milyon gibi bir istememiz diye bir şey yok. Bu tamamen kurgu olayıdır. Mansur Yavaş’ı olayın içine çekmek için bir kurgudur. Başkanımızın da bizim oraya gittiğimizden haberi yok. Okul talebinde bulunmamız da söz konusudur” ifadeleri ile yalanladı.

Aygün’ün “Mansur Yavaş, Uğur Dündar’ın programında ‘Sinan Aygün’le görüşmesi için iki belediye meclis üyesini görevlendirdim’ dedi” sözleri üzerine Demir, “Hayır, demedi. Yalan söylüyorsunuz” karşılığını verdi.

Zafer Şahin’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaşananlardan bilgisi olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Aygün, “Ben cumartesi günü suç duyurusu dilekçesini yazdım. CHP üyesi olduğum için parti disiplinine uydum, Genel Başkan’a bilgi verdim. Genel Başkan’ın önüne de savcılık dilekçesini koydum. Aldı, okudu. ‘Dur’ dedi, Bülent Kuşoğlu’na yönlendirdi. Sonra aramadı. ‘Bülent Kuşoğlu sizi Mansur Yavaş’la görüştürür’ dedi. Pazartesi sabah 10’da mühürleme geldi. Salı günü bir daha gittim. Dedim ki ‘Bakın bana dur dediniz, beni disipline veriyorlar niye veriyorlar bilmiyorum’. Dedi ki 2 kişi daha görevlendireceğim onlar Mansur Bey’le konuşsun” yanıtı verdi. ,

"KENDİ KENDİSİNİ YALANLADI"

Haber Global Ankara Temsilcisi Faruk Demirel'in sorularını yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Sinan Aygün'ün iki belediye meclisi üyesin '25 milyon rüşvet istedi' iddiasını cevapladı. Yavaş, Sinan Aygün'ün önce "rüşvet istediler" iddiasını ortaya attığını ancak daha sonra "Benden okul parasını istediler" diyerek kendi kendisini yalanladığını söyledi. Yavaş "İşini yaptıramayınca beni dilekçeyle korkutacağını sanıp, 'irtikap' ifadesini ortaya koydu. Bu olanlar irtikap değil" dedi.

Aygün'ün iddialarının tutarlı olmadığını ve kamuoyuna açıklayacağını ilan ettiği rüşvet isteme anına ilişkin görüntüleri paylaşmadığına dikkat çeken Yavaş "2-3 önce dilekçe veriyorsunuz. Kamuoyunda benimle hiç görüşmediğiniz halde Mansur Yavaş ve rüşvet ile belediye meclis üyeleriyle rüşvet konuşmalarını sağlıyorsunuz. 'Kaset, ses kaydı açıklayacağım' diyorsunuz. Ve ardından çıkıp diyorsunuz ki 'Benden okul parasını istediler'. Daha önce bu büyük rant verilirken haksız ve haram mal verilirken kendisine denilmiş ki 'Bir okul yap' o okulu da yapmamış. Sonra diyor ki 'Mahkeme iptal etti, ben yapacaktım'. Ne olursa olsun ahlaki olarak, size bir rant verilmişse yanlış hadise ama bir okul yapmanızı istenmişse siz de o okulu yapmadıysanız bedelini götürüp belediyeye vermiş olmanız gerekiyordu. Dolayısıyla özellikle kendisi bu olayı konuşturmak istiyor. Benimle görüşmek istiyor. Hukuk müşavirimizi arayan Aygün'e deniliyor 'Başkanımız kesinlikle istinafa gitmeyecek'. Cevaptan memnun kalmayan Aygün 'Şikayet edeceğim' diye, vesaire diye... Ben de mesaj attım 'Elinden geleni ardına koyma' diye. Çok pişkinler, hiçbir şey olmamış gibi bu şekilde konuşuyorlar.

Benim istinaf mahkemesine gitmemin ne belediyemize ne de Ankara halkına faydası yok. Danıştay'ın özellikle bir vurgusu var 'Siz buraya bu kadar inşaatı yaptırırsanız Eskişehir yolu felç olur' diyor. Yani Ankara'nın bağrına bir kazık bırakmış oluyorsunuz'. Dolayısıyla bizim böyle bir hukuksuzluğa geçit vermemiz mümkün değil." 

"GÖKÇEK DÖNEMİNDEKİ İMAR ARTIŞLARININ HEPSİNİ ORTAYA ÇIKARIYORUZ"

Yavaş, Melih Gökçek dönemindeki işlemlere dair de "Bir dosya hazırlıyoruz 150'ye yakın terör örgütüne finans sağladığı iddia eden Gökçek dönemindeki imar artışlarının hepsini ortaya çıkarıyoruz. İlk önce imar artışına karar verenler olacak" ifadelerini kullandı. 

AYGÜN, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Sinan Aygün'ün Eskişehir yolu üzerindeki 'Togo Kuleleri' inşaatına ilişkin imar planı değişikliği onaylandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 3 yıl önce söz konusu inşaata ilişkin imar planı değişikliğine karşı 'kamu yararına aykırı olduğu' gerekçesiyle dava açtı. Gökçek'in 2017 yılında istifa etmesi ardından göreve gelen Mustafa Tuna döneminde, inşaatın imar değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi. Mansur Yavaş'ın, 31 Mart'ta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden sonra 16 Aralık 2019'da inşaat mühürlendi. Aygün, Mansur Yavaş ve ekibinin, mahkeme kararını bir üst mahkemeye taşımak karşılığında kendisinden 25 milyon TL rüşvet istediğini iddia ederek Yavaş ve 3 belediye meclis üyesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Bebek bezi ve mamasında KDV sıfırlansın

SONRAKİ HABER

Jandarmadan kadın cinayetleri raporu: İzmir birinci sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...