21 Aralık 2019 04:39
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2019 10:51

Eş Başkanı gözaltına alınan Sur Belediyesine kayyum atandı

Gözaltında bulunan Sur Belediyesi Eş Başkanı Filiz Buluttekin, görevden alınarak yerine kayyum atandı. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gözaltında bulunan Sur Belediyesi Eş Başkanı Filiz Buluttekin, görevden alınarak yerine kayyum atandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Sur Belediyesi eş başkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, haklarında açılan davalar gerekçesiyle dün gözaltına alınmıştı.

Eş Başkan Buluttekin, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak, yerine kayyum atandı.

Bakanlık, daha önce kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi’yi yeniden kayyum olarak atadı.

SUR BELEDİYESİ MECLİS ÜYELERİNDEN TEPKİ

Baskın ve gözaltılara tepki göstererek AKP hukukunun devrede olduğunu belirten Sur Belediyesi meclis üyeleri, “Halkın iradesiyle belediyeyi kazandık. Ancak halk bizi belediyeden gönderebilir” dedi.

Sur Belediyesi Meclis Üyesi Herdem Mervani, yüzde 61 halkın oyuyla belediyeyi kazandıklarını anımsatarak, “Ne olursa olsun kazandığımız haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Halkın iradesiyle belediyeyi kazandık. Ancak halk bizi yargılayabilir” dedi.

‘HUKUKUN BİTTİĞİ SON NOKTA’

Meclis üyelerinden Birsen Güneş, AKP’nin halkın iradesi olan seçilmişleri tanımadığını söyleyerek, “HDP’nin elinde bulunan tüm belediyelere kayyum atamak istiyor. Kayyum atamaları Türkiye’de demokrasi başta olmak üzere hak ve hukukun bittiği son noktadır” dedi.

Belediye Meclis Üyesi Mehmet Şaban Karataş ise kayyumların devlet hukukunun kalmadığının göstergesi olduğunu söyledi. AKP’nin devletin gücünü arkasına alarak, halkın kazanımlarını gasbettiğini ifade eden Karataş, “Halk Sur’da HDP’yi seçti. AKP bunu kabul etmiyor. Geçen dönem atanan kayyumların yaptığı usulsüzlükleri bir bir teşhir ettik” diye konuştu.

‘MEVZİLERİ KORUYACAĞIZ’

HDP Sur İlçe Eş Başkanı Zülfikar Odabaşı da gözaltı uygulamaları ve kayyumlarla demokratik siyaset zemininin ortadan kaldırılmak istendiğini ifade etti ve “Mücadeleyle kazandığımız mevzileri koruyacağız” dedi.

KAYYUM PROTESTOSU: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

Sur Belediyesine kayyum atanması HDP İl Örgütü tarafından da protesto edildi. Belediye binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP İl Eş Başkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan, parti yöneticileri ve yurttaşlara, belediye binası ve çevresini ablukaya alan polislerce Valilik yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bunun üzerine polisle yapılan görüşmeler sonucunda açıklama, belediyenin karşısındaki Tekkapı’da yapıldı.

Abluka altında açıklama yapan İl Eş Başkanı Ceylan, “Halk barış ve demokrasi iradesini önüne koyarak, bu politikalara karşı cevap verdi. Hiçbir şekilde AKP-MHP faşizmini kabul etmeyeceğiz. Kayyum geldiği yere geri gidecek. Daha önce de gittiği gibi” diye konuştu.

İl Eş Başkanı Uyanık ise atanan kayyumları kabul etmediklerini ifade ederek, AKP’nin kayyum atamalarıyla muhalif olan herkesi alt etmeye çalıştığını söyledi. Uyanık, “HDP ve Sur halkı olarak, kayyum politikalarına diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Halkların barışı için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardında HDP’liler oturma eylemi yaptı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da hurda kâğıt deposunda yangın: 4 işçi dumandan etkilendi

SONRAKİ HABER

Antep'te Sanko'da iş cinayeti: İş makinesinin altında kalan işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...