Türk Metal üyesi işçiler kent meydanlarından MESS'i uyardı

Türk Metal üyesi işçiler patronların MESS sözleşmesindeki dayatmalarına karşı uyarı eylemi yaptı.

19 Aralık 2019 12:57
Son Güncellenme Tarihi: 19 Aralık 2019 17:12
Paylaş

Yaklaşık 150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS sözleşmesinde patronların dayatmalarına karşı Türk Metal üyesi işçiler eylem yaptı.

Türk Metal üyesi metal işçileri, MESS’in yüzde 6 zam, 3 yıllık sözleşme, esnek ve güvencesiz çalışma dayatmasına karşı kent meydanlarında basın açıklamaları yaptı. Patronların kazanılmış haklarına bile göz diktiğini belirten işçiler, “Hiçbir talebimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Renault, Ford, TOFAŞ, Bosch, Arçelik, Man, Mercedes, İDÇ, B/S/H başta olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu, MESS kapsamındaki fabrikaların bulunduğu tüm illerde binlerce işçi kent meydanlarında açıklamalar yaptı.

Yapılan eylemlerde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Uzlaşma yoksa mücadele var”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Metal işçilerine Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar da destek verdi.

Eylemlerde yapılan açıklamalarda, “Biz yeni hakları konuşalım derken onlar kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz çağdaş çalışma derken onlar çağ dışı koşullar dayattılar. Biz alın terimizin karşılığı deyince de size enflasyon kadar zam yeter dediler. Fabrikalardan yükselen sesler hakkını arayan, alın terinin karşılığını isteyen, enflasyon dayatmasına hayır diyen işçinin sesidir. Kazanılmış hakları korumaya, insanca yaşamaya yetecek kadar bir zam almaya, bunun için sonuna kadar mücadele etmeye de bedel ödemeye de kararlıyız. Üyemizin hayır dediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz, tamam diyene kadar mücadele edeceğiz. Hiçbir talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Kazanılmış haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dendi.

İSTANBUL - ŞİRİNEVLER

KOCAELİ

Türk Metal üyesi metal işçileri, Kocaeli’de Gölcük, İzmit ve Gebze’de ilçe meydanlarında basın açıklamaları yaptı. Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi’nin Gölcük Kent Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına çoğunlukla Ford Otosan işçileri katıldı. Kadın işçilerin en önde yer aldığı eylemde işçiler taleplerini bir kez daha haykırdı.

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda Türk Metal Sendikası Kocaeli Şubesi’nin gerçekleştirdiği eylemde ise işçiler meşaleler yakarak sloganlar attı. İzmit’te EYT’liler de metal işçilerine destek verdi.

KOCAELİ - GEBZE

BURSA

Türk Metal üyesi işçiler Bursa’da Kent meydanında kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 4 bin işçinin katıldığı açıklamaya BOSCH, TOFAŞ, Renault, Coşkunöz, Valeo, Beyçelik gibi fabrikalardan işçiler katıldı. İşçiler taşıdıkları döviz ve attıkları sloganlarla MESS’in dayatmalarını kabul etmeyeceklerini ve sözleşmenin iki yıl olmasını vurguladı. Eylemde BOSCH işçilerinin coşkulu ve kalabalık katılması dikkat çekti.

İşçiler adına açıklamayı okuyan Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz; “Masaya uzlaşmak için oturduk ama muhatabımız aynı şekilde yaklaşmadı. Biz yeni hakları konuşalım derken onlar kazanılmış haklarımıza göz dikti, esnek çalışma, kıstalyevm, denkleştirme gibi çağ dışı uygulamaları dayattılar. Bizim için sözün bittiği yer oldu.  Enflasyon hayır diyerek alın terimizin karşılığını istedik. Bugün üyemizin hayır dediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” dedi.

TEKİRDAĞ - ÇERKEZKÖY

Çerkezköy’deki eyleme BSH, Arçelik, Kale Kilit, Hema, Dinex gibi büyük fabrikaların yanı sıra pek çok fabrikadan 6 bine yakın işçi katıldı. 2 koldan yürüyen işçiler meydanda buluştu. Yürüyüş ve açıklama sırasında sık sık “Hey MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Eyleme katılan işçiler arasındaki sohbetlerde mücadele isteği göze çarptı.

İZMİR

MESS sözleşmesinde patronların dayatmalarına karşı Türk Metal üyesi işçiler İzmir Cumhuriyet meydanında eylem yaptı. Eylemde işçiler, "İş ekmek yoksa barış da yok", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atarken kürsüden de ‘Türk Metal nerede biz oradayız’ sloganları yükseldi.

Türk Metal İzmir Şubesinin yaptığı eyleme Türk İş Ege Bölge Başkanı ile Türk İş Sendikasına bağlı şube başkanları, DİSK Gıda İş Sendikası Merkez yöneticisi ile EMEK Partisi il başkanı da katıldı.

Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2019 tarihinde resmi olarak başlayan görüşmelerden bu kadar gelen süreci değerlendirerek, “Hazırlanan taslak, bizim de onurumuzdur, Türk Metal’e emanettir. O yüzden herkes bilsin ki; biz o emanete halel getirmeyiz. Bu yolda kimseye boyun eğmeyiz, kimseye eyvallah demeyiz” dedi.

İZMİR-ALİAĞA

İzmir Aliağa’da yapılan eylemde ise açıklama öncesi Türk Metal Aliağa temsilcisi Ali Ekber Tali yanık ünitesi talebini dile getirdi. Tali, “Bölgemize yanık ünitesi ve donanımlı hastane talebimiz için imza toplayıp menemen cumhuriyet meydanında basın açıklaması yapmıştık. Bu talebimizi tekrar dile getiriyoruz. Acil ihtiyacımız karşılansın” diye konuştu.

DENİZLİ

Denizli’de de Türk Metal sendikası üyesi Nexans fabrikası işçileri MESS’in toplu sözleşmedeki %6’lık dayatmasına karşı şehir merkezinde Candoğan parkında eylem yaptı. Basın açıklamasında sık sık “MESS şaşırma sabrımızı taşırma” “Zafer direnen emekçilerin olacak” sloganları atıldı. Açıklamayı işçiler adına Türk Metal Balıkesir Şube başkanı Nedim Veske yaptı. Veske “sefalet zammına karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

MANİSA

Manisa’da da "Birleşe birleşe kazanacağız" diyen metal işçileri Manolya Meydanında bir araya geldi. İsçiler adına basın metnini okuyan Türk Metal Sendikası şube başkanı Ercan Dereli, "Kritik bir sürece giriyoruz, bunun için hangi yolu izleyeceğimize beraber karar vereceğiz. İnsanca yaşamaya yetecek kadar bir zam almaya kararlıyız. Direne direne kazanacağız” dedi.

ANKARA

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Limonda verim azaldı: Bahçede 2 lira, markette 10 lira

SONRAKİ HABER

İSİG Meclisi: İşçi intiharları "iş cinayeti" sayılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...