13 Aralık 2019 05:41

AB: Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat üçüncü tarafı bağlamaz

AB Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakatın geçerliliğinin bulunmadığı bildirildi.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumunun ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Türkiye- Libya arasındaki mutabakat konusunda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne destek verildiği açıklandı. AB Konseyi, iklim değişimi ile mücadele konusunda da anlaşma sağlandığını duyurdu.

AB'ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının uzlaşmaya vardığı ortak bildiride Türkiye-Libya arasında imzalanan mutabakatın "üçüncü devletlerin egemenlik haklarını ihlal ettiği, deniz hukukuna aykırı olduğu ve bu nedenle üçüncü taraflar açısından hukuki sonuçlarının bulunmadığı" kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumlarının ardından basın toplantısı düzenledi.

Michel, "AB Konseyi olarak iklim değişimi ile mücadele konusunda bir anlaşma sağladık. Avrupa'nın 2050 yılına kadar iklimde dengenin sağlandığı ilk kıta olmasını istiyoruz" dedi. Polonya'nın ikim hedefini uygulamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu söyleyen Michel, 2020 Haziran ayındaki Konsey toplantısında konuyu tekrar ele alacaklarını söyledi.

AB'nin gelecekteki bütçesini de ele aldıklarını ifade eden Michel, birliğin 2021-2027 dönemine ilişkin bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF) ile ilgili teknik ve ikili görüşmelerin önümüzdeki aylarda süreceğini belirtti.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Zirvede, Türkiye ile ilişkileri de değerlendirdiklerine işaret eden Michel, "Gelecekte Türkiye ile diyaloğu geliştirmeye devam etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Michel, Avrupa açısından Türkiye ile göç alanında yakın iş birliğini sürdürmenin kritik olduğunu söyledi.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" konusunda Michel, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti.

SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

Zirvenin ilk gün oturumlarının ardından yayınlanan bildirgede, AB ile Afrika arasında ilişkilerin nasıl geliştirileceğine dair çalışma yürütülmesine karar verildiği, kurallara dayalı uluslararası ticaret sistemine tam destek verildiğine dikkat çekilen bildirgede, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ihtilaf çözüm sisteminin kilitlenmesinin "endişeyle" karşılandığı ifade edildi.

TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI 

Bildirgede, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakat muhtırasının "üçüncü ülkelerin egemen haklarını ihlal ettiği" iddia edildi. Mutabakat muhtırasının Deniz Hukuku'na aykırı olduğu söylenen bildirgede, "Mutabakat üçüncü ülkeler için yasal sonuçlar doğurmaz" ifadesine yer verildi.

Bildirgede, AB'nin "Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'yle tam dayanışma içinde" olduğunun altı çizildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta bombalı saldırı: 15 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Ulaştırma Bakanı’ndan açıklama: Çorlu tren katliamı 'risksiz bölgede' olmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...