12 Aralık 2019 23:45
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2019 07:29

BOSCH işçileri: Yağ buharı altında çalışıyoruz

Bosch işçileri, yağ buharı altında çalıştıklarını, çalışırken nefes almada sorun yaşadıklarını, boğaz ve burunlarının yağ buharından kaynaklı tıkandığını söylüyor.

Fotoğraf: Bosch basın bülteni

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS sözleşmesinde anlaşma sağlanamadı ve uyuşmazlık tutanağı tutularak ara buluculuk dönemi başladı. Sözleşmeyle ekonomik olarak kayıplarının giderilmesini talep eden işçiler, çalışma koşullarının da düzeltilmesini istiyor. Ağır koşullar nedeniyle meslek hastalıklarına yakalandıklarını söyleyen işçiler, koşulların düzeltilmesi için sendikaları Türk Metal’e yaptıkları çağrıların karşılıksız kalmasına tepkili.

Daha önce de gazetemize yağ buharı altında çalıştıklarını, çalışırken nefes almada sorun yaşadıklarını, boğaz ve burunlarının yağ buharından kaynaklı tıkandığını anlatan Bosch işçileri, geçen sürede koşullarda bir düzelme olmadığını söyledi.

ÇAY MOLASINA DENK GELEN 15 DAKİKALIK İŞ DURDURMA

Uzun bir süreden beri yağ buharı altında çalıştıklarını söyleyen bir Bosch işçisi; “Sağlığımızdan oluyoruz göz göre göre. Bu duruma kimse bir çözüm getirmiyor. Tepkilerimizi şikayetlerimizi dinleyip geçiyorlar. Çalışma koşulları aynı şekilde devam ediyor. Yağ buharının olduğu bölümde çalışan herkes isyan etti. Sendika 15 dakika göstermelik işi durdurup ayran dağıttı. Çay molasına denk geldiği için pek bir işe yaramadı bu durum” diye konuştu.

İŞÇİNİN SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN YOK

Çalışma ortamını sendikaya ve fabrika yönetimine daha önce de anlattıklarını söyleyen işçi, kendileriyle dalga geçilir gibi “Her gün banyo yapın” cevabına tepki gösterdi: “Bize ilk başta 2 milyon avro gibi bir maliyetten bahsedildi. Sonra saçma sapan ölçümler yapıp sağlığa zararlı değil dediler ve bir çalışma yapılmadı. Durumu sendikacılara söylediğimizde de bizimle patron gibi konuşup, 2 milyon avro maliyeti olduğu söylenip işverenden yana tavır aldılar. Daha sonra var olan durumu işyeri doktoruna anlattık, işyeri doktorunun cevabı hepten fiyasko: ‘Siz de sigara içiyorsunuz, her gün banyo yapın.’ Ama müşteriler gelince üst taraftaki pencereleri açıp hemen buharı yok ettiler. Bölüm müdürüne söyleyince ‘Benim yapabileceğim bir şey yok, sendikaya gidin sonuçlar iyi çıkıyor’ dedi. Kendi aralarında resmen top çeviriyorlar. İşçinin sağlığını düşünen yok.”

ÖNCEKİ HABER

PTT'de iş çok, mola izni yok: İşi aksattığı iddia edilen 15 işçi sürgün edildi

SONRAKİ HABER

Yemen’de savaşın bilançosu 100 bini aşkın ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...