12 Aralık 2019 15:03

BM raporu: Libya'da iki taraf da ABD, Çin ve Rus silahları kullanıyor

BM tarafından hazırlanan raporda, Libya’daki iç savaşta iki tarafın da ABD, Rus ve Çin malı silahları kullanıldığı belirtildi, ancak bu ülkelerden gönderildiğine dair kanıt olmadığı bildirildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kaleme alınan bir rapor, Libya’daki iç savaşta iki tarafın da ABD, Rus ve Çin malı silahları kullandığını ortaya koydu.

Euronews’un haberine göre, 376 sayfalık BM raporunda silahların bu ülkelerden doğrudan gönderildiğine dair kanıtların olmadığı bildirildi. Raporda ayrıca, Sudan ve Çad’dan gelen silahlı grupların Libya’daki çatışmaların aktif bir şekilde içinde olduğu ileri sürüldü. BM, Sudan’dan 5, Çad’dan ise 4 silahlı gruba bağlı binlerce militanın Libya’da iç savaştaki çatışmalara katıldığını duyurdu.

Basında çıkan haberlerin aksine raporda, Rusya’dan gelen paralı askerlerin bu ülkede iç savaşa katıldığına ilişkin bir bilgiye ise yer verilmedi. Moskova yönetimi, son olarak paralı Rus askerlerin Hafter’e bağlı birliklerin yanında yer aldığı yolundaki haberleri yalanlamıştı.

BM raporunda, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Hafter’in güçlerine düzenli destek verdiği Türkiye’nin ise Ulusal Mutabakat Hükümetine arka çıktığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan, son olarak Libya’ya asker gönderilmesiyle ilgili bir soru üzerine verdiği yanıtta, “Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, yeteri derecede neyse gönderebiliriz.” ifadesini kullanmıştı.

İÇ SAVAŞ SÜRÜYOR

Libya, 2011 yılında NATO müdahalesiyle Muammer Kaddafi’nin düşürülmesinden bu yana iç savaş yaşıyor. Ülkede BM’nin tanıdığı ancak Libya meclisinin tanımadığı İslamcı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Rusya ve ABD gibi ülkelerden destek gören General Halife Hafter’e bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus’u ele geçirmek için 4 Nisan’da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de operasyonunu başlatmıştı.

HÜKÜMET, LİBYA ANLAŞMASI İÇİN BM’YE BAŞVURDU

AKP Hükümeti, Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının tescil edilmesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulundu.

Libya’nın komşusu Mısır ile Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti), söz konusu anlaşmayı “yasalara aykırı” olarak nitelerken, Yunanistan da Girit adasını yok saydığı gerekçesiyle muhtıranın coğrafi açıdan mantığa uygun olmadığını savunuyor. Yunanistan anlaşmaya tepki olarak Libya'nın Atina büyükelçisini sınır dışı etmiş ve Türkiye yönetimini BM’ye şikayet etmişti. Avrupa Birliği’nin de Brüksel’de iki gün sürecek olan zirvede anlaşmayı tartışıp tavır alması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri: Taleplerimiz için alanlarda olacağız

SONRAKİ HABER

Konya'da gıda işçileri: Asgari ücret artırılsın, vergiden muaf tutulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...