11 Aralık 2019 18:41

Kayseri Cezaevinde tutuklulara ve ailelerine çıplak arama dayatması iddiası

Kayseri Bünyan Cezaevinde tutukluların ve yakınlarının çıplak aramadan geçirilerek, şiddete maruz kaldıklarını ileri süren aileler İHD’ye başvurdu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevinde tutukluların ve yakınlarının çıplak aramadan geçirilerek, ağır fiziki şiddete maruz kaldıkları iddia edildi. Aileler, İHD’ye başvurdu.

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevinde tutukluların hak ihlallerine, tutuklu yakınlarının ise çıplak aramaya maruz kaldıkları iddia edildi. Geçen ay yakınlarını görmek üzere cezaevine giden ailelerin, çıplak aramaya maruz bırakıldıkları, kadınların başörtüsü ve çoraplarının dahi çıkarıldığı kaydedildi.

"ÇIPLAK ARAMA İTİRAZINA HÜCRE CEZASI"

Cezaevine bir hafta önce sevk edilen ve isimleri öğrenilemeyen üç kadın tutuklunun, çıplak arama uygulamasına itiraz ettikleri için gardiyanların ağır fiziki şiddetine maruz kaldıkları, tutukluların bu duruma tepki göstermesi üzerine 3 kadın tutukluya disiplin cezası verilerek, tek kişilik hücrelere konulduğu belirtildi. Cezaevinde tutuklu olan kızı Rojbin Yakut ile önceki gün telefon görüşmesi yapan Şazime Yakut, her açık görüşte tutukluların, görüş öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez çıplak aramaya maruz kaldıklarını ifade etti, duruma elbise giymeyerek tepki gösteren tutukluların ise gardiyanların şiddetine maruz kaldığını aktardı.

"YAKINLAR DA ÇIPLAK ARAMADAN GEÇİYOR"

3 Aralık’ta tutuklu olan kardeşi Hasan Uyanık’ın görüşüne giden Şehriban Uyanık da görüş saatine kadar birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını ve çıplak aramadan geçirilmeden içeriye geçişlerine izin verilmediğini ileri sürdü. Siyasi tutuklulara yönelik keyfi tutumlar ve hak ihlallerinin her geçen gün arttığı belirten tutuklu Mesut Pehlivan’ın annesi Garib Pehlivan ise 3 Aralık’ta görüşüne gittiği oğluna götürdüğü elbiselerin içeri alınmadığını belirtti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Fed yılın son faiz kararını açıkladı

SONRAKİ HABER

İzmir Karşıyaka Belediyesi, insan hakları için hak merkezini açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...