01 Aralık 2019 12:20
Son Güncellenme Tarihi: 01 Aralık 2019 12:23

Irak Meclisi, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasını kabul etti

Irak Meclisi, 2 aydır devam eden protestolar nedeniyle istifasını sunmak zorunda kalan Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasını kabul etti.

Fotoğraf: Murtadha Sudani/AA

Paylaş

Meclisten yapılan açıklamada, oturumda hazır bulunan milletvekillerinin katıldığı oylamada Başbakan'ın istifa kararı kabul edildi.

329 sandalyeli mecliste 241 milletvekili hazır bulunarak oylamaya katıldı.

Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e anayasanın 75’inci maddesine göre yeni başbakanı tayin etmesi için yazı göndereceklerini söyledi.

Anayasanın 76. maddesine göre cumhurbaşkanı yeni bir başbakanın seçilmesi için meclise 15 gün süre verir. Başbakanın seçilmesi ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde kendisine yeni hükümetin kurulması görevi verir. Daha sonra yeni kabine meclisin oylamasına sunulur.

NE OLMUŞTU?

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan protestolarda şu ana kadar 350'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden protestolar sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan halk, polise protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HSK, Ayşe Tuba Arslan'ın ölümüne dair kamu görevlileri hakkında inceleme izni verdi

SONRAKİ HABER

Türkiye'de 10 ayda milyonerler sayısı 30 bin arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa