29 Kasım 2019 11:46

Domateste üretici zarar ediyor: Üreticinin fiyatı 5 yıldır aynı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, üreticinin domates fiyatlarının 2014 yılından beri aynı olduğunu belirterek üreticilerin zararlarına dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, domates fiyatlarının 2014 yılında da günümüzde de aynı seviyede olduğunu belirterek, “Üretici zarar ediyor, bunun önüne geçilmeli” dedi.

Örtü altı (seracılık) tarım sektörü fuarında konuşan Çetin, “Fiyatlar yükselince örtü altı tarım günah keçisi ilan ediliyor, enflasyonun artışından sorumlu tutuluyor. Yeni hal yasası veya tanzim satış noktalarıyla bu konu giderilmeye çalışıldı ama bir sonuç alınamadı. Çünkü daha yapıcı ve uzun süreli planlamalara ihtiyaç var. Tarım Türkiye’nin en önemli unsurlarından, Antalya’nın da en önemli sektörlerinden birisi. Ama maalesef tarımdan nüfus kaçıyor, bunun en büyük nedeni maliyetlerdeki artış” yorumunu yaptı.

“DESTEK YANLIŞ VERİLİYOR”

Çetin, domates fiyatlarının 2014 yılında da günümüzde de aynı seviyede olduğunu ifade ederek, aradan geçen süre içinde girdi maliyetlerinin ciddi oranda arttığını kaydetti. Çetin, “Üretici zarar ediyor, bunun önüne geçilmeli. Planlamalarının yapılması lazım. Üretimimiz artıyor ancak ihracatımız artmıyor, bu yüzden ihracatla ilgili çalışmalar yapmamız lazım” dedi. Tarım sektöründe desteklerin yanlış verildiğini söyleyen Çetin, şunları kaydetti: “Şu anda Türkiye’de çok ciddi anlamda veri var ancak, veriler her yere dağılmış durumda. Biz genelde tarımı konuşuyoruz ama uygulamıyoruz. 5 yıldır ‘tarımda planlama’ deniliyor ancak, kim yapacak belli değil. Bu yüzden verilerin toplanıp işlenmesi lazım, fiyatların önceden belli olması lazım.” (Antalya/AA)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun'da balık çiftliği tepkisi: Bölgenin ekolojik dengesini bozacak

SONRAKİ HABER

İBB Meclis'inde "Özür dileyin, planları geçirelim" diyen AKP Grubuna CHP'den tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...