Gentes bünyesinde çalışan inşaat işçileri verilmeyen hakları için direniyor

Gentes adlı firmanın Cezayir'deki şantiyede çalıştırdığı ve ücretlerini ödemediği işçiler, firmanın Bakırköy'de bulunan merkez ofisinin önünde direnişlerini sürdürüyor.

28 Kasım 2019 14:07
Paylaş

Gentes’in Cezayir’de çalıştırdığı inşaat işçileri, ücretlerinin ödenmesi için 9 gündür Gentes Merkez Ofisinin bulunduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi önünde direniyor. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasının (İYİ-SEN) desteğiyle direnişlerini sürdüren işçiler, ücretleri ödenene kadar eyleme devam edeceklerini söylüyor.

Basın açıklaması düzenleyen işçiler adına konuşan İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan, “Bizlerle görüşmeyen Gentes yönetimi basına bir demeç vermiş. İşçilerin yaptığı eylemin adalete ve vicdana sığmadığını söylüyorlar. İnşaat patronu ‘Ben istersem maaşınızı öderim, istemezsem ödemem. Sizin bunu talep etmeye hakkınız yok’ diyor. Bu Gentes patronunun inşaat işçisini köle gören zihniyetinin en açık ifadesidir. Biz gurbete, binlerce kilometre öteye ekmek paramızı kazanmak için gittik. Bizim yaşamak için çalışmaya ihtiyacımız var. Firma bize ‘Kriz var ödeyemiyorum ama mutlaka ödeyeceğim’ diye söz verdi. Aradan aylar geçti, Gentes’in önüne geldik. ‘Söz veriyorum, 3 taksitte ödeyeceğim’ dedi. İnşaat işçisi bunu da kabul etti ama verilen sözler tutulmadı” dedi.

Gentes yönetiminin yalanlarla, iftiralarla işçilerin mücadelesini durdurmaya çalıştığını dile getiren Öztutan, “Ama durmayacağız. Memleketin her karışında inşaat işçisinin emeği vardır. Birçok yapıyı yükseltir. Ev, köprü, yol inşa eder. Hakkı yenildiğinde de o inşa ettiğini yıkar, hakkını arar, mücadelesini verir. Bu kavga sadece Gentes işçisinin kavgası değil, kriz bahanesiyle şantiyelerde ücretleri ödenmeyen tüm inşaat işçilerinin mücadelesidir. Hangi şantiye olursa olsun ücretler ödeniyor olsa bile ya sigorta primleri eksik yatırılıyor ya da AGİ’si verilmiyor. Biz ailelerimize, çocuklarımıza ‘Patron paramızı vermiyor, biz de bu durumu kabul ediyoruz’ mu diyeceğiz? Biz hakkımızı alana kadar buradayız” diye konuştu.

İşçilere destek veren Sınıf Tavrı adına yapılan konuşmada “Nerede bir haksızlık varsa orada işçilerin yanında olacağız. Son dönemde İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasının yaptıklarını her yerde anlatıyoruz” denildi.

Türkiye Komünist Hareketi tarafından yapılan açıklamada ise “Gentes işçisi patronların gerçek yüzünü ortaya koymuştur. 'Cezayir’den paramızı alamadık' diyorlar. Turist vizesiyle götürdüğünüz işçileri orada çalıştırıp bugün ‘Cezayir’de ortalık karışık paramızı alamıyoruz, o yüzden ödemeleri yapamıyoruz’ demeniz büyük bir yalandır” ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan'a tehdit telefonu

SONRAKİ HABER

4 gazeteciye “Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” gerekçesiyle hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...