27 Kasım 2019 17:39

Çorum'da kadına yönelik şiddet tartışıldı: Temelinde toplumsal eşitsizlik yatıyor

Çorum'da KESK Genel Merkez Yöneticisi Elif Çuhadar ve Avukat Burçin Solmaz Polat'ın katılımıyla düzenlenen panelde kadına yönelik şiddet tartışıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çorum'da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının il şubesinde ve Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği tarafından “Kadına karşı şiddetle mücadele” konulu panel düzenlendi.

Avukat Burçin Solmaz Polat ve KESK Genel Merkez Yöneticisi Elif Çuhadar'ın konuşmacı olarak yer aldığı panele siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRİLMİYOR"

Şiddete uğrayan kadınların hangi yasal yollara başvurması gerektiğini anlatan Polat, İstanbul Sözleşmesi'ne hakkında bilgi verdi. Polat, Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmenin önemli yükümlülükler getirdiğini ancak bunların uygulanmadığını söyledi. Kadın cinayetlerinin kader olmadığını, önlenebileceğini kaydeden Polat, “Ancak, ‘Hamile kadınlar sokağa çıkmasın’, ‘Kadınlar sokak ortasında kahkaha atmasın’ gibi söylemler kadına şiddeti meşrulaştırıyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmemi mümkün, ancak haklarımızı bilirsek” şeklinde konuştu.

"BİZİ EŞİTSİZ KILAN, UYGULANAN POLİTİKALARDIR"

Elif Çuhadar ise kadına şiddetin temelinde kapitalizmin yattığını belirterek, şiddete uğrayan tüm toplum kesimlerinin birlikte mücadele ederek gerçek bir halk demokrasisini kurmaları gerektiğini söyledi. 2017’de 24 bin, 2018’de ise 28 bin kadının şiddete uğradığı gerekçesiyle resmi makamlara başvurduğunu, bunun bir de resmi makamlara başvurulmayan tarafı olduğunu belirten Çuhadar, “Kadınlar bu toplumun yarısıdır. Bizi eşitsiz kılan, uygulanan politikalardır. Bizler insan olarak eşitiz. Hiçbir şiddet meşru değildir, haklı değildir” ifadelerini kullandı.

"ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ"

Bugün ülkeyi yönetenlerin 12 Eylül’ün eğitim sisteminin içerisinden geçen nesiller olduğunu, 10-15 yıl sonra ülkeyi yönetecek nesillerin ise bugünkü eğitim sisteminin içerisinde geçen nesiller olacağını söyleyen Çuhadar, şiddetin temelinde yatan unsurların iyi irdelenmesi gerektiğini kaydedetti.

“Şiddetin altında yatak pek çok neden var. Ama en temel nedeni, kapitalizmdir" diyen Çuhadar, şöyle devam etti:

"Sistem, topluma güvencesiz çalışmayı, az ücretle çok iş yapmayı, yalnızlaştırmayı dayatıyor. Birbirinizin derdine ortak olmayın diyor. Televizyonların kadın programlarına bakıp ‘Benden daha da kötüsü varmış’ dememizi istiyor. Tüm bunlara karşı ancak örgütlü mücadeleyle sesimizi yükseltebiliriz. Sistemin bu dayatmasına ‘Başka bir dünya mümkündür’ diyebilmenin yollarını aramalıyız” şeklinde konuştu.

Panel daha sonra soru cevap bölümüyle devam etti. (Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Aras: Bodrum’u sadece 3 aylık değil 3 bin 500 yıllık tarihi ile tanıtacağız

SONRAKİ HABER

Muharrem İnce: Rahmi Turan aradı, özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...