Erdal Erzincan: Sazı yüreğiyle dinleyen milyonlar var
Türkiye’de bağlama ve müzik eğitimine gereken değerin verilmediğini belirten Erzincan, “Sazı yüreğiyle dinleyen milyonlar var. Ben o milyonların desteği ile müziğimi icra etmeye devam edeceğim” dedi.

Fotoğraf: Basın Görseli, Kolaj: Evrensel
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Halk müziğinin önemli temsilcilerinden Erdal Erzincan, yeni albümü “Şelpe”yi sevenleriyle buluşturdu. Erzincan, albümde “Açış”, “Hançer Barı”, “İlahi Dostun Bağına”, “Seher Yeli”, “Temkeş”, “Azeri Oyun Havası”, “Evvel Bahar”, “Sinsin”, “Griftar” ve “Çeke Çeke” isimli parçaları şelpe tekniğiyle icra ediyor.
Yeni albümü vesilesiyle Erdal Erzincan’la halk müziğini, Gezici Bağlama Atölyesini ve yeni projelerini konuştuk. Türkiye’de bağlama ve müzik eğitimine gereken değerin verilmediğini belirten Erzincan, “Sazı yüreğiyle dinleyen milyonlar var. Ben o milyonların desteği ile müziğimi icra etmeye devam edeceğim” dedi.
"BAĞLAMANIN TAŞIDIĞI HİKAYELER VAR"
Erdal Erzincan kurduğu Gezici Bağlama Atölyesinde bağlama eğitimleri veriyor. Bir yıldır çalışmalarına devam eden sanatçı Erzurum, Erzincan ve Dersim’den seçtiği 25 öğrenciye eğitim sunuyor. Atölye çalışması kapsamında köylerde dersler yapılıyor. Köylerdeki kültürleri tanıtmayı amaçladıklarını belirten Erzincan “O kaynakları öğrencilere taşımak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Erzincan’ın bu atölyeyi kurma nedeni ise bağlama eğitimine gereken değerin verilmemesi... Bağlamanın karakterini ortaya çıkaracak bir eğitim modelinin önemine dikkat çeken Erzincan “Bağlama muhabbet kültürüyle bugüne kadar taşınmış bir enstrüman. Batı’daki müzik eğitim anlayışını getirip bizim müziğimize adapte edersek bağlamanın gitar, piyano ve kemandan farkı kalmaz. Bağlama, onlar gibi bir enstrüman ama taşıdığı çok derin hikayeleri var. Dolayısıyla bağlamanın bu özelliğinin ortaya çıkması için öğrencilerimizin ayağının biraz toprağa değmesi gerekiyor. Bunun sonuçlarını çok verimli alacağımızı düşünüyorum.” dedi.
"BAĞLAMAYLA İLGİLİ METOT ÇALIŞMALARI YENİ"
Bağlama Erdal Erzincan’ın yaşamının ayrılmaz parçası... Bağlamanın Türkiye’deki geçmişini ve gelişimini sorduk, Erzincan şu yanıtı verdi: “Bağlama binlerce yıllık geçmişi olan bir enstrüman. Halk sanatçıları bu enstrümanı çok ileri düzeye getirmiş. Son 50 yılda akademik bir dünyayla tanıştı. Keman, piyano, gitar gibi enstrümanların metodu 500 yıl önce yazılmış, ne yazık ki bağlamayla ilgili metot çalışmaları yeni. Arif Sağ ile birlikte bu sürece destek vermek ve hizmet etmek istedik. Ardından, bağlamanın tekniğini gösteren beste çalışmalarını bir kitap haline dönüştürdüm. Bağlama icra edecek olanların hizmetine sundum.”
"GÜCÜMÜ HALKTAN ALIYORUM"
TRT, iki yıl önce Erdal Erzincan’a yayın yasağı getirmiş ve tepkilere neden olmuştu. Erzincan yaşananlar hakkında “Arkamda saza inanan ve sazı kutsal gören halk var. Ben bütün gücümü o halktan alıyorum. Sazı yüreğiyle dinleyen milyonlar var. Ben o milyonların desteği ile müziğimi icra etmeye devam edeceğim” dedi.
"İNSANLAR AYNI DUYGU ETRAFINDA BİRLEŞEBİLİR"
Türkiye’de bağlama deyince akla gelen isimlerden birisidir Erdal Erzincan... Aynı zamanda uluslararası alanda birçok projeye de imza attı. Dünyanın küçülmeye başladığını söyleyen Erzincan “Modern kültürün gereği olarak şimdi buradan Avusturalya’daki bir müzisyen ile çok kısa bir zaman diliminde yan yana gelip müziği ve hayatı paylaşabiliyoruz. Dolayısıyla bunlar artık olması gereken atılması gereken adımlar.” dedi.
Erzincan’ın yürüttüğü ortak çalışmaların başında İranlı Sanatçı Kayhan Kalhor’la yaptıkları geliyor. Erzincan “Bu müzikal çalışmaların en uzunu Kayhan Kalhor’la oldu ve hâlâ devam ediyor. Ülkeler farklı ama Kayhan’la birlikte bizim kültürlerimizin aynı olduğunu fark ettik, aynı şeye ağlayıp, aynı şeye gülmüşüz. Demek ki insanların dili, dini, ırkı ne olursa olsun aynı şeye ağlayıp aynı şeye gülebilir. Aynı duygu etrafında birleşebilir. Bu nedenle bizim müzikal birlikteliğimiz çok da zor olmadı” şeklinde konuştu.
Evrensel'i Takip Et