27 Kasım 2019 03:54

Kolombiya'da yarın genel grev yapılacak

Kolombiya'da 6 gündür devam eden protestoları düzenleyen kitle örgütlerinin temsilcileri, yarın genel grev yapılacağını açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kolombiya'da işçi sendikaları, öğrenci grupları, çeşitli yerli topluluklar ve yüzlerce demokratik kitle örgütünün çağrısıyla alınan genel grev kararının ardından birçok şehirde hükümet karşıtı protestolar 6. gününde de devam ediyor. 6 gündür devam eden protestoları düzenleyen kitle örgütlerinin temsilcileri, Devlet Başkanı Ivan Duque ile yaptıkları görüşmenin ardından ülkede yarın genel grev yapılacağını duyurdu.

Devlet Başkanı Duque'nin ulusal diyalog çağrısıyla Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da bir araya gelen halk temsilcileri, görüşmenin ardından ülkede tekrar genel greve gidileceğini açıkladı. Üniter İşçi Merkezi Sendikası (CUT) Başkanı Diogenes Orjuela, yapılacak protestoların planlandığını ve yarın için de genel grev yapılacağını söyledi. CUT Yürütme Kurulu Üyesi Elias Fonseca da EFE haber ajansına yaptığı açıklamada, "Yarın, 27 Ekim'de ülkedeki protestolara neden olan sebeplerle ilgili hükümete ilettiğimiz taleplerin karşılanması için ülke çapında genel grev ve protestolar düzenleyeceğiz" dedi.

Öte yandan, Devlet Başkanı Duque de yaptığı açıklamada, hükümetin halka kulak verdiğini ileri sürerek, aralarında KDV'nin düşürülmesi, emekli ve sosyal yardımların artırılması gibi maddelerin bulunduğu bir dizi ekonomik yardım paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı.

POLİSİN ATTIĞI GAZ BOMBASI YÜZÜNDEN ÖLEN DİLAN CRUZ İÇİN ANMA YAPILDI

Başkent Bogota'da 23 Kasım'da polisin attığı göz yaşartıcı gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 18 yaşındaki Dilan Cruz için anma yapıldı. Başkentin yanı sıra Barranquilla, Bucaramanga, Cali, Cartagena ve Medellin gibi önemli kentlerde de çoğunluğu üniversite öğrencisi binlerce kişi sokağa çıktı.

Gaz kapsülünün kafasına isabet etmesiyle ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybeden Dilan Mauricio Cruz için yürüyüşler düzenlendi. Eyleme katılan birçok kişi, Dilan Cruz'un kaldırıldığı hastane önünde mum yaktı ve çiçek bıraktı.

Devlet Başkanı Ivan Duque ile grev temsilcilerinin toplantısından uzlaşma sonucu çıkmayan ve yeniden genel grev ilan edilen ülkede bugün büyük protestolar düzenlenmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Kolombiya’da genel grev kararı sağcı Ivan Duque hükümetinin sosyal haklarda kesinti içeren ekonomik paket hazırlaması üzerine alınmış, 21 Kasım’da birçok kentte yüz binlerce Kolombiyalı yürüyüşler gerçekleştirmişti.

Bugüne kadar protestolarda 4 kişi yaşamını yitirmiş, 351 kişi ve 182 polis yaralanmış, 170 kişi gözaltına alınmıştı.

Ülke çapında yüz binlerin katıldığı protestolar nedeniyle 4 bin askerin polise destek olmak için sokağa indiği başkent Bogota ve Cali şehirlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, daha sonra kaldırılmıştı.

Devlet Başkanı Duque, geçen hafta, ulusal diyalog masasının kurulacağını duyurmuştu.

Ülkede genel grev düzenleyen grupların temsilcileri, Duque'nin diyaloğa sendika ve mahkeme başkanlarının da katılmasını istemesi üzerine, hükümet ile kurulan diyalog masasından çekildiklerini açıklamıştı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güngören'de tekstil atölyesinde yangın: 1'i ağır, 5 yaralı

SONRAKİ HABER

BUDO'nun bazı seferleri hava koşulları nedeniyle iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...