21 Kasım 2019 20:08
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2019 16:04

Kolombiya’da yüz binler genel greve çıktı, devlet yanıtı şiddet oldu

Kolombiya'da neoliberal ekonomik paket hazırlığına karşı genel grev yapıldı. Cali'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik gerekçesiyle bütün kara ve su sınırları 2 günlüğüne kapatıldı.

Fotoğraf: Daniel Salgar Antolinez/AA

Paylaş

Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetinin neoliberal ekonomik paket hazırlığına karşı işçi ve emekçiler genel grev yaptı. Öğrenciler de okulları boykot etti. Ülkenin başkenti Bogota’nın yanı sıra Cali ve Medellin gibi birçok kentinde de yüz binlerce kişi yürüyüş yaparak hükümetin ekonomi politikalarını protesto etti.

Grev ve gösterilerin, 1977’deki grevden bu yana en geniş hareket olduğu belirtiliyor. Kolombiya hükümetinin greve yanıtı ise şiddet oldu. Güvenlik gerekçesiyle ülkenin kara sınırları kapatılırken, Cali kentinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ŞİDDET VE YASAKLA BASTIRMA GİRİŞİMİ

Başkent Bogota başta olmak üzere, ülkenin çeşitli şehirlerinde işçi sendikaları, öğrenci örgütleri, yerli topluluklar ve yüzlerce demokratik kitle örgütünün çağrısıyla yüz binlerce kişi genel grev kapsamında Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetini protesto etti. Bogota’da halk, farklı bölgelerden harekete geçerek kentin tarihi merkezindeki Bolivar Meydanı’na kadar yürüdü. Kolombiya polisi protestoya göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırdı.

CALİ'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Cali Belediye Başkanı Maurice Armitge, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı protestoları gerekçe göstererek Cali’de yerel saat ile 19:00 ila 06:00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Polisin müdahalesiyle birlikte çıkan olaylarda 7 polisin yaralandığı belirtildi.

SINIRLAR KAPATILDI

El Tiempo gazetesinin haberine göre, Kolombiya Göç İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, genel grev nedeniyle kara sınırları ve limanlardaki gümrük kapılarının, tedbiren 2 günlüğüne kapatılacağı belirtildi. Açıklamada, “22 Kasım’a kadar ülkenin kara ve deniz sınırları geçişe kapatılacaktır” ifadesi yer aldı.

Ülkede geçen yıl birkaç ay süren protestolarda 8 kişi yaralanmış, 65 kişi gözaltına alınmıştı.

GENEL GREVİN TALEPLERİ NELER?

Basına yansıdığı kadarıyla, hükümetin hazırladığı pakette devletin emeklilik fonunda kesintiye gitmesi, emeklilik yaşının artırılması, genç çalışanlara ödenen asgari maaşta indirime gidilmesi planlanıyor. Birleşik İşçi Merkezi (CUT) konfederasyonuna göre Kolombiya’da işçilerin yüzde 44’ü yasal asgari ücretin altında ücret alıyor. Ülkede asgari ücret ise yaklaşık 240 dolar.

Gösterilere katılanlar arasında devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerden öğrenciler de var. Geçtiğimiz aylarda kitlesel gösteriler yapan öğrenciler hükümetin eğitime daha fazla bütçe ayırmasını talep ediyordu.  Hükümet öğrencilere 1.3 milyar dolarlık yatırım sözü vermişti.

Öğrencilerin sokakta olmalarının diğer sebepleri de protesto gösterilerindeki polis şiddetine tepki ve bazı üniversitelerde yaşanan yolsuzluk.

Öte yandan, hükümetin, yerli halk, insan hakları aktivistleri ve eski FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillalarının öldürüldüğü cinayetleri önlemekte yetersiz kaldığını söylüyor. Ülkede FARC’ın silah bırakmasının ve Ivan Duque’nin 7 Ağustos 2018’de devlet başkanlığına geldiği tarihten bu yana ülke genelinde işlenen cinayetlerin sayısı da arttı. Ülkede son dört yılda aktivistlerin, çevrecilerin ve eski FARC gerillalarının hedef alındığı 400’den fazla cinayet işlendiği belirtiliyor. FARC ile imzalanan anlaşma maddelerine uyulmaması da bir diğer protesto sebebi.

Ülkede Ivan Duque hükümetinden memnun olmayanların oranının yüzde 70’e çıktığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Özgür Özel: Erken seçim çağrısı gelirse davulla zurnayla gideriz

SONRAKİ HABER

Savunma Bakanı Hulusi Akar: Bedelli askerlikten 688 milyon lira tahsil edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...