26 Kasım 2019 16:12

ABD'nin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini "yasa dışı kabul etmeme" kararına tepki

Filistinliler, ABD'nin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim yerlerini "yasa dışı kabul etmeme" kararını protesto etti.

Fotoğraf. Issam Rimawi/AA

Paylaş

Filistinliler, ABD'nin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim yerlerini "yasa dışı kabul etmeme" kararınına tepki gösterdi. Filistinli grupların çağrısı üzerine Batı Şeria'nın Ramallah, Beytüllahim, El Halil ve Tulkerm kentleri ile işgal altındaki Doğu Kudüs'ün banliyölerinden Ebu Dis'te düzenlenen gösterilere ve Gazze'deki BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörlüğü (UNSCO) binası önünde yapılan eyleme  çok sayıda kişi katıldı.

Ramallah, Beytüllahim, El Halil ve Tulkerm kentleri ile Ebu Dis'te düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri Filistinlileri dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Filistinliler ise askerlere taş atarak ve lastik yakarak karşılık verdi.

Öte yandan El Halil ile Beytüllahim'de düzenlenen protestolarda Filistinliler ile İsrail askerleri arasında arbede yaşandı.

"KARAR, FİLİSTİNLİLERİN HAKLARINI AÇIKÇA İHLAL ETMEKTEDİR"

Gazze'deki UNSCO binası önünde AA muhabirine açıklama yapan Hamas yöneticilerinden İsmail Rıdvan, "ABD'nin Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili aldığı son kararlar hükümsüzdür ve Filistinlilerin haklarını açıkça ihlal etmektedir" dedi.

ABD yönetiminin söz konusu kararla "Filistin topraklarını işgal etmekten geri durmayan İsrail ile aynı safta yer aldığını" vurgulayan Rıdvan, bu tür kararlara birlik olarak, barışçıl yöntemlerle karşı koyacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 18 Kasım'da yaptığı açıklamada, "işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini" söylemişti.

Açıklamaya İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği tepki göstermişti.

BM de işgal altında olan Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim yerlerinin "uluslararası hukukun ihlali" olduğunu yinelemişti.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde 400 binden fazla İsrailli yerleşimci ikamet ediyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Resulayn'da patlama: 17 kişi öldü, 20'den fazla kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...