Ankara'da kadınlar engelleme çabalarına rağmen yürüdü: İsyanımızla sokaktayız!

Ankara'da 25 Kasım dolayısıyla bir araya gelen kadınlar, polisin engelleme çabalarına rağmen yürüdü, "Haklarımıza yönelik saldırılar ne kadar artarsa artsın bir adım bile geriye çekilmeyeceğiz” dedi.

25 Kasım 2019 15:50
Son Güncellenme Tarihi: 26 Kasım 2019 04:28
Paylaş

Başkentte Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım dolayısıyla Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlara polis engel olmaya çalıştı. Kadınlar, engellere rağmen yürümekte ısrar edince polis barikatları kaldırarak yolu açtı ve Sakarya Caddesi'ne coşkulu bir yürüyüş yapıldı.

Mirabel Kardeşler'in ve Türkiye’de öldürülen kadınların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyan kadınlar, “Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddeti karşısında birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Hakkımız olanı ancak sokakta alacağımızı biliyoruz” dedi.

"AKP İKTİDARINA VE BAKANINA KARŞI SOKAKLARDAYIZ"

Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Hande Köse, İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı şiddetten koruma yasası ve nafaka gibi kadınların haklarının hedef alındığına dikkat çekerek “Aileyi koruyan politikalarla karşımıza çıkan, sözde mağdur erkekler yaratarak nafaka hakkımıza saldıran, ucuz, güvencesiz, esnek çalışma şartlarıyla ve işsizlikle emeğimizi sömüren AKP iktidarına, ‘kadına yönelik şiddet abartılıyor’ diyen bakanına karşı sokaklardayız” dedi.

Emine Bulut, Şule Çet, Ceren Damar, Rabia Naz ve daha öldürülen birçok kadın ve çocuğu hatırlatan Köse, “Mahkeme kapılarında nöbet tutuyoruz çünkü kamuoyu baskısı olmaksızın katillerin, tacizcilerin, tecavüzcülerin tutuklanmayacağını, iyi hâl indirimleri yağdırılacağını biliyoruz” dedi.

"BİR ADIM BİLE GERİ ÇEKİLMEYECEĞİZ"

Ekonomik krizin de faturasının önce kadınlara kesildiğine ve kadınların yoksulluğa mahkum edildiğine dikkat çeken Köse, “Önce kadınlar çıkarılıyor. Artan çalışma saatleri, ödenmeyen mesai ücretleri ile evde, işyerinde kadınların emeği katmerlenerek sömürülüyor” diye konuştu.

Hükümetin ayrımcılığı körükleyen politikalarını da eleştiren Köse, “Aile odaklı dinci politikalar kadınları şiddetle karşı karşıya bırakırken kıllarını kıpırdatmayanlar boşanmayı zorlaştırmak için komisyonlar kuruyorlar, nafaka hakkımıza saldırıyorlar. Saldırılar ne kadar artarsa artsın bir adım bile geriye çekilmeyeceğiz” dedi.

LGBTİ+’ların hedef gösterildiğini, onur yürüyüşlerinin yasaklandığını dile getiren Köse, nefret cinayetlerinin arttığını, ayrımcılığın transları intihara sürüklediğini belirtti.

Tüm kadınlara mücadele çağrısı yapan Köse, “Ekonomik, fiziksel, psikolojik, her türlü şiddetin karşısında yan yana gelelim, birleştirelim ellerimizi” dedi.

"KADINLAR KAZANACAK!"

Dünyanın birçok yerinde süren direnişlerdeki kız kardeşlerine de selam gönderen kadınlar, Daniela Carrasco’yu hatırlattı. Bazı kadınların palyaço kıyafeti giydiği ve Daniela’nın fotoğraflarının taşındığı eylemde kadınlar “Diktatörler yenileyecek kadınlar kazanacak” sloganı attı. Kadınlar ayrıca İspanyolca ve İngilizce dayanışma mesajları gönderdi. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Taksim'de 25 Kasım yürüyüşü: Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok!

SONRAKİ HABER

İzmir'de kadınlar şiddete karşı birlikte: Eşit ve özgür bir dünyada yaşamak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...