23 Kasım 2019 15:52

Rapor: Çocuklar kütüphanesiz büyüyor

En çok çocuğun yaşadığı il olan İstanbul’da çocuk kütüphane sayısı sadece 4’ken Ankara’da 1, İzmir’de ise 2 çocuk kütüphanesi bulunuyor.

Fotoğraf. Pixabay

Paylaş

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, Türkiye’de çocuk kütüphanelerinin durumu üzerine hazırladığı raporu yayınladı. Raporda Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların çocuk ve okul kütüphaneleri değerlendirildi. 55 tane çocuk temalı bağımsız bir yapıda çocuklara özel hizmet sunan kütüphane bulunduğu belirtilen raporda açık olan 47 kütüphanenin 35 ilde hizmet verdiği dikkat çekildi, 47 ilde bağımsız çocuk kütüphanesi bulunmadığını ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİRLER ALARM VERİYOR

Rapora göre çocuk nüfusunun en çok yaşadığı büyükşehirlerdeki çocuk kütüphaneleri rakamları alarm verecek düzeyde. En çok çocuğun yaşadığı il olan İstanbul’da çocuk kütüphane sayısı sadece 4’ken Ankara’da 1, İzmir’de ise 2 çocuk kütüphanesi bulunuyor. Çocuk kütüphanelerinde çalışan personelin kütüphanecilik ve uzmanlık gerektiren eğitimleri olmadığını belirtilen raporda yeterli olmamakla birlikte son 5 yılda çocuk kütüphanelerinde fiziksel ve koleksiyon olarak iyileştirmeler, yenilemeler ve çalıştayların yapıldığı aktarılıyor.

OKULLARDA KÜTÜPHANE YOK

Raporun son bölümünde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kütüphane hizmeti olmadığına dikkat çekiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılında okullar için verdiği 26 bin 690 kütüphanesi sayısının doğru kabul edildiğinde bile Türkiye’deki eğitim kurumlarının 38 bin 874 okulda kütüphane bulunmadığı vurgulanıyor.

"ÇOCUKLARIN KÜTÜPHANE HAKKINI SAVUNMAK GÖREVİMİZ"

Raporu hazırlayan Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, “Nitelikli çocuk ve okul kütüphanesi hizmeti almak çocukların hakkıdır. Çocukların kütüphane hakkını savunmak görevimiz” dedi. Çocukların, çocuk ve okul kütüphanesi hizmeti alamamasını anayasal bir ihlal olarak değerlendiren İleri, çocuk hakları sözleşmelerinde geçen; ‘Çocuğun bilimsel ve edebi bilgiye ücretsiz erişim hakkı’nın engellendiğini ifade etti. İleri; icracı bakanlıkların konuyu çocuk hakları bağlamında ele alarak çocuklarımızın mağduriyetini gidermeleri çok acil görev olarak yapmalarının gerekliliğine vurgu yaptı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da binlerce kadın sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Deriteks: SF Trade'de sendika üyeleri işe geri alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...