22 Kasım 2019 07:26

Eğitim Sen'den miting çağrısı: Savaşa değil, eğitime bütçe

Eğitim Sen'den Ankara'da yapılacak mitinge çağrı: Savaşa aktarılan bütçenin eğitime, emekçilere aktarılmasını talep edeceğiz.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen üyeleri, Meclis'te görüşülen 2020 yılı bütçesinde savaşa aktarılan kaynağın eğitime ve emekçilere harcanması talebiyle 23 Kasım’da Ankara’da miting yapacak. 

AKP Hükümeti tarafından hazırlanan Meclis’e sunulan 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılan payın arttırılmasıyla dikkat çeken 2020 yılı bütçesine göre, geçtiğimiz yıl 102,8 milyar TL ödenek ayrılan savunma ve güvenlik harcamalarına önümüzdeki yıl için 141,1 milyar TL ödenek ayrıldı. Bu rakam bütçenin yüzde 12,8'ine tekabül ederken, eğitim ve sosyal politikalar alanına ayrılan pay ise düştü.

2019 yılında 21,2 milyar TL’lik artış yapılan Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bütçesinde,  2020 yılı için öngörülen artış miktarı 11, 5 milyar TL’de kaldı.

Bütçeden ayrılan payın düşüklüğü nedeniyle Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), “Haklarımız, geleceğimiz ve öğrencilerimizin eğitim hakkı” şiarıyla 23 Kasım günü Ankara’da miting düzenleyecek. Tandoğan Meydanı’nda düzenlenecek olan mitingde, eğitimde yaşanan aksaklıklar ve eğitim emekçilerinin talepleri dile getirilecek.

"HERKESİ GELECEĞİ VE EĞİTİM HAKKI İÇİN MİTİNGE ÇAĞIRIYORUZ"

Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, yarın Tandoğan’da Eğitim Sen’in gerçekleştireceği mitinge çağrı yaptı. Sağdıç, “Haklarımız, geleceğimiz ve öğrencilerimizin eğitim hakkı İçin” sloganıyla saat 13.00’da Tandoğan Meydanı’nda olacaklarını ifade ederek, “Taleplerimiz tüm toplumu yakından ilgilendiriyor. Eğitim ve bilim emekçilerinin, velilerin, öğrencilerin yaşadıkları sarunlara değinerek çözüm önerilerimizi sunacağız” dedi. Şehir dışından da birçok insanın eğitim hakkı için Ankara’ya geleceğini ve buluşma yerlerinin Tandoğan Meydanı olduğunu hatırlatan Sağdıç, “Herkesi geleceği ve eğitim hakkı için mitinge çağırıyoruz” dedi.

TALEPLER NELER?

Mitinge dair Mezopotamya Ajansına (MA) konuşan Eğitim Sen Genel Sekreteri Velat Kaya ise geçtiğimiz ağustos ayında TİS görüşmeleri için Türkiye’nin dört bir yanında taleplerini dile getirdiklerini, yetkili bakanlıkla görüştüklerini ancak taleplerinin karşılanmadığını ifade etti.

Kaya, “Yoksullaşan, krizle boğuşan emekçilerin taleplerini gündeme getirmek istiyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz; 17 yıllık AKP iktidarı krizin bedelini her zaman emekçiye ödetmeye yönelik bir politika sürdürmüştür” dedi.

Mitingde özel okulların sayısındaki artışı, bu okullara aktarılan kaynağı ve kamusal eğitimin tasfiye edilmesi gibi birçok sorunu dile getireceklerini ifade eden Kaya, yine ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması çağrısında bulunacaklarını aktardı. 

Savaş politikalarının bir an önce son bulması gerektiğini belirten Kaya, şunları söyledi:

“Savaşa aktarılan bütçenin eğitime, emekçilere aktarılmasını talep edeceğiz. Baskılar, tutuklanmalar ve sürgünlere karşı karşıya kalan emekçilerin sözünü söyleyeceği bir buluşma olacak. Aynı zamanda 15 Temmuz’dan sonra demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi verdikleri için ihraç edilen arkadaşlarımızın göreve geri dönmesi için mücadelemiz devam ediyor. Alanda bunu da haykıracağız. TİS görüşmelerinde yok sayılan taleplerimizin yeniden bütçe görüşmelerinde kamuoyuyla paylaşılması noktasında taleplerimiz olacak. 3600 ek gösterge, adaletsiz vergi dilimi ve benzeri birçok ekonomik talebimizi dile getireceğiz.”

"TÜM EMEKÇİLERİ TANDOĞAN’ A DAVET EDİYORUZ"

Yine “Bugün insanlar açlık ve sefaletle baş başa kaldıklarında intihar etmek zorunda kalıyorsa bu çürümüşlüğü ortadan kaldırmak ve hesabını sormak hepimizin boynunun borcudur” diyen Kaya, bu tür antidemokratik, faşizan dönemlerde sokakta olmanın anlamlı ve önemli olduğunun bilincinde olduklarını kaydetti.

Kaya, bu nedenle öğretmen, öğrenci ve velilerin yanı sıra toplumun tüm emekçilerini 23 Kasım’da Tandoğan Meydanı’nda olmaya davet etti. (HABER MERKEZİ)


EĞİTİM SEN ŞIRNAK ŞUBE BAŞKANI: KAYIPLARIMIZ GİDERİLSİN DEMEK İÇİN ANKARA'DAYIZ

Son yaşanan krizlerle birlikte emekçilerin ciddi kayıplara uğradığını ifade eden Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Muzaffer Yıldırım, “Haklarımızı talep etmek için 23 Kasım’da Ankara’da olacağız” dedi. Yıldırım tüm eğitim emekçilerini mitinge çağırdı.

Yıldırım, “Toplu sözleşmede mevcut iktidar ile yandaş sendikası, memurları tekrardan sefalet ücretine mahkum ederek bizlere 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 zam yapılmıştır. Talebimiz bütün ekonomik kayıplarımızın giderilerek acil bir şekilde adil bir zam yapılmasıdır” diye konuştu.

2020 bütçe taslağına bakıldığında AKP’nin tercihinin kimden yana kullandığının görüldüğünü söyleyen Yıldırım, “2020 bütçesinin de tıpkı öncekiler gibi, halkın ihtiyaçlarından çok iktidarın, yerli ve yabancı sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığı anlaşılıyor. İktidar bütçe açığını kapatmak için 2020 yılı bütçesinde vergi gelirlerini artırmaya odaklanmıştır” dedi. Emekçilerin ekmekten kefen parasına kadar hemen hemen bütün harcamalarında vergi ödediklerini belirten Yıldırım, binlerce kalemde de ayrıca ÖTV ödediklerini ifade etti. Son vergi reformu tasarısına da tepki gösteren Yıldırım, “Yeni vergi düzenlemesiyle zenginin daha da zenginleşeceği, yoksulun daha da yoksullaşacağı bir döneme giriyoruz” dedi.

İş ve yaşam koşullarının gün geçtikçe ağırlaştığı bir dönemden geçtiklerini ifade eden Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Muzaffer Yıldırım, “Yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimiz karşılanmamakta ve kalıcı çözüm üretilmemektedir. Biz satın alma gücümüzde ve maaşlarımızda yaşanan kaybın giderilmesini, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilmesini, 3600 ek gösterge hakkımızı, gelir vergisinin sabitleştirilmesini, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin ayrımsız bir maaş tutarında ve yılda iki kez bütün eğitim emekçilerine verilmesini, öğretmenleri başarılı başarısız olarak sınıflandırılan ‘Öğretmenler Günü Genelgesi’nin geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi. Yıldırım, bu taleplerinin karşılanması için imza kampanyası düzenlediklerini belirtti.

Yıldırım, “Eğitim emekçilerini güvenceli çalışma ve mülakata hayır demek için, haksız ve adaletsiz bir şekilde ihraç edilen arkadaşlarımız için, keyfi sürgünlere dur demek için, ataması yapılmayan yarım milyon öğretmen için, adaletsiz vergi düzenlemelerine karşı hep beraber haklarımızı haykırmak için tüm emekçileri 23 Kasım’da Ankara’da yapacağımız mitinge çağırıyoruz” dedi. (Şırnak/EVRENSEL)

 {{389021}}

ÖNCEKİ HABER

Sendikalardan Erdoğan’ın işsizlikle ilgili sözlerine tepki: Gerçeği perdeliyor

SONRAKİ HABER

Gazetecilerden tutuklu meslektaşları için çağrı: Meslektaşlarımız serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...