21 Kasım 2019 10:22

Norveç’ten, Türkiye’nin Suriye operasyonunun NATO’da tartışılması talebi

Norveç RÖDT (Kızıl Parti) Başkanı Bjørnar Moxnes, Norveç Dışişleri Bakanından “Türkiye’nin Suriye’de kimyasal silah kullandığı” iddialarının araştırılması için konuyu NATO’da tartışmasını istedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç RÖDT (Kızıl Parti) Başkanı Bjørnar Moxnes, Norveç Dışişleri Bakan Ine Eriksen Søreide’nin inisiyatif alarak “Türkiye’nin Suriye’de kimyasal silah kullandığı” iddialarının araştırılması için konuyu NATO’da tartışmasını istedi. Moxnes yaptığı açıklamada “Masum insanların beyaz fosfor veya olası kimyasal silahlardan etkilendiği suçlamaları o kadar ciddi ki, yapılacak tek şey bunu araştırmak” dedi.

RÖDT Başkanı Moxnes, çarşamba günü ABC-Nyhett’e yaptığı açıklamada, uluslararası medya kuruluşlarının, NATO ülkelerinin, Türkiye’ye ve Türkiye’nin kontrolündeki milislere yönelik suçlamaları soruşturmaya yönelik girişimlere aktif olarak karşı olduğunu yazdıklarını belirterek, “Bakan Søreide’nin bunu NATO içinde ele almasının imkanı vardır. NATO, sivillere karşı işlenen çok ciddi suçlar hakkında gerekli olan bir soruşturmanın önüne engel koymamalıdır. Dışişleri Bakanı bunu değerlendirmelidir” dedi.

Moxnes, ayrıca Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Søreide’ye mecliste yazılı bir soru ileterek, Norveç’ten, “Kürt özerk yönetimi ve yerel sağlık yetkililerinden, iddiaların araştırılması talebiyle gelen çağrıları takip etmesini” talep etti.

Bakan Søreideise soruya verdiği yanıtta, “Sorunun, şu ana kadar Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) veya diğer örgütlerin konusu olmadığını” söyledi. Norveç’teki koalisyon hükümetinin başını çeken Sağ Parti’den Dışişleri Bakanı olan Søreide, “Bunun nedeni, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi temel olarak beyaz fosfor kullanımını içermemesi” dedi.

Bakan, Türkiye’nin “güvenlik ihtiyacını kabul ettiklerini” belirterek buna karşın “Türkiye’nin operasyona son vermesini” sürekli istediklerini ve operasyonu “kınadıklarını” vurguladı.

RÖDT Başkanı Moxnes ise, Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydederek BM’ye üye devletlerin Türkiye’ye yaptırım uygulaması için Norveç’in girişim başlatması gerektiğini söyledi.

Moxnes, “Görünüşe göre NATO savaşa devam etmesi için Türkiye’ye bir çeşit arkadan destek veriyor. NATO ile Türkiye’ye yönelik güçlü bir tutum sergilemediği sürece, işgalin sadece kınanması çok önemli değildir” ifadelerini kullandı.

 

ÖNCEKİ HABER

‘İç İçe’ oyunu ekibi: “-mış gibi yaparak bir ömrü bitirmeyelim”

SONRAKİ HABER

Antep’teki odalardan iş cinayeti açıklaması: Sorumluluk Şahinbey Belediyesine aittir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...