20 Kasım 2019 17:54

IŞİD’in insanlığa karşı suçu hakim karşısında

10 Ekim Katliamı davasının 16 firari sanık yönünden tefrik edilen dosyasında, IŞİD yöneticiliğinden ceza alan Erman Ekici “insanlığa karşı suç”tan yarın hakim karşısına çıkacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı davasının 16 firari sanık yönünden tefrik edilen dosyasında, IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici “insanlığa karşı suç”tan hakkında açılan iddianame nedeniyle yarın yeniden hakim karşısına çıkıyor. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmada, Türkiye'de ilk kez insanlığa karşı suçtan biri yargılanacak.

Türkiye yakın tarihinin en kanlı saldırısı olan 10 Ekim Ankara Katliamı'nın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davasında 35 sanık arasındaki tutuklu 19 kişiye 7 buçuk yıl ve 101 kez ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen sürede hapis cezası verilmişti. Karara kamu görevlilerin sorumluluğu ve insanlığa karşı bir suç işlendiği kabul edilmemişti.

Fakat terör örgütü yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası verilen Erman Ekici hakkında, katliamda meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan dolayı suç duyurusunda bulunulmasının ardından geçtiğimiz aylarda “insanlığa karşı suç”un da yer aldığı bir iddianame hazırlanarak kabul edildi. Tefrik dosyasıyla birleştirilmesi nedeniyle Erman Ekici, 16 firari sanığın yargılandığı duruşmada bugün ifade verecek. Ekici hakkında hazırlanan iddianamede, “dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı” insanlığa karşı suç işlediği belirtiliyor.

NAZİLERİN YARGILANMASINDA ORTAYA ÇIKMIŞTI

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Nazi Almanyası'nın işlediği suçları tanımlamak için ortaya çıkan insanlığa karşı suçlar, 1945 yılında Nürnberg Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde ortaya çıkmasının ardından Yugoslavya ve Ruanda gibi ülkelerde işlenen suçların yargılamalarıyla birlikte zamanla kapsamı genişleyip netleşerek uluslararası hukuka girdi. Türkiye de 2005 yılında çıkardığı kanunla insanlığa karşı suçları mevzuata ekledi. Ancak insanlığa karşı suçlar, 12 Eylül ve Sivas Madımak Katliamı davalarında gündeme gelse de uygulanmamıştı.

ZAMANAŞIMI İŞLEMİYOR

TCK'nın 77. maddesine göre, belirli suçların “siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi” insanlığa karşı suç olarak tanımlanıyor. Bu suçlar ise şöyle: kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı, zorla hamile bırakma, zorla fuhuşa sevketme. Bu suçtan yapılan yargılamaların önemli bir özelliği ise zamanaşımının işlememesi.

ERMAN EKİCİ KİMDİR?

10 Ekim mitingine saldırı emirini Yunus Durmaz'a getirdiği, teknik ve fiziki takip tutanaklarla IŞİD'in Antep hücresinin yanı sıra Elazığ, Malatya ve Urfa’da örgütsel faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen Erman Ekici'nin, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'na saldırı için hazırlanan bomba yüklü araçta da parmak izi bulunuyordu. Ekici'nin yakalanmasına sebep olan olay ise 10 Ekim katliamından 20 gün HDP İstanbul il binasını patlatmak amacıyla yola çıkan bir aracın yakalanmasıyla olmuştu.

ÖNCEKİ HABER

MESS, Türk Metal'in ilk altı ay için yüzde 26,28'lik zam teklifini yüksek buldu

SONRAKİ HABER

CHP'li Engin Özkoç: Erken seçimin bir an önce olmasını biz de isteriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...