20 Kasım 2019 16:13

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Emeklilik yük değil haktır

Arzu Çerkezoğlu, Kocaeli'de düzenlenen basın açıklamasında Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğuna vurgu yaparak emeklilikte yaşa takılanların taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Dinçer Akbir/DHA

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik. Ülkeyi yönetenleri bu gerçekleri görmeye, kabul etmeye ve acilen adım atmaya çağırıyoruz" dedi. Çerkezoğlu ayrıca emeklilikte yaşa takılanların (EYT) taleplerinin de karşılanması gerektiğini vurgulayarak "Emeklilik yük değil haktır" dedi. Basın açıklamasına CHP, HDP, Emek Partisi, Halkevleri, TMMOB, EYT’li emekçiler ve çok sayıda DİSK üyesi işçi katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kocaeli İzmit Sabri Yalım Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuştu. DİSK üyesi işçilerin de katıldığı açıklamada Çerkezoğlu, AKP iktidarının ekonomik krizi inkar ettiğini belirterek "Her gün çarşıya, pazara, manava gittiğimizde, evimize elektrik faturası, su faturası geldiğinde krizin olup olmadığını görüyoruz. Yaşanan bu ekonomik sıkıntıların bizler açısından 3 temel sonucu var. Bunlardan biri işsizlik, ikincisi gelirlerimizin ciddi biçimde gerilemesi, üçüncüsü ise gelir dağılımı adaletsizliğinin daha da büyümesi. Gelir dağılımı eşitsizliğinde bütün OECD ülkeleri içerisinde Meksika ve Şili’den sonra en kötü üçüncü ülkeyiz" dedi.

ERDOĞAN'A YANIT: İŞSİZLİĞİN SEBEBİ İŞ GÜCÜNE KATILIMDAKİ ARTIŞ DEĞİL

Çerkezoğlu, Türkiye’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayarak genç ve kadın işsizliğinin ürkütücü boyutlara vardığını belirtti. Her 4 gençten birinin işsiz olduğunu hatırlatan Arzu Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İşsizliğin sebeplerinden biri iş arayan sayısının artması" söyleminin tersine "Bu kadar büyük genç işsizlik ve kadın işsizliği, artık ekonomik veri olmaktan çıktı. İşsizlik artarken istihdam da azalıyor. Yani işsizliğin sebebi iş gücüne katılımdaki artış değil, istihdamdaki azalmadır. Biz buradan bu ülkeyi yönetenleri bu gerçekleri görmeye, kabul etmeye ve adım atmaya çağırıyoruz" dedi.

"ASGARİ ÜCRET ARTIRILMALI"

Asgari ücretin artırılmasının gerektiğini de söyleyen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, süren bütün toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde insanca yaşayacak bir ücret alınması mücadelesini hep birlikte yürüteceklerini dile getirdi.

"EYT'LERİN TALEPLERİ KARŞILANSIN"

Arzu Çerkezoğlu, EYT'lilerin taleplerinin karşılanması gerektiğini de belirterek "Belli bir çalışma süresini tamamladıktan sonra emekli olmak, sonrasında da insanca yaşayacağımız bir ücret ve sosyal haklara sahip olmak bu ülkedeki herkesin yurttaşlık hakkıdır, ayrıca devletin de sorumluluğudur. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetine son verilmeli, emeklilik yük değildir, haktır" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Kurum: Piyasa ve internetten siyanür satışına yasak getiriyoruz

SONRAKİ HABER

Cezaevinden kaçan erkek, boşanma aşamasında olduğu eşini bıçaklayarak öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...