Kocaeli'de vatandaşa ekonomiyi sorduk: Geçinmek çok zor psikolojimiz iyi değil

Ekonominin durumunu, geçim derdini ve son dönemde artan intihar vakalarını Körfez Yarımca pazarında vatandaşla konuştuk.

20 Kasım 2019 23:50
Paylaş

Meryem KAYA
Behlül AYMAR
Kocaeli

Çalışanından işsizine herkesin geçim sıkıntısı yaşadığı gözle görülürken, insanlar umutsuz. Hemen hemen herkesin çevresinde işsiz birilerinin olduğu gerçeği yüzümüze çarparken, son zamlarla insanların daha fazla zorlanacağı düşüncesi hakim!

Yarımca pazarında dolaşırken ilk görüştüğümüz isim Fatoş Altıntaş oldu. Kendisi de çalışmayan Altıntaş oğlunun, kızının ve yeğenin işsiz olduğu bilgisini paylaşıyor.

 “Gençler karamsar, boşluğa bakıyorlar. Kızımı da işten attılar en son, işsizlik maaşı da vermediler” diyor. 

Son dönem art arda yaşanan intihar vakalarına dair ekonomik sıkışmışlığı altını çizerek dikkat çekiyor: “Çok içler acısı bir haldeyiz. Çocuklarımızı, torunlarımızı çok kötü bir gelecek bekliyor. Yeğeninim 36 yaşınsa işsiz. 4 yıllık üniversite bitirdi, iş bulamıyor” ifadelerini kullanıyor. 

GENÇLER UMUTSUZ

Evliliği sonrası çocuğunun bakımı için işinden ayrılmak zorunda kalan Yüksel hanım, şimdi istese de iş bulamayacağını belirtiyor.  

Eşinin emekli olmasına rağmen çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını söyleyen Yüksel, “Tek maaşla geçinmek mümkün değil. Etrafımda çok fazla işsiz, işten atılan var. Kendilerini kötü hissediyorlar. Oğlum yurtdışında eğitim gördü, burada geçici olarak çalışıyor. Gençler çok mutsuz, depresyonda. Artık üniversiteyi okuyan insanın ‘Okulu bitireceğim, işe gireceğim’ diye umudu yok” dedi. 

ÜNİVERSİTE MEZUNU TEMİZLİKÇİ MUTLU OLABİLİR Mİ?

Pazarın kendisinin sosyalleştiği tek alan olduğunu belirten Yüksel Hanım, “Eşimin çalıştığı şirkette üniversite mezunu temizlikçi var. Onun mutlu olma ihtimali yok. İstihdam yaratmamız gerekiyor, fabrika kapatmak değil fabrika açmamız lazım. Benim sosyal hayatım pazardan pazara sokağa çıkmak. Oğlum, ‘Cuma günleri ne yapıyorsun?’ diye sorunca ben de ‘sosyalleşiyorum’ diyorum. Tezgâh tezgâh dolaşıp sohbet ediyorum. Bir kafede çay kahve içmek istesem 10 liradan aşağı çıkamam” diyor. 

İŞSİZ KALAN ARKADAŞLARIMIN PSİKOLOJİLERİ KÖTÜ

Aslı makine mühendisi. Kendisinin 3 bin lira maaş aldığını söyleyen Aslı, “İşsiz çok arkadaşım var. İşten atılan arkadaşlarım da var. İşsizlik maaşı alanlar var aralarında ama psikolojik olarak kötü durumdalar” diyor.

Borçlarının olup olmadığını sorduğumuz Aslı, “Borcum var, olmayan çok az zaten. Geçim sıkıntısını yaşayan insan çok fazla. Her şeyin maliyeti arttı, alım gücü çok azaldı. Piyasaların durumu düzelmeden geçim sıkıntısı da geçmeyecek. Burada 1 kilo bir şey alıyordunuz, o şimdi 3 katına çıktı” ifadelerini kullandı. 

Yakup mekatronik teknikeri. 3 bin 500 lira geliri olduğunu söyleyen Yakup, “İstanbul’dan geçici olarak çalışmaya geldim. İstanbul’da bu miktar yetmez ama burada yetiyor” dedi. Tanıdığı birçok işsizin aileden geçindiğini vurgulayan Yakup, “Her insan işsiz kaldığında kendini kötü hisseder. Çünkü başkasının eline bakmak çok kötü bir şey. Hükümet sahada insanları gördükten sonra ekonomiye dair yorum yapmalı. Yukarıdan bakınca belli olmuyor ama sahada belli oluyor. Devlet her zaman patrona destek veriyor” ifadelerini kullandı. 

Sosyal hayatının kısıtlı olduğunu sözlerine ekleyen Yakup, tatil yapabilmek için krediye ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

BİR BABA EVLADINA KIYMAZ, KIYIYORSA DÜŞÜNMEK LAZIM!

Zübeyde Çalık, işletme sahibi. Aylık gelirinin belli olmadığını söyleyen Çalık, “Kira, sigorta giderleri, stopaj derken uğraşıyoruz, yeterli olmuyor. Eşim de çalışıyor. Günde 12-13 saat çalışıyorum. Çevremde kapanan fabrikalar, işten atılan insanlar, iş arayan gençler çok fazla. Şu anda iş bulmaları çok zor gerçekten” dedi. 

“Ben küçük esnafım, devlet bana kesinlikle yardım etmiyor” diyen Çalık, “Yandaş şirketlerin vergi borçları siliniyor. Bizim vergi borçlarımız silinmiyor. Bize, ‘Nasıl, idare edebiliyor musun?’ da denmiyor. Kendi primimizi, sigortamızı kendimiz ödüyoruz. Bizim için, küçük esnaf için, yandaş olmayan için hiçbir şey kolay değil” ifadelerini kullandı. 

İnsanların geçinemediği için zor durumda olduğunu söyleyen Çalık, intiharlar hakkında, “İnsanlar geçinemiyorlar. Çaresizlikten son aşamaya geliyorlar. Bir baba evladının canına kıymaz. Bir kardeş kardeşinin canına kıymaz. İnsanların psikolojik durumları iyi değil. İlaç kullanım durumlarına bakarsanız görürsünüz, herkes depresyon ilaçları kullanıyor” diye konuştu. 

İŞSİZLER: KARAMSARIZ, UMUDUMUZ YOK!

Maruf, inşaat mühendisliği bölümü mezunu. Bir ayı aşkın süredir işsiz olduğunu belirten Maruf, “Sıkılıyorum, iş ihtiyacım var. İş bakıyorum ama hiç umudum yok. İnsanlar bu sıkıntılarıyla yaşamaya devam ediyor. Çözüm intihar değil ama gençler işsiz. İnsanlar evine ekmek götürmek istiyor ama iş yok” dedi.

Aylin de çalışmıyor, o da iş arıyor. “İş bulmakta sıkıntı çekiyorum” diyen Aylin, “Eşim çalışıyor ama çok zor geçiniyoruz. Bir şeye katkıda bulunamadığım için kendimi kötü hissediyorum. İşsizlik konusunda dönem dönem çok karamsar oluyorum. Özel üniversitede okuyan oğlum var, çok sıkıntı çekiyoruz, o da etkileniyor” ifadelerini kullandı. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avukat Çiğdem Ertak: Kürt çocukları hâlâ anadillerinde eğitime erişemiyor

SONRAKİ HABER

13 tane termik santrale "zehir saçma" izni veren teklif Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...