21 Kasım 2019 00:09

"Dünyayı ve şehri riyasız kucaklamak istiyorum"

Dilek Kurt, Tiyatro Kara Kutu'nun "Bir İnsanı Sevmekle Başlar Her Şey" oyununu yazdı.

Basın Görseli

Paylaş

Doç. Dr. Dilek Kurt

“Dünyayı güzellik kurtaracak ve bir insanı sevmekle başlayacak her şey” dedi ve yüzü asıldı, sigarasından bir duman alıp iç geçirdi; “Burada her şey bir insanı sevmekle bitiyor” cümlesini ekledi... Aşkın, sevginin, merhametin, duyarlılığın, yalınlığın ve yalnızlığın ve zaman zaman muzip bir hayal gücünün öykücüsü Sait Faik Abasıyanık.

SAİT FAİK, ANASON VE BALIK AĞLARI

“İşte o benim; sandallar içinde bir sandal, denizler içinde bir deniz, insanlar içinde bir insan” diyor ya Sait Faik, işte bu büyük öykücüyü, hiç büyüklenmeyen bir tavırla sahneye getiren Tiyatro Kara Kutu. Salona girdiğinizde sanki zaman yolculuğuna çıkmışsınız gibi, Sait Faik ve iki arkadaşıyla karşılaşıyorsunuz. Yönetmenin hafif bir anason kokusunu seyirciye estirmesi de çok zekice. Böylece, balık ağları arasında yolculuk başlıyor. Doğal ve yalın bir reji ve başarılı oyunculuklar üzerine kurulan oyun 50 dakika civarında. Ayrıca üç oyuncuyla kotarılmış olması, oyundaki ilgiyi arttırıyor.

Çağdaş edebiyatımızın kıymeti, güçlü ve sevilen kalemlerinden Jale Sancak’ın, Sait Faik’in öykülerinden ve anılarından, başarılı bir kurguyla oyunlaştırdığı bu projeyi, Mahal Galata’da izledim. Egemen Sancak’ın Sait Faik’i oynadığı oyunda, kendisine Canberk Erbaş ve Cenk Bursalı eşlik ediyor. Oyunun rejisi Egemen Sancak’a ait.  Teknik uygulama Berkay Gülek. Fotoğraflar Utku Kocabey.

Sait’in peşinde Sotiri, kalbinde Eleni, zaman zaman yanında arkadaşı Orhan Veli, Yaşar Kemal, düşlerinde Panço ve elinde her daim kalem kağıt. Kah Burgazada, kah Beyoğlu, kah Kadıköy… Sait Faik’in derin bakışlarında insan sevgisi…

MAHAL GALATA VE TİYATRO KARA KUTU

Oyunun sahnelendiği mekan; Mahal Galata, 2019 yılının nisan ayında, Galata’daki tarihi bir binada, Egemen Sancak, Aytuğ Civan, Mert Özkan tarafından, tiyatro sahnesi ve etkinlik mekanı olarak açıldı. Açıldığı tarihten bu yana, kendi prodüksiyonlarının yanı sıra Tiyatro Kara Kutu’ya da ev sahipliği yapan Mahal Galata, diğer sanatsal etkinliklere de açık.

Egemen Sancak tarafından kurulan Tiyatro Kara Kutu ise bu yıl onuncu yılını kutluyor. 10. yılında Türk ve dünya edebiyatının ve tiyatrosunun önemli ve çarpıcı eserlerini izleyici ile buluşturuyor. Bu yılki repertuvarlarında Aziz Nesin’den “Tülsü”, Sait Faik’ten “Bir İnsanı Sevmekle Başlar Her Şey”, Shakespeare’den “Hamlet” ve Antonio Tabucci’nin aynı adlı romanından uyarlama “Pereira İddia Ediyor” var. İki sezondur edebiyat uyarlamalarına ağırlık veren Kara Kutu, edebi yapıtları sahneye taşımaya devam edecek.

Sözlerimi Egemen Sancak’ın cümleleriyle noktalamak istiyorum; oyundaki en sevdiğiniz repliklerden biri diye sorduğumda kendisine, şu yanıtı verdi: “Ellerim büyüyor, büyüyor, büyüyor… Dünyayı ve şehri riyasız kucaklamak istiyorum…”

ÖNCEKİ HABER

İran'da 3.5 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

İsveç, İran rejiminin halka yönelik şiddetini kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...