20 Kasım 2019 23:59

Rembetiko’nun "Marika"sı Sotiria Leonardou

Serap Çiğdem Şahin ve Ramis Sağlam, 9 Kasım’da hayata gözlerini yummasının ardından Rembetiko filminin başrol oyuncusu olan ve senaryosuna da katkı koyan Sotiria Leonardou'yu yazdı.

"Rembetiko" filminin görüntüsünden alınmıştır. 

Paylaş

Serap Çiğdem ŞAHİN
Ramis SAĞLAM

İzmir

Costas Ferris’in 1983 yılında yönettiği, Rembetiko filminin senaryosuna da katkı koyan, başrol oyuncusu Sotiria Leonardou, 9 Kasım’da hayata gözlerini yumdu. Rembetiko filminin final sahnesi izleyicinin belleğinde yer eden önemli sahnelerden biri olarak sinema tarihine geçti. Sotiria Leonardou yani Rembetiko’nun Marika’sının gömülme sahnesinde, müzisyen arkadaşları üzerine bir avuç toprak atmadan önce müzik aletlerini tek tek çıkararak birbirlerine uzatırlar ve başlarlar rembetiko tarzında bir şarkıyı çalmaya... Marika’ya yakışan bir uğurlamayla oynayarak mezarlıktan uzaklaşırlar... “Geia Sou Marika, Geia Sou!”

“Bu akşam Thomas’ın yerinde hepimiz eğleneceğiz / Ama daha iyi anlamak istersen Babis sana açıklayacak / Giorgakis’in keman çalışı seni dilsiz bırakacak / Ve Marika tefini çalarak sana başını sallayacak ve gülümseyecek.”

SON YILLAR ACILAR İÇİNDE...

Atina doğumlu olan Sotiria Leonardou, tiyatro, müzik eğitimi almış ve yazarlık yapmıştı. Değişik müzik türlerinde albümler yapmış, Mikis Theodorakis, Nikola Asimou gibi önemli müzisyenlerle çalışmış olan Sotiria Leonardou çeşitli sinema ve televizyon projelerinde yer aldı. Çeşitli ülkelerde sanatsal faaliyetlerde yer alan sanatçı, birçok ödüller almıştı.

Sotiria Leonardou’nun en önemli filmleri arasında yer alan Rembetiko filmindeki Marika rolü hem Yunanistan’da hem de uluslararası alanda kendisinden söz ettirmişti. Leonardou’nun motor nöron problemlerine neden olan ve ses tellerini etkileyen nadir bir nörodejeneratif hastalıktan etkilenmiş ve son yıllarını yatarak ve acılar içinde geçirmek zorunda kalmıştı.

Rembetiko icracısı olan Marika Ninou’nun hayatından esinlenen 1983 yapımı Rembetiko filminden tanıdığımız Sotiria Leonardou, Marika adlı karakteri canlandırmasının yanında filmin senaryosunu Kostas Ferris ile yazmış ve filmin şarkılarını söylemişti.

Küçük Asya felaketiyle başlayıp, Alman işgali ile devam eden sefaletin içinde kalan; memleketlerinden koparılan ve gittikleri yerde hor görülen insanların bu hayata müziklerini ve hikâyelerini kazımalarının diğer adıdır, Rembetiko.

KAİGOMA KAİGOMA ÖKSÜZ KALDI...

Rembetiko sahnesinde arka sırada orkestraya tefi ile eşlik ederken rebetikonun ön sıralarına doğru ilerler. Yakın dostu Giorgos, Marika’ya sesinden şüphe ettiği bir anda cesaret verir: “Ne iyi sesi? İçinde dert var mı? Acın var mı? Tüm ihtiyacın bu.” Sevgisizliğin ve yokluğun içinde, erkeklerin arasında ayakta kalmaya çalışan annesinin, babasının elinden gelen ölümünü düşünerek başlar şarkıya ve filmden bize seslenen en unutulmaz şarkılardan “Kaigoma”yı ondan dinler ve hatta izleriz. Bu sahnede bize müziği ve müziğin karaktere neler hissettirdiğini yani aslında o şarkıyı söyleyebilmenin Marika için nelere mal olduğunu izlettirir. Marika’yı da şarkıyı da yaşar.

Bu başarılı performansın işine bakış açısının ve sanatını ele alış şeklinin bir yansıması olduğunu 2008 yılında Ta Nea gazetesine verdiği röportajda: “Kendimi şarkıcı gibi hiç hissetmiyorum. Ben kelimeyi yorumluyorum. Belki bir tiyatro, bir film ya da bir şarkının içinde.” demişti. Sotiria Leonardou için rol yapmak ve şarkı söylemek birbirinden ayrılmaz iki parçaydı.  Birçok filmde karşılaştığımız oyuncunun şarkı söylemesini ise Sotiria şöyle yorumlamıştı; “Oyuncular her zaman şarkı söylememiş midir? Çünkü şarkı sadece hoş bir ses değildir. Bir şeyi duygusal olarak ifade edebildiğiniz şeydir. Ve bunu yapabilmek için karakter yaratmayı öğrenmelisiniz.”

Hatta 2009 yılında Antoni Mposkoiti ile gerçekleştirdiği röportajında, Rembetiko filmindeki inandırıcılığından sonra insanların hayatını gerçekten bir rembetiko draması sandığından bahsetmişti.

Sotiria, son kez acılar içinde dünyaya baktığında, “to kyma” şarkısını duyumsadı mı bilmiyoruz? Fakat biz yazıyı kaleme alırken buzukinin tınıları eşliğinde Sotiria’nın nam-ı diğer iki gözüm Marika’nın bu diyardan göç edişini iliklerimize kadar hissediyoruz.

KAYNAKLAR:
https://www.stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/8383-sotiria-leonardu-greetings-in-nino
http://flix.gr/news/rip-sotiria-leonardou.html
https://www.thebest.gr/article/557492-i-sotiria-leonardou-taxidepse-me-to-ergo-tis-ton-sugchrono-elliniko-kinimatografo-se-olo-ton-kosmo


Not: Kaynaklar Serap Çiğdem Şahin tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

ÖNCEKİ HABER

Jeomorfoloji Derneği raporu: Dipsiz Göl, su birikintisi değil paha biçilmez doğal göl

SONRAKİ HABER

İran'da 3.5 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...