19 Kasım 2019 13:25

Eski sevgili kör etti, avukatı ağırbaşlı olmamakla suçladı

Ankara'da eski sevgilisi tarafından sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayarak tek gözünü kaybeden Y.O'nun davası bozma kararının ardından tekrar görüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu Yıldırım
Ankara

Eski sevgilisi tarafından sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayarak tek gözünü kaybeden Y.O'nun davasında, istinaf mahkemesinin bozma kararından sonraki ilk duruşması Ankara Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Ömer Faruk A. ve avukatı Şevket Can Özbay'ın, Y.O ve avukatlarına yönelik sözleri tepki topladı. Sanık cezaevinden bile tehditler savururken, avukatı Şevket Can Özbay saldırıya uğrayan kadını ağırbaşlı olmamakla suçladı, “Biz de erkeğe karşı şiddet derneği kursak” dedi.

Y.O. eski sevgilisi tarafından defalarca şiddet görmüş ve koruma kararına rağmen sokak ortasında kafasından vurularak 22 ameliyat geçirmesine rağmen tek gözünü kaybetmişti. Yerel mahkemenin sanığa cezayı en alt sınırdan verip "tahrik indirimi" uygulamasına rağmen karar, bu defa da uygulanan indirimi az bulan istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştu. 26 Nisan 2016 tarihinde saldırıya uğrayan Y.O, 3 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan sanık tarafından hala tehdit ediliyor.

İstinaf mahkemesi kararı sonrası ilk duruşması görülen dava Ankara Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülürken kadınların davaya katılımı yoğun oldu. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) avukatlar davaya müdahil olurken Ankara Barosu Kadın Komisyonu ise CHP Kadın Kolları da gözlemci olarak takip etti. Yer olmadığı gerekçesiyle duruşmaya katılmak isteyen kadınların bir kısmı içeri alınmadı.

SANIK AVUKATI: BİZ DE ERKEĞE KARŞI ŞİDDET DERNEĞİ KURSAK

Sanık Ömer Faruk A.’nın avukatı Şevket Can Özbay, HTS kayıtlarına bakılmasının gerek olmadığını, ifadelerin ve olayın açık olduğunu öne sürerek, “Y.O müvekkilime bir kız değil, erkeğin bile ağzına alamayacağı sözler sarfetmiştir. Bunlar ciyak ciyak bağırararak geliyorlar, tahrik ediyorlar ve müvekkilim içgüdüsel bir hareketle ateş ediyor. İstemeden yaptı, pişman ve kaçma şüphesi yok. Hem ailesi hem kendi hakaretlere, tuzaklara  maruz kaldı. Yattığı 3 buçuk yıl da göz önünde bulundurularak tahliyesini talep ediyorum” dedi.

Derneklerden avukatların davaya katılmasına da karşı çıkan sanık avukatı, “Mümkün olsa da biz de erkeğe karşı şiddet derneği kursak. Ağır başlı bir kadına şiddet uygulansaydı avukatların katılma taleplerini anlardık. Bu derneklerin katılma taleplerinin gereği yok zaten işleri güçleri şikayet etmek, iftira atmak” dedi.

KARAR VERİLEN DAVADA 5 DOSYA İNCELENMEMİŞ

Y. O’nun avukatı Kübra Ekmen, dava açıldığından beri müvekkiline yönelik ısrarlı takip ve tehditlerin devam ettiğini, sanığın bir pişmanlığı bulunmadığını, serbest bırakıldığı takdirde ölüm tehlikesi yarattığını ifade etti. Önceki davada 5 dosyanın incelenmediğini de hatırlatan Ekmen, tutukluluğunun devamına karar verilmesini ve dosyaların icelenmesini talep etti.

"TÜFEKLE GEZİYORSA BİR ANLIK ÖFKE OLAMAZ"

Müdahillik talep eden avukatlardan Gizem Özden ise davanın teknik olarak bir cinayet dosyası gibi incelendiğini ve “tasarlayarak öldürme”nin değerlendirilmesi gerektiğini anlattı: “Av tüfeği ile gezen bir sanık bir anlık öfke ile hareket edemez. Bu davada haksız takrik ve indirim uygulanamaz, halihazırda tehditlere ilişkin de birkaç dosya isteme talebimiz olduğu gibi sanığın sabıka kaydına da bakılabilir” dedi.

Sanık Ömer Faruk A.’nın hapishaneden “Ona söyleyin, benim burada yatarım kadar onun da ömrü var” dediğine dikkat çeken Özden, savcılığa bildirdiklerini ve bu durumda bile müvekkilinin hayati tehlikesinin devam ettiğini söyledi.

VERİLMEDİK İNDİRİM KALMAYAN SANIK, AVUKATLARI BİLE TEHDİT ETTİ

SEGBİS ile dinlenen sanık Ömer Faruk A, Y.O’nun kendisine iftira attığını ve Adli Tıp Raporu’nun şaşabileceğini savundu: “Allah’ın izniyle kimseyi tehdit etmek gibi bir şeyim yok. Bu defteri ben 2016’da kapattım. Eğer beni tahliye ederseniz suçsuzluğumu kanıtlayacağım. Bu kişinin gözü daha önce de arızalıydı. Y.O yanındaki masum insanlara da iftira atacak biri” dedi. Y.O’yu savunmak için müdahillik talep eden avukatları “Bundan sonra görürler” diye tehdit eden sanığın konuşması mahkeme heyeti tarafından kesildi.

Mahkeme heyeti, avukatların müdahillik taleplerini kabul ederken, sanığın Y.O'yu takip etmesine yardım ettiği iddia edilen B.A’nın tutuklanma talebini reddetti. 14 Aralık’ı 15 Aralık’a bağlayan gece 02.45’te olay yerinde keşif yapılmasına ve sanık Ömer Faruk A.’nın tutukluluğuna karar verilerek bir sonraki duruşma 15 Ocak 2019 saat 10.30’a ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

İHD: Çocuk hakları bir insanlık meselesidir

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de kadın öğrenci tacize maruz kaldı: Karşımda oturma kalk,gözüm sana kayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...