18 Kasım 2019 13:35

İzmir JES Karşıtı Platform: Yapılan ihaleler iptal edilsin

İzmir JES Karşıtı Platform, 16 ilçeyi etkileyecek jeotermal ihalesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Doğanın korunması şirketlerin insafına bırakılmıştır" denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Valiliği tarafından İzmir’in 16 ilçesindeki 33 saha için yapılacak olan "Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme haklarının açık teklif usulü ile kiraya verilmesine ilişkin" ihaleler geçtiğimiz hafta 14 Kasım'da gerçekleştirildi. JES Karşıtı Platform, yapılan ihalelerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü de ihalelerinin yapılması sonucu müracaat olmayan 320 maden sahasını aramalara açmak üzere yeniden ihale edecek. Konuya ilişkin ihale ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan açıklamada, "İhaleye açılan 33 sahadan sadece 3’üne teklif verilmesi, şirketlerin danışıklı hareket ettiğini, ihalelere bu nedenle girmediğini düşündürmektedir. Böylece ileri tarihlerde sahaların ruhsatlarına, ihale bedeli ödenmeksizin sadece teminat vererek sahip olabileceklerdir. Bu durum, endişelerimizi daha da arttırmaktadır. Diğer yandan, toplumda oluşan tepkilerin, zamana yayılarak sönümlenmesi sağlanmaya çalışılmış olmaktadır. Sahaların ruhsatlandırılması sürecinin izlenebilmesi çok zorlaşmış olduğundan, şirketler daha rahat hareket edebileceklerdir" ifadelerine yer verildi.

"DOĞANIN KORUNMASI ŞİRKETLERİN İNSAFINA BIRAKILMIŞTIR"

İhale yasasındaki birçok maddenin sorunlu olduğu, şirketlere geniş haklar sağlanırken, doğanın, çevrenin, canlı sağlığının korunması ile ilgili maddelerde belirsizlikler bulunduğu belirtilen açıklamada, “Doğanın korunması ve canlıların sağlığı, şirketlerin insafına bırakılmıştır. Bunun somut örnekleri, başta Aydın olmak üzere Salihli, Alaşehir ve Denizli’de yaşanmıştır. Aynı kabusu doğal olarak İzmirliler de yaşamak istemiyorlar. Bugüne kadarki jeotermal ile ilgili uygulamalar, halkın güveninin tümüyle yitirilmesine neden olmuştur. Bu nedenle, yeni sahaların ihalelere açılmasını istemiyoruz” denildi.

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun, doğaya, canlılara zarar vereceği ve küçük çiftçilerin sonunu getireceği maddeleri içerdiğinden, bu maddelerin acilen değişmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, ülkedeki denetimlerin yetersiz olduğu ve bu nedenle sahaların denetiminde, demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin yer almasının sağlanması gerektiği dile getirildi.

"DOĞAMIZI, YAŞAMIMIZI KORUMAK İÇİN MÜDAHİL OLACAĞIZ"

İhaleye çıkarılıp teklif verilmeyen sahaların da ruhsatlandırılmaması için takipçisi olacakları belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İhale yasasına göre ruhsat sahibi, ruhsat alanında açılacak sulama amaçlı kuyulara bile müdahale edebilecek yetkilere sahip olmakta, bu durum da büyük haksızlıkların kapısını açmaktadır. Yasanın bununla ilgili maddesinin de değişmesini istiyoruz. Jeotermal sondaj açılabilmesi için, kamu arazileri kullanılabileceği gibi köylünün toprağını da çok ucuza kamulaştırıp kullanabilme olanakları edinilmektedir. Bu da akla, asıl amacın ucuza arazi sahibi olma art niyetini getirmektedir. Yine 5686 sayılı Yasa’da bulunan “Ortalama sıcaklığın üzerindeki suların jeotermal kapsamında sayılacağı” ile ilgili madde, hem çok belirsizlik içermektedir hem de 22-23 derece sıcaklıktaki suları bile bu kapsama aldığından, kolayca istismar edilebilecektir. Yeni ihaleler yapılmamasını, gerçekleşen ihalelerin iptalini ve teklif verilmeyerek açık hale gelen sahalara yeni ruhsat verilmemesini, yasanın ise acilen çevre ve kamu yararına değiştirilmesini istiyoruz. Gelişmeleri yakından izleyeceğiz ve gerektiğinde doğamızı, yaşamımızı korumak için müdahil olacağız" (İzmir/EVRENSEL)


320 MADEN SAHASI İÇİN YENİDEN İHALE AÇILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, ihalelerinin yapılması sonucu müracaat olmayan 320 maden sahasını aramalara açmak üzere yeniden ihale edecek. Konuya ilişkin ihale ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, ihalesi yapılacak sahaların il, erişim numarası, ruhsat grubu, ihale şartnamesi, paftası, koordinatlı dökümleri, alanları ve ihale tarihleri genel müdürlüğün sitesinde yayımlanarak en az 15 gün süreyle erişime açık tutulacak.

ÜLKENİN YÜZDE 10’U MADEN SAHASI

Daha önce CHP Denizli Milletvekili ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’deki maden arama faaliyetlerine ilişkin son durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine sormuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanıtına göre Türkiye’de son 5 yılda 3 bin 987 maden ruhsat ihalesi yapıldı, bunlarda 1148’i ruhsata dönüştü.

Bakanlığın yanıtlarını değerlendiren Karaca, “Bu büyüklük, ülkemizin yüz ölçümü dikkate alındığında 10’da 1’i demek. Bakanlık firma isimleri açıklamıyor, ancak Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş yabancı şirketler adına düzenlenen 139 maden arama ruhsatı bulunduğunu ifade ediyor. Bu demek ki, son 5 yılda maden arama ruhsatı verilen firmaların 3’te 1’i yabancı. Yerli ve milli iddiasındaki AKP, ülkemizin doğal varlıklarını tek tek yabancılara satmakta hiçbir sakınca görmüyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak'ın ailesi: Adil yargılama yapılsın

SONRAKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediyesinin bütçesi 7 ayda 387milyon TL fazla verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa