17 Kasım 2019 13:38

EMEP İstanbul İl Örgütünden intihar açıklaması: Tek çıkış dayanışma ve birlik

İşsizliğe, yoksulluğa ve intiharlara dair açıklama yapan EMEP: Bu yolun tek çıkışı vardır; bu politikalara karşı örgütlü mücadele, dayanışma ve birliktir. İnsanca yaşam için tek seçenek sosyalizmdir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü, son günlerde artan intiharlar vakalarına, yoksulluğa ve işsizliğe ilişkin basın açıklaması yaptı. Kadıköy'de bulunan Eminönü İskelesi önünde yapılan açıklamada insanları intiharlara sürükleyen nedenlerin başında ekonomik krizin geldiği vurgulandı ve ortak mücadele çağrısı yapıldı.

"İntiharın sorumlusu kapitalist sistem, çözümü örgütlü mücadele" pankartı açılan eylemde partililer, "Kapitalizm: Sömürü, işsizlik, yoksulluk", "4 milyon 650 bin kişi işsiz, intiharın yöntemine değil nedenine bak" dövizleri taşıdı; sık sık "Krizin yükü patronlara", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları attı.

Bakırköy'de evde ölü bulunan 3 kişilik aileye dair intihar soruşturmasında "aşırı derecede borçlanmanın etkisi ile bunalım" yazan savcılık notunu hatırlatan EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, "Daha bir yıl önce Kocaeli'de bir baba oğluna pantolon alamadığı için intihar etmişti. Fatih'te 4 kardeş geçinemeyip yaşayamaz hale geldiği için intihar etti. Antalya'da ikisi çocuk 4 kişilik bir aile yok oldu. Antep'te bir sözleşmeli öğretmen 'Her gün pamuk ipliğine bağlısınız sözünden bıktım' diyerek aramızdan ayrıldı. Diyarbakır'da dün sabah bir öğretmen birikmiş borçları yüzünden intihar etti" dedi.

İŞSİZ SAYISI 4 MİLYON 650 BİN KİŞİ OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve AKP iktidarının sözcülerinin ekonominin büyüdüğünü söylediklerini aktaran Barbaros, "İşsizlik son 15 yılın zirvesine çıktı. İşsiz sayısı bir yılda 980 bin artarak 4 milyon 650 bin kişi oldu. Yine sanayi verilerine bakılınca yüzde 2,2 bir daralmanın olduğu görülmekte. Üretim düşüyor, işsizlik, yoksulluk artıyor" diye konuştu.

"EKONOMİK KRİZİN YÜKÜ, SAVAŞ HARCAMALARININ FATURASI HALKA KESİLİYOR"

Elektriğe, suya, temel tüketim maddelerine zam yapıldığını belirten Barbaros sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğitim, sağlık, barınma, ulaşım gibi en temel haklar sadece parası olanın yararlandığı hizmetler haline getiriliyor. Yetmiyor, ekonomik krizin yükü, savaş harcamalarının tüm faturası halka kesiliyor, emekçilerin vergi yükünü artıracak paketler açıklanıyor. Krizin ağır yükü kadına yönelik şiddeti katmerlendiriyor. İntiharların bir kısmı, ekonomik bunalımların acısının kadınlardan ve çocuklardan çıkarıldığını gösteriyor. Şiddet boyutlanıyor, ağır gündemlerin baskısı altında görünmez kılınmak isteniyor."

"TEK SEÇENEK SOSYALİZMDİR"

Sema Barbaros, bu tablonun sorumlusunun kapitalist sistem olduğunu belirttiği ve "Bu yolun tek çıkışı vardır, bu politikalara karşı örgütlü mücadele, dayanışma ve birliktir. İnsanca yaşam için tek seçenek sosyalizmdir" diyerek konuşmasını  sonlandırdı. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zihnin kapısı ve aura fotoğrafları

SONRAKİ HABER

HDP, 20 Kasım’da yapılacak toplantıyla kayyum raporunu paylaşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...