15 Kasım 2019 14:11

Genel-İş Genel Merkezinden Anadolu Yakası 1 No'lu Şubeye genel kurul dayatması

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube, genel merkezin kendilerine olağanüstü genel kurul dayatmasında bulunduğunu açıkladı.

Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No.lu Şube, olağan genel kurul toplantısını gerçekleştirdi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu, genel merkezin şubeye olağanüstü genel kurul dayatmasında bulunduğunu açıkladı. Olağanüstü genel kurulu önce belediye yönetiminden öğrendiklerini ifade eden şube, “2020 toplu iş sözleşmeleri açlık sınırından çıkmamızı ve sendikal haklarımızı geliştirmemizi sağlayacak bir süreçtir. Böylesi bir süreçte bu dayatmayı geri püskürtmek için olağanüstü kongre kararını kabul etmiş bulunmaktayız” dedi.

Şube yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “23 Şubat 2019 tarihinde Kadıköy, Ataşehir ve Kartal Belediyesi işçilerinin içinden süzülüp gelen doğal işçi önderlerinden oluşan adaylarla girdiğimiz seçimde, delegelerimiz tüm organlarımızı bu göreve layık görerek seçip görevlendirdiler” denildi.

"ÜYELERİMİZE BASKILAR BAŞLADI"

Seçim döneminde genel merkezin işçilerin ve delegelerin iradesinin en demokratik biçimde sandığa yansımasını sağlamak yerine diğer liste lehine yer yer açık bir tutum almaktan geri durmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Seçimi kaybetmelerine rağmen seçimin hemen ardından sendikal örgütlülüğümüzü zayıflatmak, organlarımızı çalışamaz duruma sokmak için sürekli bir gayret içinde oldular. Ancak bizler yaratılmak istenen bu iç kargaşaya düşmeyerek tüm gücümüzle yığılmış sorunlara ve gündemimizde olan toplu iş sözleşmelerine yöneldik. Toplu iş sözleşmelerinin ardından özellikle Ataşehir Belediye yönetiminin TİS’i imzalamış olmasına rağmen TİS’İ tanımaz tutumuyla karşı karşıya kaldık. Disiplin maddesi ve ceza cetveline rağmen temsilci arkadaşımız işten çıkarıldı. İşçi ücretlerinin eksiksiz ve zamanında ödeme yükümlülüğü yerine getirilmedi. İşçi arkadaşlarımızın çalışma şartları yaşam alanları düzeltilmedi. Sendika olmamızın gereği olarak sendikal hak ve özgürlükler kapsamında yaptığımız basın açıklamaları ve iş bırakma eylemine katılan işçi arkadaşlarımıza mobbing ve baskı uygulayarak ve işten atma tehditleriyle tutanaklar tutmuşlardır. Tüm bu gelişmelerin ardından tüm belediye yöneticilerinin, yoğun baskı ve tehditleriyle üyelerimiz istifaya zorlanmıştır. Bu saldırılarda örgütlenme uzmanımızın işyerine girilmesine izin verilmedi ve onlarca görevli tarafından bir odaya kapatılarak hakaret ve şiddet uygulanarak işkence edildi.”

"2020 TİS’İNE HAZIRLANMALIYIZ"

Şubenin böyle baskı altındayken genel merkezin ise mücadeleden yana tutum alması gerekirken, istifalar gerekçe gösterilerek garip şubeyi olağanüstü genel kurula zorladığına dikkat çekilen açıklamada, “Bir başka gariplik ise belediye yönetimi bina içindeki işçileri baskı ile istifaya zorlarken, bina içindeki delegelere ‘siz istifa etmeyin yakında şube olağanüstü seçime götürülecek’ denilmiş ve hatta istifa eden delegeler tekrar üye yapılmıştır. Belediye yöneticilerinden öğrendiğimiz bu karar 2-3 gün sonra ne yazık ki, genel merkez tarafından tarafımıza da iletilmiştir. İşçilerin sendikası böylesi şaibelerle karşı karşıya kalmamalıdır. Oysa işçi sınıfı sendikal mücadelesi çok nettir; ya işçi sınıfının yanında ya da karşısında yer alırsın, üçüncü bir yol yoktur. Bu içinde bulunduğumuz zaman diliminde hayati bir sorundur. 2020 toplu iş sözleşmeleri açlık sınırında çıkmamızı ve sendikal haklarımızı geliştirmemizi sağlayacak bir süreçtir. Böylesi bir süreçte böylesi dayatma özellikle manidardır. İşçi sınıfına ve onun örgütlülüğüne olan inancımızla daha güçlü ve daha örgütlü bir Genel-İş Sendikası için ve bu dayatmayı geri püskürtmek için olağanüstü kongre kararını kabul etmiş bulunmaktayız” ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu ve delege avukatlar TBB'yi tekrar genel kurula çağırdı

SONRAKİ HABER

KARDEMİR'de iş cinayeti: Fırın patladı, 1 işçi yaşamını yitirdi, 1 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...