15 Kasım 2019 12:11

Metal işçisi yazdı: Memlekette intiharlar artarken F-35’ten bize hayır gelir mi?

Kayseri'den bir metal işçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın görüşmesini Evrensel'e yazdığı mektubunda değerlendirdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Metal işçisi
Kayseri

ABD Başkanı D. Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı T. Erdoğan’ın görüşmesi gerçekleşti. Bir arkadaşım yapılan görüşmenin haberini attı ve bir mektup yazmamı istedi. Sizlere çevremdeki işçilerin neler düşündüğünü ve kendi düşüncelerimi yazdım.

Metal fabrikasında birlikte çalıştığım işçi arkadaşların büyük çoğunluğunun görüşmeden haberi olmamıştı. Ben de Evrensel gazetesi aracılığıyla haber aldım. Haberi olan işçilerin söyledikleri birbirinden farklı oluyor. “İkisinden de banane” diyen de var. “ABD başkanını masaya oturttuk” diyen de ama ortak kaygı “ekonomi”.

Benim düşüncem, yıllardır savaşın olduğu coğrafyaya “Barış götürmek” savaşarak olmaz. Dahası başka ülkelerin oraya kendi atını koşturmak üzere girmeleri doğru değil. Sınırımızı koruyacağız deyip başka bir ülkeye asker göndermek doğru olmamalı.

"DIŞARIDAN ALMAK YERİNE KENDİMİZ ÜRETİRSEK HİÇBİR SIKINTI KALMAZ"

Velhasıl, yapılan görüşmede Suriye konuşulmuş. Türkiye’nin Rusya ile S-400 görüşmeleri konuşulmuş, ABD ile F-35 görüşmeleri yapılmış. Eskiden silahlanma, güçlü devlet olma meselesi çoğu işçinin cebinden daha değerliydi. Şimdi durum farklı diyebilirim. O silahlanmanın ya da ekonomik meselenin gidişatında ödenecek paraların kendi cebimizden çıktığının daha da farkındayız. Hal böyle olunca, “Silahlanma mı?​”, “Ekonomik bir rahatlama mı?​” diye sorsak çoğunluğun yanıtı ekonomik rahatlama olur. Bir işçi arkadaşıma yapılan görüşmeyi sorduğumda aynen şu cevabı verdi: Kendimiz üretirsek hiçbir sıkıntı kalmaz. İşsizlik kalmaz, ekonomi düzelir.

“Etrafımız düşmanlarla çevrili” söylemleri artık eskisi kadar tutmuyor. Ne zaman asgari ücret zammı yaklaşsa bir operasyon oluyor, bir şeyler oluyor diye düşünmeye başladım. Vergi dilimi düzenlemesi denildi, bizim ekmek yine küçüldü. Şimdi de yeni yıla çulsuz girmemizi istiyorlar. Yine Evrensel gazetesinin ilk sayfasında gördüm. Sendikalar ortak açıklama yapmış, “Asgari ücret vergi dışı bırakılsın” demişler.

Ne de güzel demişler. Yılbaşında aldığımız ücret, yıl sonuna kadar eriyip gidiyor zaten. Etimiz ne budumuz ne ki herkesten fazla vergi verelim? Son olarak, memleketin dört bir yanında intiharlar artmışken F-35 görüşmelerinden bize hayır çıkmaz diyorum.

Saygılarımla.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri Rabia Naz için yürüdü: Bu dava hepimizin

SONRAKİ HABER

Otomobil tekeli Daimler'in "tasarruf planı"nda 1100 çalışanın işten çıkarılması var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...