13 Kasım 2019 16:53

Nazilli'de JES'lerin çevre, sağlık, tarıma etkileri konuşuldu

Nazilli'deki panelde konuşan uzman, gazeteci ve yaşam alanı savunucuları, Jeotermal Enerji Santralinin etkilerini tartıştı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nazilli'de dün gerçekleştirilen panelde JES'lerin çevre, tarım ve sağlık etkileri tartışıldı.

Nazilli Belediyesi Kültür merkezinde Nazilli Çevre Platformu tarafından yapılan panel Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'in JES'lerle ilgili yaptığı Çepeçevre Yaşam programı seçkisi ile başladı. Seçkinin ardından ülkedeki belli başlı ekoloji mücadelel örnekleri ile ilgili bir sunum yapan Akdemir, "Yerellerin kitlesel olarak kararlı bir duruş sergilediği, kadınların mücadelenin içinde olduğu ve her ne olursa olsun mücadelenin bırakılmadığı yerlerde halk yaşam alanlarını şirketlere karşı koruyabiliyor. Sinop Gerze termik, Yuvarlakçay ve Fındıklı HES mücadeleleri ile Başköy JES mücadelesi başarılı direniş örneklerinden bazılarıdır" dedi.

"BU KORKUNÇ BİR RAKAM!"

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü JES'lerin sağlık etkilerini anlattığı sunumunda Türkiye'de bu yönde yapılmış bilimsel bir çalışmanın olmadığını söyledi. Yurt dışında JES'ler ve sağlık konusunda yapılmış epeyy bir bilimsel çalışma olduğunu aktaran Karagözlü, "2016 yılında California’da yapılan bir çalışmada Hidrojen sülfür maruziyetinin özellikle yaşlı nüfusta kalp hastalıkları ile acil hastane başvurularının arttığı gözlenmiş. 2003-2009 dönemi İzlanda Reykjavik'te yapılmış bir çalışmada Prematüre (erken doğum) ölümlerin arttığı gözlenmiş.  2016 yılında aynı dergide yapılan bir çalışmada tüm kanser oranlarında 1.21 kat.bazı kanser türlerinde pankreas ve lenf kanseri gibi 2 kata kadar artış gözlenmiş. Korkunç bir rakam!" diye konuştu.

"HUKUKLA OLMUYOR, HUKKUSUZ DA"

AYÇEP Yönetim Kurulu üyesi Avukat Hicran Danışman ise sunumunda hukuk ve çevre arasındaki ilişkiyi irdeledi. Çevreyi koruyan çeşitli kanun ve yönetmelikler olmasına rağmen bunların uygulanmadığını belirten Danışman, "Hukukla ekolojik başarı neredeyse olanaksız. Buna rağmen hukuktan vazgeçemeyiz. yaşam alanlarını korumak kararlı bir direnişle mümkün" dedi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili'de konuşmasında AYÇEP'in mücadele ettiği alanları ve buralardaki güncel gelişmeleri aktardı. Vergili, yaşamı, suyu, toprağı karları için hiçe sayan şirketlere karşı direnmenin meşru olduğunu söyledi.

"UZUN YAŞAYAN NAZİLLİLER HÜKÜMET BÜTÇESİNİ NASIL SARSMIŞ Kİ..."

TEMA Vakfı adına konuşan Mehmet Özdemir ise ekolojik bilinç oluşumu için eğitimin önemine vurgu yaparken, ülkeyi yönetenlere doğruların ısrarla anlatılması gerektiğini söyledi.

Panelde son olarak konuşan NAZÇEP yönetiminden İsmail Doğan Nazilli'nin uzun yaşayanlar kenti olarak bilindiğine dikkat çekerek, "Hükümet herhalde bu uzun yaşama nedeniyle bütçede açık verildiğini düşünmüş olacak ki Nazillileri toptan yok etmeye soyundu!" diye esprili bir şekilde JES sorununa parmak bastı. Doğan, herkesi NAZÇEP'in verdiği mücadeleyi sahiplenmeye çağırdı. Gece geç saatlere kadar süren panel dinleyicilerin soru ve katkıları ile sona erdi. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesinde siyasete damgasını vuran "popülizm" konuşuldu

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da grevdeki postacılar gösteri yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa