İzmir'in köy ve ilçelerinden yüzlerce kişi JES ihalelerinin iptalini istedi

İzmir'de yarın yapılması planlanan jeotermal sahası ihaleleri, İzmir'in köylerinden ve ilçelerinden gelen yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

13 Kasım 2019 12:10
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2019 15:04
Paylaş

İzmir'de yarın yapılması planlanan 16 ilçeye dağılmış 33 jeotermal sahası ihalesi yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. İhalenin yapılacağı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı önünde biraraya gelen yurttaşlar jeotermal ihalelerinin iptal edilmesini istedi.

İZMİR'İN KÖY VE İLÇELERİNDEN YÜZLERCE KİŞİ GELDİ

İzmir Valiliği tarafından 14 Kasım tarihinde açıklanan İzmir’in 16 ilçesindeki 33 saha için yapılacak olan “Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme haklarının açık teklif usulü ile kiraya verilmesine ilişkin” ilan, kentin ilçe ve köylerinde endişeye yol açtı. Geçtiğimiz günlerde EGEÇEP'in çağrısı ile toplanan birçok kurum ihalelere karşı mücadele kararı aldı. İzmir'in birçok köyünden ve ilçesinden otobüslerle gelen yurttaşlar yarın yapılacak ihale öncesi ihalenin yapılacağı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKB) yürüdü.

Geçtiğimiz yıl verdikleri mücadele ile topraklarına JES şirketini sokmayan Tire Başköy'lüler, Ortaköylüler, Aydın'da JES mücadelesi veren AYÇEP'liler, Karaburun, Foça, Urla, Ödemiş, Yeni Foça, Seferihisar, Güzelbahçe, Bayındır, Torbalı gibi İzmir'in birçok yerinden gelen yüzlerce İzmirli, pankart, döviz ve sloganlarla ihaleleri protesto etti.

EGE BÖLGESİNİN EN VERİMLİ TARIM ALANLARI

YİKB önündeki basın açıklamasında birçok kurum tarafından imzalanan ortak metni okuyan EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Alime Mitap, Jeotermal ihalesine verilecek olan alanların Ege Bölgesi’nin verimli tarım alanlarının bulunduğu veya etki alanında kalacak sahalar olduğuna dikkat çekti. İzmir'in yüz ölçümünün yüzde sekizine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama ve işletme alanlarının ihaleye çıkarılmasının, bölgede yaşayanlar ve üreticiler arasında büyük bir endişeye yol açtığını ifade eden Mitap, "Söz konusu arama ve işletme faaliyetinin, Ege Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin ve kestane gibi birçok ürünün geleceğini tehlikeye atacağı açıkça ortadadır. Bu alanlarda bulunan zeytinliklerin, coğrafi etikete konu olmuş, Hurma Zeytin, Enginar ve Nergiz çiçeği gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra, koyun ve keçi sütüne dayalı süt ürünlerinin üretildiği bölgeler de olumsuz etkilenecektir" dedi.

İHALALERLE İLGİLİ BİRÇOK BELİRSİZLİK VAR

Jeotermal enerji ile elde edilebilecek sondaj yatırım planı ve ısı derecesinin belirsiz ve bilimsel dayanaktan uzak olduğunu aktaran Mitap, sondaj derinliğinin belirsiz ve maliyet hesabının da rasyonel olmadığını ayrıca arama-sondaj çalışmaları esnasında sıyrılacak bitkisel toprak miktarının belirsizliği gibi pek çok konuda tarıma ve çevreye etkileri yönünden sorunların olduğunu söyledi. Mitap, "Başta Aydın, Denizli, Alaşehir, Salihli olmak üzere, pek çok yörede jeotermal işletmeler nedeniyle yaşanan çevre sorunları ortadayken, İzmir Valiliğinin bu ihaleleri açmasını hayretle karşılıyoruz. Kendilerini duyarlı olmaya, ihaleleri iptale çağırıyoruz" dedi.

Mitap, jeotermal enerji santralleri için mahkemelerce verilmiş iptal kararlarının dikkate alınmaksızın bu bölgelerde Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme amaçlı yatırım planlanmasının yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, çevre haklarının ihlali anlamına geldiğini kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekti.

YARIN SABAH DA TOPLANILACAK

Basın açıklaması sırasında "JES yapma boşuna yıkacağız başına", "Havama suyuma toprağıma dokunma", "Jeotermal santrali istemiyoruz", "Iscak su istemiyoruz" gibi sloganlar atıldı. Basın açıklamasında yarın sabah ihale saatinde YİKB önünde toplanma çağrısı da yapıldı.

EGEÇEP, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ziraat Müh. Odası, Kimya Müh. Odası, Makine Müh. Odası, Jeofizik Müh. Odası İzmir Şb, İDT (İzmir Düşünce Topluluğu), Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forum. Köy-Koop. gibi kurumlar tarafından ortak yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Eroğlu'da katıldı, DİSK'E üyesi işçiler ve Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, EMEP İl Başkanı Emine Uyar'da katıldı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta iş cinayeti: Beton makinesinin altında kalan işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

PEN ve IFEX Fikret Başkaya için bildiri ve kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...