13.11.2019 01:22

BDDK'nın yetkileri Merkez Bankası'na devrediliyor

BDDK, görev ve yetkileri Merkez Bankası'na devredilecek. Merkez Bankası, ödemeler alanındaki yetkili otorite olacak.

BDDK'nın yetkileri Merkez Bankası'na devrediliyor

Fotoğraf: Google Street View

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), görev ve yetkileri Merkez Bankası'na devredilecek. Merkez Bankası, ödemeler alanındaki yetkili otorite olacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, görüşülerek kabul edildi. Teklifle, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, BDDK tarafından katkı payı alınabilecek kuruluşlar arasından çıkarılıyor. Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, BDDK tarafından katkı payı alınabilecek kuruluşlar arasında yer almayacak. Banka kartları ve kredi kartları ile ilgili yürütülecek 'takas ve mahsup' faaliyetlerine ilişkin ifadeler de Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndan çıkarılacak.

MERKEZ BANKASI’NIN YETKİLERİ ARTIYOR

BDDK'nin görev ve yetkilerinin Merkez Bankası'na devredilmesini teminen, ikincil düzenleme yapma yetkisi Merkez Bankası’na devrediliyor. Merkez Bankası’na ödeme hizmeti kapsamındaki belirli bir işlem türüne ilişkin olarak herhangi bir isim altında işlemin taraflarından birinin aldığı ücret, masraf, komisyon ve diğer menfaatlerin nitelikleri ile azami miktar ya da oranlarını tespit etme, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakma yetkisi veriliyor. TCMB, sadece ödeme aracını çıkaranın iş yerinde, sınırlı bir hizmet sağlayıcı ağında ya da sınırlı bir mal veya hizmet çeşidi için ödeme aracını ihraç eden ile yapılan ticari bir anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilen mal veya hizmet alımında kullanılabilen araçlara ilişkin işlemler ile ödeme işleminin gönderen ya da alıcı namına mal veya hizmet pazarlığına ya da alım satımına yetkili olan ticari temsilci aracılığıyla yapılması yönündeki işlemlerin ve buna benzer diğer işlemlerin toplam büyüklük ve etki alanı açısından, Merkez Bankası tarafından belirlenecek seviyeye ulaşması durumunda, ödeme hizmeti olarak değerlendirilmesine karar verebilecek. Kanunla ödeme hizmeti sağlayıcılarının faaliyetleri nedeniyle taraf oldukları hukuki ilişkileri, bu alanda oluşabilecek sorunların tespiti ve gelişim alanlarının belirlenmesi amacıyla Merkez Bankası tarafından izlenecek. Merkez Bankası'na, faaliyetler kapsamında ödemeler alanının gelişimini olumsuz etkileyebilecek nitelikte durum ve uygulamaların bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, konu ile ilgili çalışma komiteleri kurma, bu komitelerin çalışma usul ve esaslarını ilgili tarafların görüşlerini alarak belirleme ve bu komitelerde alınan kararların uygulamaya geçirilmesi için gerekli iş ve işlemleri yapma yetkisi veriliyor. Merkez Bankası'na, bir ödeme hizmeti sağlayıcısındaki verilerin ödeme hizmeti başlatma ve hesap bilgisi sağlama faaliyetleri kapsamında başka bir ödeme hizmeti sağlayıcısı ile paylaşılmasına ilişkin her türlü usul ve esası belirleme yetkisi de veriliyor.

TCMB, elektronik parayı ihraç eden kuruluşun sadece kendi mağaza ağında, sadece belirli bir mal veya hizmet grubunun satın alınmasında veya yapılan bir anlaşma sonucunda sadece belirli bir hizmet ağında kullanılabilen ön ödemeli araçlar ile yapılan işlemlerin toplam büyüklük ve etki alanı açısından Merkez Bankası tarafından belirlenecek belirli seviyeye ulaşması durumunda, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmesine karar verebilecek. (DHA)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.02.2026 22:47

Türkiye Kupası A Grubu üçüncü hafta maçı: Galatasaray İstanbulspor'u yenerek puanını 9’a çıkardı

Galatasaray, Türkiye Kupası A Grubu üçüncü haftasında konuk ettiği İstanbulspor'u 3-1 mağlup etti. Bu sonucun ardından Galatasaray puanını 9 yaptı. İstanbulspor ise 1 puanda kaldı.

Türkiye Kupası A Grubu üçüncü hafta maçı: Galatasaray İstanbulspor'u yenerek puanını 9’a çıkardı

Fotoğraf: AA

04.02.2026 17:11

Avcılar’da kaldırıma park tartışması: Zabıta memuru yaralandı

Kaldırıma park edilen aracın kaldırılmasını isteyen zabıta ekibi ile araç sahibi arasında çıkan tartışma arbedeye dönüştü. Fotoğraf çekmek isteyen zabıta memuru Volkan Yılmaz yaralanırken, 3 kişi polis merkezine götürüldü.

Avcılar’da kaldırıma park tartışması: Zabıta memuru yaralandı

Fotoğraf: DHA

05.02.2026 02:37

Netanyahu, güvenlik kabinesini toplama kararı aldı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, güvenlik kabinesini toplama kararı aldı. İsrail basını, bakanların toplantıdan görece kısa bir süre önce haberdar edilmelerinin alışık bir durum olmadığına işaret etti.

Netanyahu, güvenlik kabinesini toplama kararı aldı

Fotoğraf: U.S. Embassy Tel Aviv/Wikimedia Commons CC BY 2.0

05.02.2026 00:57

6 Şubat depremlerinin 3. yıl dönümü: 6 ilde eğitime ara, kamu çalışanlarına idari izin

6 Şubat depremlerinin 3. yıl dönümü nedeniyle Maraş, Antep, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Osmaniye'de 6 Şubat günü eğitime ara verilirken, anma programlarına katılacak kamu çalışanları idari izinli sayılacak.

6 Şubat depremlerinin 3. yıl dönümü: 6 ilde eğitime ara, kamu çalışanlarına idari izin

Fotoğraf: ANKA

04.02.2026 15:07

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetlerinin Abu Dabi'deki müzakerelerinin yeni turu başladı

ABD, Rusya ve Ukrayna arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki üçlü müzakerelerin yeni tur görüşmesi başladı.

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetlerinin Abu Dabi'deki müzakerelerinin yeni turu başladı

Fotoğraf: AI

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!