12 Kasım 2019 15:10

HDP’nin intiharların araştırılması önerisi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

HDP’nin işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle yaşanan intiharların araştırılması için sunduğu Meclis Araştırması önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi. 

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP), işsizlik sebepli intiharlar, yaşanan ekonomik krizin önüne geçilmesi, ekonomik krizin nedenlerinin tüm boyutlarıyla araştırılması ve önlem alınması amacıyla Meclis araştırması istedi.

Genel Kurul’a oylamaya sunulan önergenin gerekçesinde, peş peşe yapılan zam oranlarına değinilerek, ekonomik krizin sosyal yansımalarına yer verildi. Bu kapsamda son dönemlerde gündeme gelen intiharlara yer verilen önergede, “Ekonomik krizin sosyal yansımalarından biri de ödeyemediği borçları ve iş bulamaması nedeniyle intihara yönelen yurttaşların sayısındaki trajik artıştır. Geçtiğimiz hafta, 15 yıldır aynı evde yaşayan, yaşları 45 ile 60 arasında değişen 4 kardeşin intiharının ardından, ailenin bakkala 2260 lira ve 607 lira elektrik borcu olduğu ve evi geçindiren Oya Yetişkin’in maaşının hacizli olduğu ortaya çıktı. İstanbul Fatih’te yaşanan intiharın ardından, Antalya'da ise Selim Şimşek iki çocuğu ve eşini zehirlemiş, ardından intihar etmiştir. 9 aydır işsiz olan Selim Şimşek geride bıraktığı mektupta maddi zorluk çektiklerini ifade etmiştir.  Bu iki vaka, Türkiye’de yoksulluğun geldiği korkunç noktayı göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

"İNTİHARLAR OLUYOR, İKTİDAR SARAYLAR YAPTIRIYOR"

Önerge üzerine Genel Kurul’da konuşan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Bu intiharlardan sonra öğreniyoruz ki bakkala, manava borçları var. BEDAŞ elektriklerini kesiyor. Maaşlarına haciz konulduğunu öğreniyoruz. Fatih’te yaşanan bu intihardan sonra bir baba yine ekonomik nedenlerle önce çocuklarını ve eşini zehirledi, ardından kendini. Ekonomik kriz arttı, yurttaşları intiharlara sürüklüyor. Peki bu ekonomik kriz ve intiharların yanında iktidar ne yapıyor? Ekonomi top pembe diyor, saraylar yaptırmaya, lüks araçlar almaya devam ediyor. Meclisi önünde onlarca lüks araç var. Tek bir aracın maliyeti 30 bin civarında. Bir baba eşini ve çocuklarını zehirliyor ve intihar ediyorsa, lütfen itibardan tasarruf edin. 4 kardeş intihar ediyorsa lütfen itibardan tasarruf edin. Esnaf borç nedeniyle kendini yakıyorsa, yurttaşlar yatağa aç giriyorsa lütfen itibardan tasarruf edin” diye konuştu.

Oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi. (Ankara/MA)

{{390633}} 

 

ÖNCEKİ HABER

Öldürülen Zümrüt Er’in çocukları için süren velayet davası yine ertelendi

SONRAKİ HABER

Rabia Naz’ın babası kendisinden DNA örneği alınması için başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...