12 Kasım 2019 12:44

Eski İngiliz istihbarat subayı Le Mesurier'in ölümüne dair soruşturmada detaylar

Beyoğlu'nda sokakta cansız bedeni bulunan eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier'in ölümünün cinayet mi intihar mı olduğu muamması sürüyor.

Fotoğraf: Uğur İslamoğlu/AA

Paylaş

Beyoğlu'nda dün sokakta cansız bedeni bulunan eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier'in ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Le Mesurier ölümü ile ilgili yaptığı açıklamada "Arkadaşlarımız çalışıyor. Cumhuriyet Başsavcılığımız, emniyetimiz çok yönlü olarak konuyu aydınlatmak için gayret gösteriyor. Dün bir açıklama yaptım bununla ilgili. Yeni bir açıklama yapmamızı gerektirecek gelişme olduğu zaman sizlerle paylaşacağız" dedi.

İstanbul Valiliği tarafından dün yapılan açıklamada "Beyoğlu ilçemiz Kemankeş Karamustafapaşa Mahallesi'nde, bugün sabah saatlerinde meydana gelen, İngiliz uyruklu James Gustaf Edward Lemesurier isimli şahsın ölüm olayı ile ilgili geniş kapsamlı idari ve adli tahkikat başlatılmıştır" denilmişti.

CESEDİ HAMAM GÖREVLİSİ FARK EDEREK POLİSE BİLDİRDİ 

Karaköy Kılıç Ali Paşa Cami yanında dün saat 05.30 sıralarında cami görevlileri, caminin yan tarafında bir kişinin yerde hareketsiz yattığını görmüş, durum polis ve sağlık ekiplerine bildirilmişti. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, yerde hareketsiz yatan kişinin öldüğünü belirledi. Bu sırada polis ekipleri de çevrede güvenlik önlemi aldı. Cesedin yüzünde kesici alet yarası, elleri ve ayaklarının ise kırık olduğu tespit edildi.

Polis ekipleri yerde Le Mesurier'in cansız bedeni ile karşılaştıktan sonra kaldıkları home ofis dairesinin kapısını çaldıktan sonra kapıyı İsveç vatandaşı eşi Emma Hedvig Christina Winber (39) açtı ve Winber, polis ekiplerinin uyarısı üzerine pencereden baktığında eşinin yerde yatan cansız bedeni ile karşılaştı. 

"10 YILDIR DEPRESYON İLACI KULLANIYORDU"

Le Mesurier'in eşi İsveç vatandaşı Emma Hedvig Christina Winber'in ifadesi ortaya çıktı. 

Winber, emniyette verdiği ilk ifadesinde, "Eşim James Gustaf Edward Le Mesurier 10 yıldan fazladır depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğunu tedavi kullanılan 'Cipralex' ve 'Xanax' ilaçlarını kullanıyordu. Saat 02.30 sıralarında yatağa gelerek bir uyku ilacı aldı. Bende uyuyamadığım uyumak için bir süre bekledim. Saat 04.30 sıralarında ben yatmaya geldiğim zaman eşim uyanarak bana uyku ilacı verdi ve birlikte yattık. Polisler geldiğinde zor uyandım ve eşimin cansız bedenini gördüm" dedi.

"İNTİHAR ETMİŞ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Winber, "Bulunduğumuz bina herkesin rahatlıkla girip çıkabileceği bir bina değil. İşyerimizin kapısında yüksek güvenlik önlemi olan şifreli girişimiz bulunuyor. Bu şifreleme sistemi çalışanlarımız ve sadece biz kullanabiliyoruz. Eşimin sürekli stresli olması sebebiyle intihar etmiş olabileceğini değerlendiriyorum" diye konuştu. 

Winber ifadesinde olayın olduğu gece eşinin aşırı şekilde stresli olduğunu ve yaklaşık 15 gündür intihardan söz ettiğini polis ekiplerine bildirdiği öğrenildi. Le Mesurier ölü bulunduğunda üzerinde günlük kıyafetlerinin bulunduğu da belirtildi.

RUSYA'YA SUÇLAMA

Financial Times gazetesine açıklama yapan İngiliz Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat ise Le Mesurier'in Rusya tarafından hedef gösterildiğini iddia ederek "Suriye'de insan haklarını savunma konusunda yaptığı kahramanca çalışma ona pek çok düşman kazandırdı ve Rus yetkililer onu sık sık terör örgütleriyle ilişkili olmakla suçladı" ifadelerini kullandı.

Tugendhat, Le Mesurier'in ölümüyle ilgili soruşturmaya İngiliz yetkililerin de dahil olması gerektiğini söyledi.

ADLİ TIP UZMANI: İLK ETAPTA CİNAYET GİBİ GÖZÜKÜYOR

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan da Le Mesurier'in ölümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "ilk etapta cinayet gibi gözüküyor" dedi.  

Eski İngiliz istihbarat subayının ofisinin bulunduğu Ali Paşa Medresesi Sokağına gelen Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, Le Mesurier'in ölümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alkan, "Birkaç alternatif var. Kaza, cinayet ve intihar gibi. İntihar veya cinayet üzerine gidiliyor. Çünkü ölen kişi bir istihbarat elemanı. Olay yerine baktığımızda çok alçak olduğunu görüyoruz. İntihar edilecek bir yer gibi görünmüyor. Ayrıca oradan atladığında ölür mü? Çünkü şu an kamuoyuna sızan bilgiye göre hem elleri hem de ayakları kırık. Elleri ve ayakları kırıksa ölmez zaten. Boynu falan kırıldıysa ölür. Ceset duvar dibine yaklaşık 5 metre uzakta bulunmuş. Boynu kırıldıysa o zaman da sürüklenemez. Otopside iç kanama olup olmadığı ortaya çıkacak. İlk etapta cinayet gibi gözüküyor" diye konuştu.

"EŞİNİN İYİ BİR ŞEKİLDE SORGULANMASI GEREKİYOR"

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, Le Mesurier'in eşinin sorgulanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Şimdi burada 1 yıl önce evlendiği bir kadın var. Onun üzerinde yoğunlaşmak lazım. Kadının kan ve idrar analizlerini de yapmak lazım. Kadının iyi bir şekilde sorgulanması gerekiyor. Türk makamlarının normal bir ifade işleminden sonra hemen yurt dışına çıkış iznini vermemesi gerekiyor. Sonuçta ölüm araştırmasını Türkiye Cumhuriyeti yapıyor. İlgili savcı bakamından en iyi sonucuna ulaşabilmek için araştırma ve soruşturma yapmak şart."

RUSYA VE İNGİLTERE ARASINDA GERİLİME NEDEN OLMUŞTU

Suriye'de faaliyet gösteren ve "Beyaz Baretliler" adıyla tanınan örgütün kurucusu olarak bilinen 48 yaşındaki Le Mesurier, 2016'da İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'ten Britanya İmparatorluğu nişanı almıştı.

Başta İngiltere olmak üzere Batı ülkelerinin “Suriye hükümetinin saldırılarından sivilleri kurtarmaya çalışan bir yardım örgütü” olduğu iddiasıyla desteklediği Beyaz Baretliler, Suriye ve Rusya tarafından el Kaide bağlantılı olarak tarif ediliyor. Beyaz Baretliler özellikle İdlib'de bulunan cihatçı gruplardan oluşuyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Le Mesurier'i İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6'nın çalışanı olmakla suçlamış, MI6'nın Balkanlar ve Orta Doğu operasyonlarında görev aldığını iddia etmişti.

Singapur'da asker bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Le Mesurier'in İngiltere'de askeri akademisi Sandhurst'tan mezun olduğu, görev yerleri arasında Kuzey İrlanda, Bosna Hersek ve Kosova'nın bulunduğu belirtiliyor.

Le Mesurier’in, ölümü sırasında evde bulunan eşiyle geçen yıl evlendiği ifade ediliyor. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a 50 bin lira manevi tazminat ödeyecek

SONRAKİ HABER

Gazeteci Kibriye Evren 13 ay sonra tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...