11 Kasım 2019 13:13
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2019 08:50

Rusların hedef gösterdiği eski İngiliz istihbaratçısı Beyoğlu’da ölü bulundu

İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier, Beyoğlu’da ölü bulundu. Mesurier geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından hedef gösterilmişti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Suriye'de 'Beyaz Baretliler' olarak bilinen gruba desteği ile tanınan eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier, İstanbul Beyoğlu’da ölü bulundu.

Olay, Karaköy Kılıç Ali Paşa Cami yanında saat 05.30 sıralarında yaşandı. Cami görevlileri, caminin yan tarafında bir kişinin yerde hareketsiz yattığını görünce durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, yerde hareketsiz yatan kişinin öldüğünü belirledi. Bu sırada polis ekipleri de çevrede güvenlik önlemi aldı. Cesedin yüzünde kesici alet yarası, elleri ve ayaklarının ise kırık olduğu tespit edildi.

Etrafta inceleme yapan polis ekipleri  iki katlı bir binanın camının açık olduğunu gördü. Polis, ölen kişinin camdan düşmüş olabileceğini düşünerek yukarı çıktı. Polis ekipleri kendilerine kapıyı açan kadına sokakta ölen kişiyi tanıyıp tanımadığını sordu. Yerde elleri ve ayakları kırık olarak yatan kişinin eşi James Gustaf Edward Le Mesurier (48) olduğunu söyledi. Ceset ilk incelemeler sonrası otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

“BEYAZ BARETLİLER”LE ANILIYORDU

Yapılan incelemede cesedin Suriye'de 'Beyaz Baretliler' olarak bilinen gruba desteği ile tanınan eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'e ait olduğu tespit edildi. 48 yaşındaki Le Mesurier'in ölümü, polis kayıtlarına göre 'yüksekten düşme' olarak geçti.

EŞİNİN İFADESİ

Le Mesurier'in 4 yıldır Türkiye'de bulunduğu belirtilirken evinin Büyükada'da olduğu ölü bulunduğu sokakta ise ofisinin yer aldığı kaydedildi. Eşinin ilk ifadesinde Le Mesurier'in iş yoğunluğu nedeniyle bir süredir stres nedeniyle uykusuzluk yaşadığı bu nedenle de uyku ilacı kullandığını söylediği öğrenildi. Polise, saat 04.00 sıralarına kadar eşi ile ayakta olduklarını ifade eden kadın, birlikte uyku ilacı alıp yattıklarını söyledi.

Le Mesurier ve eşinin kaldığı 3. kattaki home ofise sadece parmak izi ile açılan kapıdan girilebildiği kaydedildi. Yapılan güvenlik kamerası incelemesinde de olay sırasında binada sadece çiftin olduğu belirlendi.

Olayla ilgili inceleme sürüyor.

BİR KADINLA TARTIŞTIĞI DUYULMUŞ

James Gustaf Edward Le Mesurier'in çalıştığı dernek çalışanlarının müşterisi olduğunu belirten sokak esnafı Fırat Bulut "Biz burada esnafız. Sabah 09.00 gibi iş yerimize geldik. Sokak kapalıydı. Ne oldu diye araştırınca 'akşam olaylar olmuş.' Bizim de müşterimizdi. Saat 03.00 gibi başlamış gürültüler. Sabah 05.30 gibi ceset bulunmuş. Gece tartışma sesleri duyulmuş. Bir kadınla tartışmış. Burada Suriye'den gelen kişilere eğitim veriyorlardı” dedi.

BRİTANYA PARLAMENTOSU DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU: İNSAN HAKLARI ÇALIŞMALARI NEDENİYLE DÜŞMAN KAZANDI

Britanya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, Le Mesurier'in ölümüyle ilgili, Rusya’yı işaret etti.

Financial Times gazetesine açıklama yapan Tugendhat, Le Mesurier'in ölümüne ilişkin, “Suriye'de insan haklarını savunma konusunda yaptığı kahramanca çalışma ona pek çok düşman kazandırdı ve Rus yetkililer onu sık sık terör örgütleriyle ilişkili olmakla suçladı” ifadelerini kullandı.

Tugendhat, Le Mesurier'in ölümüyle ilgili soruşturmaya Britanyalı yetkililerin de dahil olması gerektiğini savundu.

RUSYA VE İNGİLTERE ARASINDA GERİLİME NEDEN OLMUŞTU

İngiltere’nin desteklediği “Beyaz Miğferler” geçtiğimiz günlerde Rusya ile İngiltere arasında gerilime neden olmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrew Morrison, Beyaz Miğferler temsilcilerinin Rusya ve Suriye tarafından düzenlenen dezenformasyon kampanyasının hedefi olduğunu belirterek Moskova ve Şam'ı eleştirmişti.

Morrison'un sözlerine yanıt veren Rusya Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova ise “Gelin, bu yapının köklerinde kimin bulunduğuna bakalım. Örgütün kurucuların birinin James Le Mesurier olduğu açıkça biliniyor. Mesurier, İngiliz istihbaratının, tam olarak MI6'nın eski ajanı” diyerek isim vermişti.

BEYAZ BARETLİLER KİM?

Başta İngiltere olmak üzere Batı ülkelerinin “Suriye hükümetinin saldırılarından sivilleri kurtarmaya çalışan bir yardım örgütü” olduğu iddiasıyla desteklediği Beyaz Baretliler, Suriye ve Rusya tarafından el Kaide bağlantılı olarak tarif ediliyor. Beyaz Baretliler özellikle İdlib'de bulunan cihatçı gruplardan oluşuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karayolları işçileri 2 aydır ücretlerini alamıyor

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin adliye mesaisi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...