12 Kasım 2019 12:28

CHP Milletvekili Ayhan Barut, TARKİM'deki arkadaş kıyağı iddialarını Meclise taşıdı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TARKİM'deki büyük vurgun iddiasını "TARKİM Genel Müdürü'nün arkadaşına, düşük fiyattan zirai ilaç satıldı mı?" diyerek Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: CHP Basın Bürosu

Paylaş

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, TARKİM Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yle ilgili ortaya atılan milyon liralık vurgun iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Üretilen zirai ilaçları Tarım Kredi Kooperatifleri ile tarımsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satması gereken TARKİM'in, özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düşük fiyattan sattığı iddiaları konusunu soran Barut, satışın TARKİM'e maliyetinin bir milyon lira olduğu ve satış yapılan firma sahibinin TARKİM Genel Müdürü'nün arkadaşına ait olduğu yönündeki iddialar konusunda yanıt istedi.

“YÜKLÜ MİKTARDA VE DÜŞÜK FİYATTAN SATTI' İDDİASI”

TARKİM Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez ve Bölge Birlikleri ile Gübre Fabrikaları Türk A.Ş. tarafından kurulduğunu hatırlatan Barut, "Üretilen zirai ilaçları Tarım Kredi Kooperatifleri ile tarımsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satması gereken TARKİM’in geçtiğimiz Mayıs ayında zirai ilaçları özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düşük fiyattan sattığı iddia edilmektedir” dedi.

DUDAK UÇUKLATAN İDDİALAR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, şunları kaydetti:

“TARKİM Genel Müdürü’nün arkadaşına ait olduğu iddia edilen söz konusu firmaya satılan ürün fiyatı ile Tarım Kredi Kooperatiflerine satılan fiyat arasında yüzde 30-40 hatta yüzde 60’a varan oranlarda fiyat farkı bulunması, sektör paydaşları tarafından satış ile peşkeş çekildiği şeklinde nitelendirilmektedir. Aynı dönemde TARKİM bayisine parası peşin olarak ödendiği halde 40 TL artı KDV’den verilmeyen zirai ilacın, ilgili firmaya 27 TL’den verilmesi arasındaki uçurumun başka türlü izah edilmesi mümkün değildir."

"SATIŞ YAPILAN FİRMA GENEL MÜDÜRÜN ARKADAŞI MIDIR?"

Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt verilmesi istendi:

  1. Bazı basın yayım organlarına da haber olan bu satış yapılmış mıdır? İddia edildiği gibi alım yapan firma ile TARKİM Genel Müdürü arasında arkadaşlık ilişkisi var mıdır? Satış için ileri sürülen rakamlar bu ilişkiden kaynaklı mı firmaya uygulanmıştır?
  2. TARKİM’in bu satışı sektörü ve sektör paydaşları arasındaki rekabeti nasıl etkilemiştir?
  3. TARKİM’in paydaşları arasında büyük bir mağduriyete yol açan bu satışı bakanlık tarafından bilinmekte midir? Bakanlık olarak bu konuda kurum nezdinde bir girişimizin oldu mu/olacak mı?
  4. TARKİM’in bu tasarrufu nedeniyle oluşan maddi ve manevi zarara ilişkin adli, idari bir denetim görevlendirmesinde bulunacak mısınız?
  5. Tarımsal faalyet yürüten bu denli önemli bir alanda tekelleşmenin önüne geçmek için hangi önleyici tedbirleri alacaksınız? Bu yönde bir planlamanız mevcut mu?
  6. Tarım Kredi Kooperatifleri ve zirai ilaç bayileri tarafından pek çok makama yapılan şikayetlere ilişkin hangi adımlar atılmış ve sonuçları ne olmuştur?" (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da inşaatın iskelesinden düşen işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Adana'da ifade özgürlüğünü kullanmanın bilançosu: 11 ayda bin 12 soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...