12 Kasım 2019 11:36

İhmal sonucu yanan öğrenci: Öğrencilere daha iyi olanaklar sunulmalı

Dicle Üniversitesinde Diş Protez Teknolojisi bölümünde okuyan iki öğrenci uygulama dersinde ispirtonun alev alması sonucu yandı. Öğrenciler yaşananları anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Toygar KAYA
Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’ne bağlı Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundaki Diş Protez Teknolojisi bölümünde okuyan iki öğrenci geçen hafta uygulama dersi esnasında ispirtonun alev alması sonucu yandı. İkinci dereceden yanıkları bulunan öğrenciler Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyorlar. Olayı Evrensel'e anlatan olayın mağduru olan öğrenci Mustafa Bayram, ihmallerin olduğunu belirterek, kendilerine iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

"DAHA İYİ OLANAKLAR SUNULMALIYDI"

Pratik dersinde olduklarını söyleyen Mustafa Bayram, “İspirto ocağının sıvısı da yanımızdaydı. Ben diş yapıyordum. Sıvının patladığını duydum. Birden yandığımı hissettim. Kendimi söndürmekle uğraştım. Kendimi söndürdükten sonra baktım arkadaşım da yanıyor. Sonra onu da söndürdü arkadaşlar. Yürüyerek acile kadar gittik. Orada bize müdahale ettiler” dedi. İhmal olduğunu söyleyen Bayram, “Beklerim bize sunulması gerekiyordu. Onlarla çalışmamız lazımdı. Biz orada öğrenciysek, bizden ilerlememizi istiyorlarsa gerekli olanakları sağlamalılardı. Kendi imkanlarımızla ispirto ocağını aldık. Bir de bizim bilgilendirilmemiz gerekiyordu. Cildim yandı. İkinci derece yanıklarım vardı. Bazı yerlerde üçüncü derece. Bunların geçmesi biraz süre istiyor. Kaç gündür içerdeyiz. Dışarı çıkamıyoruz. Bunlar insanı psikolojik olarak etkiliyor. Oradaki öğrencilere daha iyi olanaklar sunulmalıydı. Bizi ihmal etmemelerini istiyorum” ifadelerini kullandı.

"TEK KORKULARI VÜCUTLARINDA İZLERİN KALMASI"

İlk müdahalelerinin Dicle Üniversitesi’nin acilinde yapıldığını söyleyen Mustafa Bayram’ın akrabası, “Pansumanları yapıldıktan sonra Eğitim Araştırma Hastanesinin yanık servisi daha iyi olduğu için buraya sevki yapılıyor. Burada yıkama işlemleri yapıldı. Tekrardan pansumanları yapıldı. İkinci gün ameliyatları oldu. Şu an ikisi de yatıyor. Enfeksiyon riskinden kaynaklı ziyaretçi de alınmıyor. Pazartesine kadar bekleyeceğiz. Pazartesi taburcu olma ihtimalleri var ama henüz kesin bir şey ortada yok. İkisi de birbirlerini yanarken görmüş. Mustafa zaten ilk başta kendisini söndürmeye çalışmış yalnız diğer arkadaşı büyük bir şoka girmiş. Şu an biraz daha iyi durumdalar. Tek korkuları vücutlarında izlerin kalması” diye konuştu.

"BİZ DE ORADA YANABİLİRDİK"

İsmi vermek istemeyen ve o an laboratuvar bulunan bir öğrenci ise, “Olay olduktan sonra Dekan gelip bize ‘İspirtonun ne işi var, ispirto yasak’ dedi. Diş hekimliği öğrencileri de ispirto kullanıyorlar. Üniversite beklerinin (laboratuvar aracı) olduğunu ve ispirtoyu kendimizin kullandığını söylemiş” dedi. Geçen sene küçük bir laboratuvarlarının ve beklerinin olduğunu belirten öğrenci, “Bu sene laboratuvar yeni ama bekler yok. Biz yangın tüpünün yerini bilmiyorduk. Bize sonradan kapının yanında olduğunu söylediler. Laboratuvarların yapılması için para verilmiş üniversiteye. Onun da eksikleri var. Bekler çalışmıyor. Laboratuvarda 7-8 tane masa var. Biz 4 tanesini kullanabiliyoruz. Sıkışık ve iç içe ders işliyoruz. Biz de orada yanabilirdik, 4 kişi yan yana duruyorduk. Laboratuvarın altyapısı yapılmadan ve öğrencilere brifing verilmeden derslere başlanmış. İmkan verilecekse, olanak sağlanacaksa okuyalım. Herkes korkuyor bu olayı kendileri de yaşayabilir diye. O malzemeleri bir daha kullanmak istemiyorlar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'deki metal işçilerinin eylemi 8'inci gününde

SONRAKİ HABER

Pınargözü köylüleri altın madenine karşı mücadelede: Köyün içinde sondaj yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...