11 Kasım 2019 12:01

ODTÜ Çevre Topluluğu etkinliğine “tüzükte ekoloji yazmıyor” engeli

ODTÜ Çevre Topluluğu tarafından düzenlenmesi planlanan ekoloji atölyesine tüzükte ekoloji kelimesinin yer almaması gibi gerekçelerle izin verilmedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Selen AKÇAKOCA
Ankara

“Milli Ağaçlandırma Günü” nedeniyle bir yandan Cumhurbaşkanlığı eliyle “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” etkinlikleriyle çevrecilik propagandası yapılırken diğer yandan ODTÜ’de ekoloji etkinliğine izin verilmedi.

ODTÜ Çevre Topluluğu tarafından 12 Kasım’da düzenlenmesi planlanan “Queer Ekoloji” başlıklı atölye, ODTÜ Rektörlüğü tarafından çeşitli bahanelerle iptal edildi. Öğrenciler, kendilerine sözlü olarak 1994 yılında yazılmış olan tüzükte ekoloji kelimesinin geçmemesi nedeniyle, ekoloji ve queerin çevreyle ilgisi olmadığı gibi gerekçeler sunulduğunu söyledi.

Olayın ardından bir açıklama yayınlayan ODTÜ Çevre Topluluğu, kendileri tarafından gerekli prosedürler yerine getirilmesine rağmen etkinliğe kısa bir süre kala Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından çağrıldıklarını ve burada “Queer ne, ekolojinin cinsiyetle ne alakası var, queer ekoloji adı altında nelerden bahsedeceksiniz?​” gibi sorularla karşılaştıklarını dile getirdiler.

Ancak Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından etkinliğe onay verildikten 6 gün sonra bu kez Rektörlük tarafından engellemeyle karşılaşan ODTÜ Çevre Topluluğu, kendilerine gerekçe olarak etkinliğin tüzüğe uygun olmadığı, 1994 yılında yazılmış olan tüzükte ekoloji kelimesinin geçmiyor olduğu ve ekolojinin çevreyle ilgili olmadığı gibi bahanelerin sunulduğunu belirtti. ODTÜ Çevre Topluluğu, yaptıkları açıklamanın devamında “Bizler, rektörlüğün sürekli olarak toplulukları baskıladıklarının, bütçe kesintileri yaşattığının, topluluk olmak için uğraşan tüm toplulukların yolunu kestiklerinin farkındayız ve her geçen gün bu baskılar şekil değiştiriyor, farklı bahanelerle sunuluyor.” İfadelerini kullanarak öğrenci topluluklarını ve baskıya karşı çıkan herkesi gerçekleştirecekleri foruma çağırdıklarını bildirdiler.

“ÇOK GARİP SORULARLA KARŞILAŞTIK”

ODTÜ Çevre Topluluğu üyesi Selcen Boztepe, etkinliğin iptal edilmesi ile ilgili topluluğun düşüncelerini Evrensel’e anlattı. Boztepe, etkinliğin yapılmasına izin verilmemesinin veya iptal edilmesinin aslında bekledikleri bir şey olduğunu, iptal edildiğinin topluluğa bildirildiği güne kadar Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından çok garip sorularla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Boztepe, “Ekoloji kelimesini de bildiklerinden şüpheliydik fakat Queer kelimesinin anlamını ve temsil ettiklerini araştırırlarsa bir tepki doğacağının farkındaydık. Bu yüzden, yaptığımız üstü kapalı bir açıklamayla etkinliği kabul ettiler, afişi bastıracağımız gün afişin renklerini görünce ve sanırım rektör yardımcıları ile konuşunca iptal etme kararı çıktı” dedi.

“ETKİNLİKLER KONUSUNDA SÜREKLİ KISITLANIYORUZ”

Buradaki sorunun, Rektörlüğün karşı olduğu birkaç kelime ve bu kelimelerin temsil ettiği düşünceler olduğunu belirten Boztepe, bu engeller nedeniyle toplulukların sürekli olarak kendilerini kısıtlamaya, etkinliklerini kırpıp şekillerini değiştirmeye, işleyecekleri konuların üstünü kapatmaya zorlandığına dikkat çekti. Çevre Topluluğu olarak işlerinin pratik olmadığını ve kendilerinin bir fikir topluluğu olduğunu söyleyen Boztepe, kuruldukları günden beri hiyerarşisiz, otoritesiz, sömürüsüz bir yaşam tahayyülünü savunan bir topluluk olduklarını, bu yüzden çevreci olduklarını ve rektörlüğün zorbalık ve isteklerine karşı söylemek istediklerini biçimlendirmeyi reddettiklerini belirtti. Bu nedenle etkinliği yapmanın kendileri için önemli olduğunu söyleyen Boztepe, “Toplulukların böyle durumlarda birbirleriyle iletişimde olup, birbirlerine destek vermesi gerektiğini, “rektörlüğün izni"nin alınmasının gerekliliğini tamamen boşa çıkaracak bir dayanışma içerisinde kendi fikirlerini paylaşabilme ve savunabilmeleri gerektiğini savunuyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’liler sınır dışı edilmeye başlandı, Yunanistan bir IŞİD'liyi kabul etmedi

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de metal işçileri alacakları için eylemlerini sürdüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...